БЕЧ се убрзано украшава, монтирају се дрвене кућице, пеку се переце, кува се вино и кити се јелка испред Градске куће, јер ће следећег петка 15. новембра у аустријској престоници бити отворен први божићни вашар.

Традиционално, у 16 часова ће анђео (најлепша бечка студенткиња) "слетели" са Градске куће (Rathausplatz) и са градоначелником уз блех музику званично отварити сезону божићних вашара. Тог тренутка ће засијати град и 150 дрвених тезги ће почето да миришу на кувано вино, пржене бадеме, крофне и остале зимске ђаконије. Испред Градске куће сваког дана од 10 до 22 часа радиће лунапарк, у специјалној кућици ће се примати писма за Деда Мраза, биће отворено клизалиште на 3.000 квадрата и све тезге, а од 16 часова ће госпел хорови певати божићне песме. Сваке године, испод дрвета украшеног светлећим срцима, неки момак запроси девојку. За децу су најзанимљивије радионице које се организују у приземљу Градске куће где могу да праве поклоне: свеће, колачићи, шоље...

Прочитајте још - БОЖИЋНИ ВАШАР У БЕЧУ: Мирис пунча за празнике

Српским туристима је добро познат и вашар на Тргу Марије Терезије са 70 тезги, јер у близини су паркирани аутобуси, а отвара се 20. новембра. Најстарији је божићни вашар је у Фрајунгу где се одржава од 1772. године, а данас се ту продају аустријски сувенири. Старијим посетиоцима су намењени романтични вашари испред барокних палата Белведере и Шенбрун, а младима забава у Пратеру и Музејском кварту где диџејеви наступају сваке вечери. Сви божићни вашари се затварају до 26. децембра, али се програм наставља до 7. јануара.

Занимљиво је да су божићни вашари настали у Баварској где се и данас већина строго држи традиције, па почињу тачно четири недеље пре 25. децембра. Први се отварају вашари у Ахену и Дизелдорфу 22. новембра, следе Берлин 25, Дрезден 27, па Нирнберг 28. новембра.ПЕРЕЦЕ ПУНЕ БУЏЕТ

БОЖИЋНИ вашари се у Бечу сваке године отварају све раније, јер ова манифестација пуни буџет града.

Прошле године је Беч остварио 16,5 милиона ноћења (хотели нуде 66.000 лежајева), а зарада је износила рекордних 793 милиона евра. Најбројнији туристи су Немци, па домаћи гости, следе туристи из САД, Велике Британије и Италије.


ШОЉЕ СУ СВЕ СКУПЉЕ

КУВАНО вино, пунч, кафа, чај, топла чоколада и остали врући напици се пију из шоља које могу да коштају од пет до 6,5 евра.

Пиће кошта око 3,5 евра, а ко не жели да понесе шољу као сувенир добиће два евра назад. Занимљиво је да је пиће сваке године све скупље, а почетна цена са шољом је износила од три до четири евра. Истина, некада је Беч имао само један дизајн шоља на сивм штандовима, а сада су све лепше и занимљивије.