ОСИМ уколико не уживате у потпуној спонтаности, путовања треба планирати унапред како би цене биле ниже и како би било довољно времена да се све организује.

На листи дестинација које треба обићи у 2020. години првих 5 су заузела места у Европи, а неколико земаља које се препоручују су близу Србије, па самим тим и одличне за неки од наредних одмора.


1. Словенија

Словенија је препуна лепих пејзажа, планина и језера, што је чини примамљивом за све оне који воле активан одмор. Око 60 одсто земље је прикривено шумама и има више од 40 паркова и резервата. Словенија је позната по уређеним бициклистичким стазама и железницама, а места попут Бледа обилазе туристи из свих крајева света.


2. Гетеборг

Гетеборг је један од највећих индустријских градова Шведске, али се истиче по посвећености очувању животне средине. Већина хотела, али и знаменитости попут опере и забавног парка имају сертификате еколошке свести, а ресторани настоје да користе локалну органску храну. Гетенборг има неколико фестивала, а занимљива је и онима који желе да обилазе природу Шведске.


3. Вал ди Вара

Вал ди Вара је долина на северу Италије, а као и многе руралне области и ова има проблема са одласком младих. Овде су схватили да је један од начина да ова област ипак „оживи“ да Вал ди Вара постане туристичка понуда Италије. Осим прелепе природе, овде настоје да узгајају органске производе, а чак постоји и Био фестивал који служи као промоција места, а догађај је пропраћен забавним садржајем, музиком, наступима...


4. Фалера

Фалера се налази у источној Швајцарској, а место је на које долазе љубитељи природе. Осим што је идеално за спортске активности у сваком годишњем добу, посетиоци Фалере радо обилазе Арену Сардону или Навлаку Гларус. На овом месту се налазе три скијашке стазе које посетиоци радо користе док уживају у призорима.


5. Ротердам

У Ротердаму се истиче архитектура, а једна од одлика јесте 65 кровова дизајнираних тако да се на њима организују разни догађаји. Овде се налази и уметнички богат музеј Кунстхал у којем се налазе многа дела светских уметника. У Ротердаму се налаз и један од најлепших зоолошких вртова у Европи, а једна од атракција је акваријум са великим бројем егзотичних и ретких риба.


Аутор: Б92