БОРСКО ЈЕЗЕРО КАО ПРИВЛАЧНА ДЕСТИНАЦИЈА: И купање и планина

К. М.

субота, 20. 07. 2019. у 22:41

БОРСКО ЈЕЗЕРО КАО ПРИВЛАЧНА ДЕСТИНАЦИЈА: И купање и планина
Плажа, планина, прелепа природа... За идеалну летњу комбинацију није увек потребно путовати далеко

ПЛАЖА, планина, прелепа природа... За идеалну летњу комбинацију није увек потребно путовати далеко. Дестинација која из године у годину привлачи све већи број гостију из земље и иностранства налази се на око 200 километара од Београда. Реч је о Борском језеру, главном туристичком центру Тимочке Крајине.

На надморској висини од 438 метара, где допире планински ваздух са Црног врха, налази се језеро, које многи називају и морем источне Србије. Са правом, јер уређене и чисте плаже, мирис борова, изузетно квалитетан смештај и цене примерене српском џепу, и на почетку овогодишње летње сезоне привлаче велики број туриста.

Лети је овде прави спас од врућина, а купање у веома чистој води изузетно пријатно, јер достиже и температуру и до 26 степени Целзијусових. Око језера су борова шума и чемпреси, а плаже са постепеним улазом у воду разлог су што све већи број породица са децом летовање на мору "мења" за Борско језеро.

Ушушкано у најлепшем крајолику Хомољских планина, једно је од најквалитетнијих вештачких језера на Балкану. Када је лепо време, на површини језера се, као у огледалу, одсликавају околни шумски комплекси, ливаде и пашњаци.

Прочитајте још - Борско језеро - море источне Србије

Када је смештај у питању, гостима је на располагању неколико вила и апартмана, уређен камп, али се понудом посебно издваја хотел "Језеро" са четири звездице, који има 111 модерно опремљених соба и апартмана, велнес и спа центар, затворен базен, спортске терене, слану собу (боравак од у њој од 30 минута има исти ефекат као целодневни боравак на мору), "америчку" куглану, етно-ресторан са специјалитетима овог краја... На хотелској плажи су уређени и понтонски базени у самом језеру, већи дубине 180 и мањи дубине 60 центиметара.

Са Борског језера лако се стиже до Црног врха, ловишта Дубашница, вулканских купа Тилва њагра и Тилва мика, Лазаревог кањона и његових пећина (Лазарева и Верњикица), као и оближње Брестовачке бање. Гости овде уживају у бујном зеленилу, а на Црном врху и у вожњи жичаром, односно панорамском разгледању. Посетиоцима су на располагању и параглајдинг, планински бициклизам и пешачке туре.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Gavrilo Princip

20.07.2019. 23:55

Priča se da od kad je Predsednik bio tamo na trodnevnom godišnjem odmoru, aranžmani idu kao alva...

IstokBoyz

21.07.2019. 16:11

Da trebate otici na Crni vrh da vidite kako se investicija od ko zna koliko stotina miliona dolara NARODNOG novca ulozenih u ski centar i hotel "Hayatt Regency Jelen" i dan danas nipodastava a nesudjeni hotel se pretvorio u ruinu. Zasto?!?

Biljka

22.07.2019. 12:19

@paunović - Bila sam na Borskom jezeru pre 20-etak dana.Nije mi se svidelo.Dosta neuređeno, ni jedini hotel nije ništa posebno.Potrebno je srediti staze oko jezera,postaviti kioske i otvoriti neku prodavnicu, suvenirnicu...Mnogo sam očekivala,ali od svega toga nisam ništa pronašla.

Svetac

23.07.2019. 00:04

@paunović - Jeste, nema kioska i suvenirnica ( moglo bi da ih bude ali nisu toliko baš neophodni). Žičara postoji na Crnom vrhu ali u letnjem periodu uglavnom ne radi.. Za kraći odmor do sedam dana bez mnogo buke i nepotrebno trošenje para na gluposti odmor može da bude sasvim pristojan. Smeštaj nije skup, ima se šta obići kada je vreme nije za kupanje..

Vlajko

22.07.2019. 14:02

Daleko je od Zlatibora, nigde ne trešti novokomponovana muzika do 5 ujuto. Međutim, hotel Jezero je odličan hotel za te pare, sobe su ogromne za današnje standarde, sve je čisto i uredno a ponuda hrane je više nego fenomenalna. Jezero je u letnje vreme bez kiše idealno za kupanje, ako je loše vreme ima zatvoren bazen sa još ponekim sadržajima, ko voli da šeta ima gde, možda bi staze stvarno malo trebalo još urediti jer su već nekada uređene bile i postoje. Idealno za kraći odmor do 7 dana.