ПРЕДЛОГ ЗА ВИКЕНД: Соколов пут авантуре и уживања

Б. Субашић

четвртак, 04. 07. 2019. у 22:28

ПРЕДЛОГ ЗА ВИКЕНД: Соколов пут авантуре и уживања

Фото Б. Субашић

Потрошите калорије на Сувој планини и надокнадите их у Нишкој Бањи. На "детокс стази" се могу срести планинари и шетачи, али и "небески тркачи" из иностранства

ДИВОВСКА креста Суве планине која дели нишку и заплањску котлину је једна од туристички најпрометнијих српских висија. На стази званој Соколов пут која од Нишке Бање до врха Трем на 1.810 метара, од јутра до мрака могу се срести планинари и шетачи свих генерација, а често и "небески тркачи" из Србије и иностранства којима је овај планински гребен врхунски изазов.

Исте људе можете већ исте вечери видети на улицама и у кафићима Ниша или чувеним ресторанима Нишке Бање, јер је Сува планина јединствена по томе што је од урбаног језгра дели само нешто више од пола сата вожње редовним градским или приградским аутобуским линијама.

Ко из Ниша креће да распешачи роштиљске калорије у сувопланинској детокс терапији може да се укрца у аутобус број 1 за Нишку Бању. Коме се не жури може прво у некој од летњих башта у централном парку прво да попије кафицу, а затим да крене у освајање планинских врхова одлично обележеном стазом.

Прочитајте још - Похвале Нишкој Бањи

Излетници првог дана обично долазе из бање до купасте голе стене Мосора на 985 метара надморске висине с које се пружа невероватан поглед на сувопланински бедем. Одатле се може вратити истим путем до бањског центра. Ко жели да поврати снагу и осети прави дух традиционалних српских кафана са одличном услугом и још бољим роштиљем, треба обавезно да посети Летњу башту у Нишкој Бањи и проба специјалитет буцмасте ћевапе.

Са Мосора обележена стаза наниже води и до села Доња Студена, где пролази приградски аутобус 21 до Ниша кроз живописну Јелашничку клисуру, једно од овдашњих омиљених излетишта.

Планинари са бољом кондицијом настављају од Мосора пут навише кроз локалитет Јеленин град, простор на коме се налазила једна до највиших тврђава наших крајева у позној антици и средњем веку.

Пролазак стазом која се лагано уздиже до врха Соколов камен на 1.523 метра кроз галерију скулптура коју је ерозија обликовала у кречњачким стенама и шарени мирисни ћилим ароматичног биља је једна од најлепших авантура у Србији. Другог дана се обично линијом 21 долази до села Горња Студена и пешачи асфалтом до превоја Бојанине воде где почиње Краљев пут, древна пешачка саобраћајница којом је волео да се на Трем пење краљ Милан Обреновић, ослободилац Ниша и пасионирани љубитељ Суве планине и Нишке Бање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације