Варошица фестивала и тамбурица

Бојана ЈОВАНОВИЋ

четвртак, 15. 08. 2019. у 22:41

Варошица фестивала и тамбурица

Рума Фото С. Костић

Рума и њена околина нуде пуно садржаја за занимљив боравак

ЊЕНИ становници називају је варошицом, а заправо је општина, иако има све особине града, и то оног богатог културно-историјским и уметничким вредностима. Воле још и да кажу да "Сви путеви воде кроз Руму", што потврђује и податак да се налази на шездесетак километара од Београда и четрдесетак од Новог Сада, поред магистралне пруге и ауто-пута Београд - Загреб, те магистралног пута Нови Сад - Шабац - Лозница. Дакле, зачас се може стићи до ове 100 метара високе сремске лепотице, која у својој раскошности крије бројна изненађења и поглед на зелену Фрушку гору.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кратка авантура у Вуковом завичају

Наша домаћица, Мирјана Вујасиновић, в. д. директора ТОО Рума, описала ју је као фестивалско-тамбурашки град, у шта смо се и уверили приликом отварања манифестације "Румфест". Тим поводом, на Градском тргу одржан је концерт "ЈУ групе", који верна публика није напустила упркос изненадном пљуску, док су на тезгама поред продавани врући чварци, сиреви и мед.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Повленске стазе за сањарење

Спортски дух додатно ојачајте ходом кроз излетиште Борковац, где се у близини налази и истоимени хотел. Шетачке и бициклистичке стазе могу, на једну страну, довести до истоименог језера, а на другу скроз до центра Руме. Уколико немате бицикл, можете га изнајмити по цени од свега 300 динара за дан.

Наравно, Срем не би био Срем да у њему нема врхунске хране и пића. Тако смо, пре гастро сусрета са фрушкогорском шницлом и телетином испод сача, посетили "Дестилерију Петровић", која производи воћне ракије (али искључиво од конзумног воћа) и то на традиционалан начин, у великом бакарном казану.

Наши домаћини истакли су да је Рума спој традиционалног и модерног, што су и поткрепили посетом, управо тако уређеној, винотеци "Вина глас", винарији "Деурић", али су нас и подсетили да уколико долазите у Руму 2. или 3. у месецу, не можете промашити чувени Румски вашар, који ове године слави 272. рођендан. Под слоганом "од игле до локомотиве" овде свака роба нађе свога купца, и то свих 12 месеци годишње.


ФРЕСКА УРОША ПРЕДИЋА

ПОЛОВИНОМ 19. века у Руми је изграђена православна црква Силаска Светог духа на апостоле, позната и као Грчка црква, јер је саграђена махом од прилога донатора из редова трговаца из ове земље. Несвакидашњи иконостас богомоље осликао је славни Урош Предић, а посебну вредност храма чини јединствена Предићева фреска "Васкрсење Господње", смештена у крипти цркве. Занимљиво је да је Предић лик Богородице осликао према лицу Вере Максимовић, прерано преминуле ћерке ктитора крипте, којој је епитаф, уклесан у крипти, испевао Лаза Костић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације