БАЈКОВИТА ДВОРИШТА: На скривено те водим место

Б. Ј.

среда, 17. 07. 2019. у 12:00

БАЈКОВИТА ДВОРИШТА: На скривено те водим место

Depositphotos

Стаза кроз башту не мора да буде равна, веома лепо изгледа ако је вијугава, састављена од великих камених или бетонских плоча

КУЋИЦА у цвећу, двориште око ње. Ништа лепше од брижљиво, с укусом уређеног травњака и баште, у којима цела породица, а и пријатељи, могу да уживају. Уколико имате среће да га поседујете, знате о чему говоримо. Из године у годину у свом дворишту проналазите оазу у врелим летњим данима. Међутим, као да вам је помало досадио његов изглед, који се не мења? Предлажемо да нешто урадите по том питању.

Ваш скривени кутак може да има надстрешницу од дрвета, преко ког сте пустили бршљен да га природно обавије и направи мекани, шумски кров над вашом гарнитуром за седење. Још ако овај простор оивичите живом оградом, имаћете утисак да сте ушушкани на врху света. Уместо класичне ограде можете да поставите и тарабу, што ће вашем дворишту дати етно шмек. Још ако на травњак поставите дрвена колица која ћете напунити земљом и цвећем, осећаћете се као на неком романтичном салашу.

Стаза кроз башту не мора да буде равна, веома лепо изгледа ако је вијугава, састављена од великих камених или бетонских плоча. Око овог пута можете "разбацати" растиње по жељи, а на сам крај стазе ставите неколико лигештула, сточић и велики сунцобран. Ако вам простор то дозвољава, у један од углова сместите ђакузи са дрвеним ивицама, који ће се савршено уклопити у опуштајућу слику.

Да не заборавимо најмлађе. Трамболина, шатор ид белог платна и дрвета, кућица са тобоганом, само су неке од идеја које би они сигурно са радошћу прихватили. Такође, оно дете које чучи у вама, можете обрадовати великом дрвеном љуљашком, налик лежају, коју ћете закачити на довољно дебелу грану дрвета. Да бисте избегли честе одласке на пијацу, а додали свом животу мирис земље, један део дворишта оградите дрвеним ивицама, унутар којих ћете посадити омиљено поврће и зачинско биље. Осим што веома ефектно изгледа, ова алеја врло је корисна и уклапа се у тренд органске производње.

Дебелу хладовину најбоље ћете направити ако изнад стола и столица поставите дрвену надстрешницу, а около "зидове" направите од укрштених дрвених летвица, на које ћете закачити саксије са висећим цвећем. Још ако амбијент допуните понеком амфором или фењером, вашу окућницу обавиће дух Медитерана.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Киза

17.07.2019. 15:55

Све је то лепо и фино, ал' шта ћемо са комарцима?!?

EvGenije

17.07.2019. 22:03

Uf, koliko grmlja... Sve je to prepuno štetočina, insekata, glodara, gmizavaca. Glupost je tako nešto držati oko kuće.

Staze od kamena

05.01.2020. 15:08

staze ne treba popločavati i betonirati kao što mnogui rade. Najbolje je napraviti ih od dekorativnog kemena, struganičkog, studeničkog, nekog pešćara, bez fuga ili sa zemlom između kamena. Malo je prevelika briga od komaraca. I ranije su bili komarci pa nismo se tako žalili. Ima repelenta, ima mirisnih štapića

angie

27.03.2020. 13:29

Prelepo je kad se stavi staza od prirodnog kamena, ko ima veliko dvoriste i travnjak. Jam sam uzela kamenstruganik i prezadovoljna sam.