САМО у Ваљевским планинама највиши од три зелена врха може да се зове Мали Повлен, а најнижи Велики Повлен, иако је мањи и од Средњег Повлена. Та ваљевска духовита заврзлама с именима као да додатно привлачи многобројне посетиоце да викендом уживају на овим благим висијама. Оне су, у ово доба године, окупане палетом нежних боја планинског биља, од жућкасто-зелене до љубичасте. Повлен има и музикотерапију, за коју су задужени хорићи цврчака и пчела, које прати велики шапутави хор трава и шуме које таласа поветарац.

Мали Повлен, први врх који се види са пута Ваљево - Бајина Башта, издалека изгледа као силна пирамида коју је тешко освојити. Слика је другачија када стигнете, аутомобилом или аутобусом, до превоја Дебело брдо одакле почињу шетачке стазе.

Прочитајте још - Бисери ризнице ваљевске пустиње (ФОТО)

Ту можете да нађете смештај у домаћој радиности код љубазних и ведрих домаћина, увек расположених за чашицу разговора. Веће групе настављају макадамским путем још око километар и по, до великог и лепо уређеног планинарског дома клуба "Повлен", уз који се налази и камп који се викендом шарени од шатора љубитеља природе.

Одатле се грана неколико стаза за успон на повленске врхове које су толико благе да могу да их савладају и најмлађи планинари, а пространи успутни пашњаци су идеални за пландовање и сањарење. Зато онај ко одлучи да направи прве кораке на планини, треба би да крене од Повлена.

Прочитајте још - Сува планина: Место ближе небу, где ветар односи бриге

Најблажа стаза, широк пољски пут који је и главна пешачка магистрала, води од Дебелог брда до скретања за Мали Повлен. На овом путу, који је и део трасе чувеног повленског оф-роуд релија, често, на свој начин, "планинаре" и возачи теренаца.

Са тог широког пута обележено је скретања на Кнежево поље са лепом рустичном црквицом посвећеном Великомученику архиђакону Стефану. Између ње и дрвеног звоника стаза води на Мали Повлен са кога се пружа предиван поглед на венце палнина уз Дрину. На хоризонту се у нијансама магловито плаве оцртавају Мајевица и Романија у Босни, изпред којих се зелени бедем подринских планина у Србији, Соколска, Борања, Јагодња и Гучево.