Српска оаза здравља, Атомска бања Горња Трепча, коју је чувени "Гардијан" уврстио међу десет најбољих бања у источној Европи, налази се на 130 километара од Београда, на двомеђи Чачка и Горњег Милановца.

У шумовитим пределима подно Вујна још давне 1890. године пронађени су извори лековите воде, јединствене у Европи.

"Вода је благо радиоктивна, извире из дубине земље и поред уобичајених минерала попут калијума, натријума, хлора и других, садржи и веома ретке хемијске елементе цезијума, рубудијума, титана, урана и радијума", изјавила је за РИНУ др Татјана Боторовић, физијатар у специјалној болници Горња Трепча.

Температура воде константно је 28 степени, а опоравак управо у овој бањи траже бројни домаћи, али и страни гости.

"Најчешће нам стижу пацијенти који имају неуролошка, реуматска и обољења периферних крвних судова. Бањска вода олакшава им симптоме и омогућава да живе квалитетеније без обзира на здравствене проблеме које имају. Нашу бању могу користити и кардиоваскуларни пацијенти, под лекарским надзором и контролом овде код нас", каже др Боторовић.

Нема тог пацијента који се у бању Горња Трепча након првог доласка није поново вратио. Мир и тишина, свеж ваздух и делотворна вода оно су што привлачи и изнова враћа госте, за које је и "Гардијан" написао да са овог места одлазе "сијајући". Верица Цекић овде је стигла из околине Обреновца, а за Горњу Трепчу чула је од своје пријатељице која је ту доживела препород.

"Све је бање обишла у нашој, али и у суседнуим државама. А овде јој је заиста било боље, дошла је са два штапа, а вратила се без иједног, па је касније чак и орезивала воћке у дворишту. Кад сам то видела, одлучила сам да и ја дођем овде", каже Верица.

У Атомској бањи 30 одсто гостију је из иностранства, а највише из Немчаке и Русије. Ирина Колакова превалила је дугачак пут, јер је у Горњу Трепчу стигла чак из Москве.

"Ову бању су ми препоручили наши лекари и нисам се покајала што сам дошла. Вода је заиста делотворна, осећам се много боље", прича Ирина.

Из године у годину бања Горња Трепча обара рекорде, у 2019. години остварено је 135.000 ноћења, што је око 80 одсто од укупног броја ноћења на територији града Чачка. У првом месецу 2020. године већ је уписано 2.500 ноћења, што је за пет стотина више у односу на претходну годину.

"Очекујемо још једну успешну годину. Након што је изашао чланак у ''Гардијану'' телефони не престају да звоне. Овде је боравило неколико група енглеских туриста и сигурно су они пренели своје импресије новинарима. За нас је то иузетна част. Очекујемо још више постилаца из Енглеске, Немачке, Русије и Уједињених Арапских Емирата", рекао је Ненад Младеновић, директор маркетинга и продаје у Специјалној болници за рехабилитацију Горња Трепча.

Прошле године кроз Атомску бању прошло је више од 12 хиљада гостију, а ове године се очекује још више јер - добар глас, далеко се чује.