РАФТИНГ НА ТАРИ: Авантура која привлачи туристе из целог света

Тањуг

27. 07. 2019. у 23:20

РАФТИНГ НА ТАРИ: Авантура која привлачи туристе из целог света

Рафтинг на Тари / Depositphotos

Адреналински "зависници" имају прилику да уживају у погледу на водопаде, али и да се опробају у скоковима у дубоку и хладну воду са високих стена које окружују најдубљи кањон у Европи
Лепота природе од које застаје дах и савладавање брзака чисте и прозирно плаве реке у којој се јасно виде обриси стена непоновљив је доживљај који љубитељима адреналина пружа рафтинг на Тари који привлачи туристе из разних крајева света.

Спуштајући се гуменим чамцима низ доњи ток Таре у дужини од 15 километара код Шћепан поља, што је најатрактивнија деоница за рафтинг, адреналински "зависници" имају прилику да уживају у погледу на водопаде, али и да се опробају у скоковима у дубоку и хладну воду са високих стена које окружују најдубљи кањон у Европи.

Иако веома узбудљив и забаван, рафтинг је уједно и екстреман спорт и подразумева ношење неопходне опреме коју, објашњава за Тањуг власник туристичке агенције Нортх тоур Монтенегро Лука Шуковић, чине неопренска одела и ципеле, кацига и прслук како би, у случају превртања чамца, учесници ове речне авантуре остали на површини воде.

Отпималан број у чамцу је, каже, шест до десет људи којима, да би све протекло безбедно, пре и током спуста инструкције даје професионални скипер са којим се тимски "боре" да савладају брзаке и таласе реке.

Посматрање лепота природе у комбинацији са брзом планинском реком подиже адреналин, али и дух учесника рафтинга који се пре те авантуре могу одморити у рафтинг камповима опремљеним за угодан боравак у природи.

Један од њих је и камп "Саставци" који се налази у Шћепан пољу, у загрљају три реке - Таре, Дрине и Пиве где, према речима сувласника тог кампа Слободана Гаговића, долазе гости из разних крајева света.

Фото Depositphotos


"Највише долазе из земаља бивше СФРЈ, али имамо пуно гостију и из Русије, Украјине, западне Европе. Недавно је дошло 27 Француза који су овде провели шест дана. Такође, долазе нам и гости из Немачке, Швајцарске…", навео је Гаговић и додао да је рафтинг постао популаран и као спорт и као туристичка атракција.

Фото Танјуг


За оне одважније идеално време за рафтинг је, каже, април и мај јер је тада водостај Таре већи и вода хладнија, док је за почетнике најбоље да се у ту авантуру упусте у јулу и августу.

Фото Танјуг


"Тада је Тара погоднија за туристички рафтинг у коме могу да учествују особе свих старосних доби", рекао је Гаговић и додао да им је најстарији рафтер имао 84 године, али и да су једном приликом у чамцу возили дете старо свега годину и по дана.

Фото Танјуг

Рафтинг туре се, додао је, организују и на другим рекама као што су Лим, Врбас, Неретва, али оне су мање у односу на Тару чији је кањон дубљи, а самим тим и изазовнији за рафтинг.

Лука Шуковић / Фото Танјуг


Кањон те реке, коју зову "Суза Европе", дуг је близу 150 километара, а на месту Обзир дубок око 1.300 метара што га чини најдубљим у Европи, а после Колорада и у свету.

Depositphotos
Фото Танјуг

Фото Танјуг

Фото Танјуг

Фото Танјуг
Depositphotos


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације