Чудесни дивљи лан

З. О. Ј.

21. 10. 2016. у 11:29

Древна житарица Старог континента. Садржи чак 45 процената омега-3 масних киселина, богат је извор витамина Е

Чудесни дивљи лан

Због свих благодети уља ове биљке, многи га препоручују

ДИВЉИ или богородичин лан (Camelina sativa), ланилист, немачки сезам, сибирско уљно семе су различити називи древне уљарице, која се у Европи користи миленијумима. Као коров расте на пашњацима, поред путева, на железничким насипима, али и заједно са обичним ланом. Од старог Рима па до Другог светског рата, уље ланилиста било је уобичајено у исхрани Немаца, Скандинаваца, Руса и других народа. А онда су неоправдано почеле да га потискују друге уљарице.

Данас се, с разлогом, поново јавља интересовање за уље дивљег лана, јер садржи чак 45 одсто изузетно важних омега-3 масних киселина и јединствени комплекс антиоксиданаса, који га чини отпорним на топлоту и онемогућава да ужегне. Сличан је обичном лану, али се разликује по укусу и бољој адаптацији на промене. Ова врста уља је изузетно здрава, погодна је као додатак салатама и другим јелима, али и за кување.

У комбинацији са орасима представља савршено једињење полинезасићених масних киселина, изузетно лековитих за срце и крвне судове. Омега-3 масне киселине су у центру пажње и природног, холистичког лечења. Опсежна истраживања и бројне клиничке студије потврђују да су ове киселине укључене у већину физиолошких процеса у организму, а њихов недостатак може довести до озбиљних здравствених проблема. Ако их нема у довољној количини, може да се јави артериосклероза, хипертензија и друге болести крвних судова и срца, као и артритис, дерматитис, астма, чак и карцином. Дивљи лан је изузетан лек и за суву кожу, атопијски дерматитис и друге запаљенске болести.

Због свих благодети уља ове биљке, многи га препоручују.

Садржи чак 57 одсто алфа-линоленске киселине, која је савршени чистач крвних судова јер смањује ниво триглицерида и лошег холестерола. Поседује и више од 30 одсто мононезасићених масних киселина, као што је олеинска и гадоолеинска.

По количини токоферола, односно витамина Е, издваја се у односу на остале природне изворе. Има много предности у односу на прилично распрострањено уље обичног лана.

Због богатства витамина Е је заступљен и у козметици. Од њега се праве уља за интензивну негу коже лица и тела, али и емулзије, креме и млека. Користи се углавном за суву кожу, као и осетљиву, склону упалама и иритацијама, јер га са лакоћом упија.


ЧАЈ ЗА ЈЕТРУ

ОД дивљег лана се прави чај, који помаже јетри. Припрема се на уобичајен начин, од осушене биљке. Ефикасан је у лечењу жутице и чишћењу јетре, али и код проблема са пробавом. Помаже код затвора и нагомилавања течности у организму.



Пратите нас и путем иОС и андроид апликације