Почињу божићни вашари у Европи: Беч отвара сезону куваног вина

А. Миката

07. 11. 2019. у 22:41

Почињу божићни вашари у Европи: Беч отвара сезону куваног вина

ЕПА

Тезге се постављају раније него икада, јер је зарада фантастична
БЕЧ се убрзано украшава, монтирају се дрвене кућице, пеку се переце, кува се вино и кити се јелка испред Градске куће, јер ће следећег петка 15. новембра у аустријској престоници бити отворен први божићни вашар.

Традиционално, у 16 часова ће анђео (најлепша бечка студенткиња) "слетели" са Градске куће (Rathausplatz) и са градоначелником уз блех музику званично отварити сезону божићних вашара. Тог тренутка ће засијати град и 150 дрвених тезги ће почето да миришу на кувано вино, пржене бадеме, крофне и остале зимске ђаконије. Испред Градске куће сваког дана од 10 до 22 часа радиће лунапарк, у специјалној кућици ће се примати писма за Деда Мраза, биће отворено клизалиште на 3.000 квадрата и све тезге, а од 16 часова ће госпел хорови певати божићне песме. Сваке године, испод дрвета украшеног светлећим срцима, неки момак запроси девојку. За децу су најзанимљивије радионице које се организују у приземљу Градске куће где могу да праве поклоне: свеће, колачићи, шоље...

Прочитајте још - БОЖИЋНИ ВАШАР У БЕЧУ: Мирис пунча за празнике

Српским туристима је добро познат и вашар на Тргу Марије Терезије са 70 тезги, јер у близини су паркирани аутобуси, а отвара се 20. новембра. Најстарији је божићни вашар је у Фрајунгу где се одржава од 1772. године, а данас се ту продају аустријски сувенири. Старијим посетиоцима су намењени романтични вашари испред барокних палата Белведере и Шенбрун, а младима забава у Пратеру и Музејском кварту где диџејеви наступају сваке вечери. Сви божићни вашари се затварају до 26. децембра, али се програм наставља до 7. јануара.

Занимљиво је да су божићни вашари настали у Баварској где се и данас већина строго држи традиције, па почињу тачно четири недеље пре 25. децембра. Први се отварају вашари у Ахену и Дизелдорфу 22. новембра, следе Берлин 25, Дрезден 27, па Нирнберг 28. новембра.ПЕРЕЦЕ ПУНЕ БУЏЕТ

БОЖИЋНИ вашари се у Бечу сваке године отварају све раније, јер ова манифестација пуни буџет града.

Прошле године је Беч остварио 16,5 милиона ноћења (хотели нуде 66.000 лежајева), а зарада је износила рекордних 793 милиона евра. Најбројнији туристи су Немци, па домаћи гости, следе туристи из САД, Велике Британије и Италије.


ШОЉЕ СУ СВЕ СКУПЉЕ

КУВАНО вино, пунч, кафа, чај, топла чоколада и остали врући напици се пију из шоља које могу да коштају од пет до 6,5 евра.

Пиће кошта око 3,5 евра, а ко не жели да понесе шољу као сувенир добиће два евра назад. Занимљиво је да је пиће сваке године све скупље, а почетна цена са шољом је износила од три до четири евра. Истина, некада је Беч имао само један дизајн шоља на сивм штандовима, а сада су све лепше и занимљивије.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

kremenko

09.11.2019. 17:02

@Jo pariz - Vašar je madžarska riječ , jel imate neku srpsku riječ , npr. na hrvatskom bi bio sajam .

Kod nas se kaže Mađarska

13.11.2019. 07:13

@Jo pariz - a nama nije važno čija je reč, nismo iskompleksirani kao vi, čija država postoji dvadesetak godina.

kremenko

13.11.2019. 17:47

@Jo pariz - Znači nemate svoju riječ za vašar . Možda pijac ili pazar ? Nije ni to . To je turski . Izvinjavam se zbog greške , pravilno je mađarski a ne madžarski .

kremenko

13.11.2019. 18:11

@Jo pariz - Šta se može usvojiti od vas ? Hiljada , drum ,aerodrom - grčki .kasapin ,šargarepa, ćuprija , avlija , tezga ,kapija- turski ,januar , februar - int. Od svih Slavena imate najsiromašniji jezik.Možda pisanje po Vuku ; Njujork ,Cirih itd,itd. Bio sam u Kragujevcu , Aranđelovcu , Nišu tamo nema padeža a nema ni gramatike , a i ti pišeš na latinici jer ne znaš ćirilicu .