ГРЧКА је и ове године најтраженија туристичка дестинација у Европи. А, међу српским туристима, дефинитивно, и омиљена земља за одмор, већ више од деценије. Ипак, ове године, летовање на Егеју поскупело је за десетак одсто, у односу на прошлу годину. То се, сматрају стручњаци, неће одразити и на саму посећеност, бар када је реч о гостима из Србије.

Цене смештаја у Црној Гори, Хрватској, Бугарској, Италији и Шпанији, готово да су на истом, прошлогодишњем нивоу. Тако, у сезони, у Хрватској, тешко може да се пронађе апартман, за троје одраслих, јефтинији од 80 евра за дан. Најам трокреветног апартмана у Црној Гори иде од 50 до 65 евра.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Нема летовања без 1.000 евра


- Најам апартмана у Грчкој, у предсезони, преко туристичких агенција креће се од 50 евра за десет дана, па до 200 евра у сезони, по особи - објашњава Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција. - На крају сезоне, цена је опет од 50 до 80 евра за десетодневни одмор у Грчкој, са превозом. За хотел треба издвојити тридесетак евра дневно, по особи, за ноћење са доручком.

ЏАБЕ ЗА ДЕЦУ

Турска, која је увелико враћена на светску туристичку мапу, подигла је цене за пет одсто. Према речима Сеничића, путници из Србије су заинтересовани за Турску и Египат, јер велики број хотела нуди бесплатан смештај за децу, чак и до 16 година старости.