Голубац отвара ковчег са благом

А. МИКАТА

07. 04. 2019. у 22:41

Огромни потенцијал на Дунаву коначно почиње да се користи у српском туризму. Много атракција: Смедеревска и Голубачка тврђава, Виминацијум, Лепенски вир, Ђердап...

Голубац отвара ковчег са благом

Depositphotos

ПОТЕНЦИЈАЛ Дунава је огроман и у Србији годинама чека да се искористи, а Голубачка тврђава би могла да буде покретач дунавског туризма.

Деценијама се у Србији говори о туристичком потенцијалу Дунава кроз који крстари више од 1,5 милиона туриста и од којих немачка привреда зарађује скоро 500 милиона евра. Развој дунавског туризма у Србији тече споро, али би отварање средњовековне тврђаве Голубачки град, која је пет година реновирана, уз Виминацијум и Лепенски вир, могло би да откључа овај ковчег са благом.

- Отварање Голубачке тврђаве у пуном сјају може да промени све, јер ове године је такво интересовање за Дунав да смо из програма склонили Виминацијум и ставили Смедеревску и Голубачку тврђаву - каже Милета Аџић, власник јединог брода за крстарење од Београда до Кладова. - Сезона "Аквастар Дањуба" траје од марта до октобра и брод је увек пун. Ове године су тема тврђаве, а брод плови и по три пута недељно што најбоље показује колико су наши људи жељни крстарења Дунавом.

Улагање у овај брод се вишеструко исплатило и, нажалост, то је једини који плови најлепшим делом Дунава од Смедерева, Доњег Милановца, Великог Градишта, Голупца до Кладова. Потенцијал водног саобраћаја и туризма Доњег Подунавља је огроман, а годишње овде пристане по хиљаду путничких бродова. Србија би могла да приходује десетине милиона евра годишње од домаћих и страних наутичара, чиме би дошло и до економског развоја локалних самоуправа. Наиме, наутички туризам у укупним приходима од туризма у развијеним подунавским земљама учествује и до 30 одсто!

Велико Градиште, Голубац, Доњи Милановац, Кладово и Неготин годишње посети око 80.000 туриста који остваре 170.000 ноћења. Најпопуларније је Кладово где се оставри трећина свих ноћења. Домаћи гости, у просеку бораве две, а странци три ноћи.

- Број ноћења би лако могао да се дуплира када би се локално становништво више укључило у туризам - каже Дејан Веселинов из "Веселинов консалтинга". - Највећи потенцијал за развој има циклотуризам. Дунавски центар за компетенцију је поставио бројач за бициклисте и кроз Ђердапску клисуру је лане прошло око 11.000 двоточкаша. Један од најпопуларнијих трендова у туризму је одрживо путовање које подразумева да се користе најпогоднија средства јавног транспорта попут воза и брода, па тек на крају авион. На самој дестинацији је један од најпопуларнијих начина кретања бицикалом који се рентирају. Тачније, данас су најпопуларнији специјално дизајнирани системи где се изнајми бицикли и остави на другој станици када се заврши вожња. Савремени путници рачунају колико је њихово путовање загадило околину и постоје сајтови на којима се налазе ови калкулатори.

ЧЕТИРИ ЗОНЕ

ГОЛУБАЧКИ град је подељен на четири зоне: зелену, плаву, црвену и црну, а улазнице коштају од 150 до 1.200 динара.

Малолетницима је омогућен улаз само у зелену зону, док ће остале три моћи да обилази највише пет посетилаца у једној тури, и то само у пратњи водича.

ИЗГРАДЊА ПРИСТАНИШТА

МЕЂУ 1,5 милиона путника који крстаре европским рекама, северноамеричко тржиште износи 40 одсто, а немачко 28 одсто.

Немачка годишње има око 450.000 путника и тржиште оствари промет од око 500 милиона евра. Просечна цена крстарења је 1.030 евра, а туристи остваре 6,9 ноћења. Најпопуларније европске реке су Рајна 35 одсто и Дунав 34 одсто. Стратегија развоја водног саобраћаја у Србији до 2025. године предвиђа изградњу 16 путничких пристаништа за међународни саобраћај.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Bob Rok

08.04.2019. 16:17

Bezobrazno skupe ulaznice koje će prosečnom srpskom gradjaninu biti veliki trošak. 600 dinara za to da udješ u tvrdjavu je pljačka, pogotovo što niste ni dinara uložili u obnovu tvrdjave već su vam nemci dali novac za to! Da bi jedna prosečna srpska porodica došla iz Beograda, samo da vidi tvrdjavu, treba joj bar 5000 dinara i to bez hrane! Mislim da je to sramotno!

Stari Golupcanin

08.04.2019. 20:59

@Bob Rok - Ziveo sam u golupcu pre 59 godina i zavrsio osmogodisnju skolu. Bio sam odlican ucenik i golman FK Djerdap. Popeo sam se na sesir najvisu kulu sa 15 godina sa zadnje strane. Proslog leta sam sa porodicom obisao stari kraj i duboko se razocarao.Sem onog sto su stranci izgradili u Golipcu nema niceg lepog i novog. Stara skola u centru pretvorena u magacin ulice prljave nigde sveta na ulici deluja kao uklet grad. Na ulazu su neki "bandolerosi sa opstinarima" u talu udarili namet na vilajet. Lopovi

deki smederevo

09.04.2019. 09:30

@Bob Rok - Stari Golupcanin@ Svi Vi koji ste ranije napustili zemlju imali ste presudan uticaj na danasnji izgled i stanje Srbije po mnogim osnovama ......

E

09.04.2019. 10:50

@Bob Rok - samo kad ste se vi, koji ste ostali, potrudili da to ispravite... e, blago nama, s vama...

Stari Golupcanin

09.04.2019. 22:38

@Bob Rok - @deki smederevo, pa vidis deli sa 5 godina ziveo sam u Smederevu preko puta starog podruma. Po zavrsetku osmogodisnje otisao sam na MTSC Smederevo. Stanovao sam preko puta crkve tadasnje poslasticare Snezana. A posle se preselio u Beograd tu sam zavrsio srednju skolu i zapoceo studije na masinskom i mehaniku na matematickom. '68 izbi studenska demonstracija i ja nisam poverovao Brozovim bajkama i otisao u beli svet USA bez novca i znanja jezika. Tako da ti ja nisam kriv nizasta a ti vidi sebe

Ljube

08.04.2019. 18:35

Nije mi jasno ,zbog cega ,ko nam ne dozvoljava ,ko smo mi i zasto postojimo ,kada sebi dozvoljavamo da na takvim mestima postavimo zastavu Srbije da se primeti sa svake strane i na svakoj slici .Pa pogledaj te druge drzave ,ne mozes preci pet kilometara auto putem a da te ne doceka predivna zastava od te drzave .Mi ,kao da se stidimo ,kao da ne postojimo .Ili mozda zelimo americku ili albansku postaviti ...sta li je ?!...

Deki sd

08.04.2019. 19:21

Za sada je problem sto je Smederevska tvrdjava daleko od potrebnog nivoa.Juce su mi bili gosti Koji su posle Golubackog grada obisli I Smed.tvrdjavu....malo je reci da me je bilo sramota.

mornar Popaj

10.04.2019. 14:14

Jedan od najlepsih pozicioniranih gradova Srbije...Popiti kafu tamo gde je Dunav sirok oko 6 km,pravo je zadovoljstvo...Jos samo da nadjem Olivu i svet je moj!

Savet Popaju

10.04.2019. 22:04

@mornar Popaj - Potrazi je usput u Golupcu je neces naci. To je varos "duhova" sem autobusa i po koji auto ulicom nista ne mice ni mace ni kuce a ljudi kao da su nevidljivi.

Miro Bastina ,Ohio

11.04.2019. 15:54

Za promociju 15 Rimskih provincija u Srbiji u kojima je rodjeno 18 Rimskih imperatora, zasluzan je Dr Miomir Korac, kreator Viminacijuma! Tako je Srbija istakla kandidaturu za sam Svetski vrh u arheoloskim pronalascima zahvaljujuci svom najvrednijem - istorijskom BRENDU! Zato rodoljubi krenite prvo u Viminacijum,uz put obidjite Srebrno jezero i Golubacku tvrdjavu,Lepenski vir,najlepsi grad na Dunavu-Donji Milanovac i etno kompleks sa najlepsim pogledom- Kapetan Misin breg! Ja dolazim u maju!

Evo ti sobar savet

11.04.2019. 16:43

@Miro Bastina ,Ohio - Preskoci Srebreno jezero. To je vise septicna jama nego jezero.