Само пет километара од центра Горњег Милановца, у селу Јабланица, налази се невидљива капија светова стварности и фантазије под високом вулканском купом планине Треске, дела масива Јешевице који се пружа све до долине Груже.

Од тренутка кад се крочи на древни у камен уклесани пут кроз клисурицу Јабланичке реке, чини се да сваког часа на стази може да се појави шумски патуљак - рудар који тражи благо међу природним скулптурама од стена.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОСКУПЕЛО МОРЕ: Цене аранжмана десетак одсто више

Пратећи ток светлуцаве речице узводно стиже се до белих слапова Бакрача који су у тамни вулкански праг у подножју уклесали дубок котао, прави вилински базен у коме вртложи и пени бистра вода.

Овај природни џакузи горњомилановачки љубитељи природе лети користе као купалиште, а током целе године он служи као врт за уживање. Седећи у фотељама од пањева на тепиху од жутог лишћа прошараног љубичицама може се сатима сањарити посматрајући игру светла. Кроз умирујући дубокогласни хор слапова, у пролеће се као искрице пробијају високи гласови птица.

Упркос миру и лепоти овог места тешко је одолети радозналости и не наставити пут узводно, било с камена на камен кроз речно корито или древном стазом по коси изнад њега. Чудновати пејзажи од вулканског камена изазивају чуђење и дивљење, а још више зидине од тамних громада које су непознати градитељи ко зна када у прошлости поставили да штите пут кад се спусти ниско у проширење клисуре.

Радозналост не да мира и ноге саме прате стазу која се затим поново пење кроз прозрачну шуму до раскрснице до изнад ушћа поточића који се у каскадама улива у Јабланичку реку. Пратећи овај ток стиже се до подножја купе врха Треске, а стазу ка њему означавају камени гиганти најразличитијих облика, од савршено срезаних правоугаоних комада, до дивовских облутака.

Кад се изађе из шумарка наилази се не огромни прастари храст од кога навише води широка стаза с лаганим успоном која се у великој спирали увија уз планинску купу. То је стари тврђавски пут уклесан у стену који пролази кроз праву камену шуму са густо поређаним "стаблима" високим и до 20 метара и успутним "колибама" од мегалита тешким по неколико тона.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Хотелску собу замените једрилицом

Кад се стигне на највишу тачку Треске на којој увек шуми ветар, између дрвећа искрсавају дубоки темељи велике куле старе српске тврђаве, чије су зидине и палисаде биле вулканске громаде које као честар избијају из тла. Иако је ово место удаљено само осам километара од Горњег Милановца, имате утисак да сте светлосним годинама далеко од нервозне цивилизације.