ПРЕНОЋИШТЕ са групом пријатеља плаћали смо по 15 евра по ноћи у апартману са спаваћом собом у Пржну, удаљеном само пет минута од плаже. Били смо задовољни ценом смештаја све док нисмо отишли на плажу, где су нам за две лежаљке и сунцобран тражили невероватних - 25 евра за један дан. Да ствар буде још гора, од осталих туриста на плажи сазнали смо да је то јефтино, с обзиром на то да је за две лежаљке и сунцобран на плажи коју заузима познати хотел у овом делу дневно потребно издвојити 75 евра. Уз све то, нико не дозвољава да поставите пешкире на јавним плажама које су закупљене за постављање лежаљки.

Овако, за наш лист, прича једна читатељка Марија П., која се недавно вратила са летовања из Црне Горе, тврдећи да су одмор скратили за три дана због неочекивано папрених цена на обалама Јадрана. Иако је вест о новом правилу о коришћењу плажа у Црној Гори обрадовала српске туристе, цене преподневног закупа негативно је изненадила све који су се за летовање определили у овој држави. Наиме, ново правило којим црногорски угоститељи неће наплаћивати лежаљке и сунцобране на јавним и другим плажама после 17 часова није прописало и цену колико ће сваки гост морати да плати за "преподневно" коришћење истих.

Прочитајте још - У понуди 12 тематских плажа, цене лежаљки и смештаја се нису промениле

Цена комплета од две лежаљке са сунцобраном на већини плажа у Црној Гори креће се од 10 до 20 евра при чему се ова најјефтинија опција може наћи углавном само у Бару и Херцег Новом. Папрене лежаљке плаћају они који желе да уживају на Светом Стефану где сет кошта око 100 евра, али и на Милочеру где је претходних година било потребно издвојити и до 120 евра за две лежаљке и сунцобран. Осим тога, многи хотели попут оних у Добрим Водама, који имају своје или закупљене плаже гостима омогућавају да бесплатно користе лежаљке и сунцобране, али само од другог реда. Одмарање у првом реду, упркос уплаћеном аранжману плаћа се додатно чак 12 евра.

Грчка се и ове године углавном држи устаљеног правила да уз наручена пића у бару бесплатно можете користити лежаљке и сунцобран. Пића стају од три евра за нес-кафу са шлагом, па од седам до десет евра за неко хладно освежење и по тој цени дозвољено је коришћење две лежаљке и сунцобрана цео дан. Одвојене лежаљке од барова, по особи, платићете од 5 до 15 евра, у зависности од места. Тако се две лежаљке и сунцобран на најлепшим плажама Кефалоније у јеку сезоне могу изнајмити већ за шест евра.

Прочитајте још - ПОГЛЕДАЈТЕ: Држао сунцобран у олуји па одлетео

И на већини плажа на Тасосу важи правило коришћења лежаљки из локалних кафића, па дневни најам може стајати већ од четири до пет евра дневно. Ипак, и на овом острву поједини барови и плаже почеле су са закупом лежаљки и сунцобрана, али то је јасно истакнуто на уласку у плажу.

Плажа у Пржну,Depositphotos

Тако се на Мермерној плажи комплет од две лежаљке и сунцобран мора платити 12 евра на дневном нивоу. Позитивна вест је што купачи на свакој од ових плажа где су постављени сунцобрани и лежаљке имају право да место заузму и пешкирима на песку. У најстаријем селу на Ситонији - Никитију, можда је и најјефтиније на полуострву Халкидики, фрапе може да се нађе и за два и по евра заједно са лежаљком, а пиво је до четири евра. У местима у којима се лежаљке плаћају цена је углавном пет евра по лежаљци, док је у Кикладима изнајмљивање лежаљке веома скупо, па иде чак и до 120 евра на ексклузивном Миконосу.

Depositphotos

Цене у Хрватској у зависности од места за које се туристи одлуче, крећу се од 10 евра за две лежаљке и сунцобран, док су најскупље око 20 евра. Кипар је на нивоу државе уредио цену изнајмљивања лежаљки, па је на било којој од плажа и летовалишту потребно издвојити седам и по евра за две лежаљке и сунцобран на дневном нивоу. Туристи који летују у Турској најчешће се опредељују за аранжмане "ол инклузив", у које је укључена и лежаљка. За оне који се ипак не определе за ту опцију, цене изнајмљивања су од 7 до 10 евра у просеку, такође у зависности од плаже и од локације.