Чудесни дивљи лан
21. 10. 2016. у 11:29
Древна житарица Старог континента. Садржи чак 45 процената омега-3 масних киселина, богат је извор витамина Е
Због свих благодети уља ове биљке, многи га препоручују
ДИВЉИ или богородичин лан (Camelina sativa), ланилист, немачки сезам, сибирско уљно семе су различити називи древне уљарице, која се у Европи користи миленијумима. Као коров расте на пашњацима, поред путева, на железничким насипима, али и заједно са обичним ланом. Од старог Рима па до Другог светског рата, уље ланилиста било је уобичајено у исхрани Немаца, Скандинаваца, Руса и других народа. А онда су неоправдано почеле да га потискују друге уљарице.
Данас се, с разлогом, поново јавља интересовање за уље дивљег лана, јер садржи чак 45 одсто изузетно важних омега-3 масних киселина и јединствени комплекс антиоксиданаса, који га чини отпорним на топлоту и онемогућава да ужегне. Сличан је обичном лану, али се разликује по укусу и бољој адаптацији на промене. Ова врста уља је изузетно здрава, погодна је као додатак салатама и другим јелима, али и за кување.
У комбинацији са орасима представља савршено једињење полинезасићених масних киселина, изузетно лековитих за срце и крвне судове. Омега-3 масне киселине су у центру пажње и природног, холистичког лечења. Опсежна истраживања и бројне клиничке студије потврђују да су ове киселине укључене у већину физиолошких процеса у организму, а њихов недостатак може довести до озбиљних здравствених проблема. Ако их нема у довољној количини, може да се јави артериосклероза, хипертензија и друге болести крвних судова и срца, као и артритис, дерматитис, астма, чак и карцином. Дивљи лан је изузетан лек и за суву кожу, атопијски дерматитис и друге запаљенске болести.
Због свих благодети уља ове биљке, многи га препоручују.
Садржи чак 57 одсто алфа-линоленске киселине, која је савршени чистач крвних судова јер смањује ниво триглицерида и лошег холестерола. Поседује и више од 30 одсто мононезасићених масних киселина, као што је олеинска и гадоолеинска.

По количини токоферола, односно витамина Е, издваја се у односу на остале природне изворе. Има много предности у односу на прилично распрострањено уље обичног лана.
Због богатства витамина Е је заступљен и у козметици. Од њега се праве уља за интензивну негу коже лица и тела, али и емулзије, креме и млека. Користи се углавном за суву кожу, као и осетљиву, склону упалама и иритацијама, јер га са лакоћом упија.
ЧАЈ ЗА ЈЕТРУ
ОД дивљег лана се прави чај, који помаже јетри. Припрема се на уобичајен начин, од осушене биљке. Ефикасан је у лечењу жутице и чишћењу јетре, али и код проблема са пробавом. Помаже код затвора и нагомилавања течности у организму.