Срби воле егзотику

А. МИКАТА

субота, 08. 06. 2019. у 22:28

Срби воле егзотику

Depositphotos

Млади српски туристи све чешће бирају далека мора. У Тајланду славе момачко вече, заљубљују се у Тајланђанке, једу скакавце и праве селфије

НАШИ туристи све чешће момачко вече славе у Тајланду и девојачко на Куби, медени месец проводе на Балију, све више путују у Латинску Америку, а малу децу воде у Занзибар.

Средња генерација наших путника све чешће се одучује да прекине традицију својих родитеља да свако лето проводе на истом месту. Тако се, рецимо, 7.000 српских путника прошле године одлучило да летовање проведе у далеком Занзибару. Куба је далеко популарнија, упркос високим таксама, па 10.000 наших туриста ужива на овом чаробном острву. Ипак, Тајланд је неприкосновени рекордер са 15.000 српских гостију који се брчкају на бајковитим плажама "земље осмеха".

Овај тренд најавила је анкета ЈУТА која је од почетка године показивала да више наших туриста планира да "одлети" на далека мора него у суседне земље као што су Хрватска и Бугарска.

- Млади су одувек отварали нове дестинације, а цене су такве да то могу себи да приуште - објашњава Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција. - За разлику од досадашње навике да два пута годишње путују - једном у неки европски град и једном на море, млади се сада одлучују за егзотичну дестинацију. Реч је о хотелима који немају пет звездица, већ су прилагођени добром проводу.

Прочитајте још - Срби пете трошаџије у Хрватској, пријају им наше напојнице


Тако, рецимо, одмор у Занзибару може да кошта 850 евра, у Тајланду 899, а на Куби 1.100 евра. ово су најпопуларнија одредишта, а ко су путници који могу себи ово да приуште?

- То су млади људи од тридесетак година који раде и желе да путују што више - каже Милош Јаковљевић из "Манга трипа". - Они бирају егзотична одредишта и није им важно да ли хотел има пет звездица, већ желе да осете како живи локално становништво. Имали смо случајеве да су родитељи синовима уплаћивали за 18. рођендан далеко путовање. Често десетак другара оде на момачко путовање у Тајланд, док девојке воле Кубу, а венчавају се на Балију. Наредних година, када добију децу, ови парови настављају да путују и са собом воде и малишане, па организујемо групе са аниматорима.

Занимљиво је да се наши туристи-миленијалци не разликују од осталих из других делова света. Највећа забава на овим путовањима, осим купања на прелепим плажама, њима је фотографисање и објављивање слика на друштвеним мрежама. Воле да пробају локалну храну, а не гаде се ни пржених шкорпија или инсеката, куваних змија и живих октопода. Такође, често се и заљубљују - српски младићи у Тајланђанке, а Српкиње у Кубанце. Међутим, није било склапања бракова иако се често враћају код њих.

Прочитајте још - Од српских туриста 50 милиона евра

- Погрешно је мислити да су на овим путовањима само млади, јер смо имали и путнице од 93 године - истиче Јаковљевић. - Једноставно, то су људи који не воле да летују на истом месту, да леже на истој плажи и једу у једном ресторану. Њима је Турска досадила и желе да доживе нешто ново.

ЖАО ИМ СЛОНОВА

НАШИ туристи избегавају да на Тајланду јашу слонове, иако ово несвакидашње задовољство кошта само 15 евра.

У агенцијама кажу да је нашим људима "жао слонова" и не желе да их малтретирају јахањем. У исто време, уживају да пробају другачију храну и нове укусе, па им, када је нешто испечено, никада не проради савест.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације