Грчка острва: Рај почиње на слово С

А. МИКАТА

10. 03. 2019. у 22:41

Пет грчких острва која су мало позната српским туристима идеална су за миран одмор гостију који желе да избегну масовни туризам. До већине је могуће стићи авио-аранжманима из Београда

Грчка острва: Рај почиње на слово С

Depositphotos

ПЕТ прелепих и мање познатих грчких острва идеална су места за миран одмор туриста који желе да избегну масовни туризам.

Егејско море запљускује обале многих лепих острва, попут популарног Скијатоса, монденског Миконоса или чувеног Санторинија, али је одмор на њима скуп и велики број туриста ствара гужве на плажама. Пет острва чија имена почињу на слово “С” права су места за сладокусце, који цене грчки начин живота и чисте плаже. До већине ових острва могуће је стићи и групним аранжманима авионом из Београда.

Скопелос

Прекрасне плаже су одлика овог острва, а Стафилос, Панормос, Милија и Кастони су само неки од зелених рајева на којима наши туристи могу да уживају. Скопелос је познат као град бакалница и занатлија, али и као локација на којој је снимљен филм “Мама мија”. Ово мирно острво има 360 цркава, густе борове шуме и нестварно плаво море.

Сирос

На југу Егеја, у срцу Киклада, налази се Сирос, према мишљењу многих најелегантније грчко острво. Налази се на пола пута између Атине и Миконоса. Мешавина Венеције и Византије, и плаво Егејско море, створили су рај на овом острву. На Сиросу је рођена модерна Грчка и ту се налази најстарије позориште, а када се томе додају прелепе плаже и укусан ратлук, то је довољан разлог да се летује на том бајковитом месту.

Сифнос

Сребро, маслине и поезија, три су одлике острва Сифнос. Ово острвце близу чувеног Милоса прави је бисер Киклада. Фарос, Кастро и Платис Галос су три најпознатије плаже, а свима су заједнички чиста вода и мир. Наиме, на овом острву никада нема гужве, чак ни у градићима Аполонија и Артемонас (Аполон и Артемида су били брат и сестра). Стари главни град је Кастро, у којем се данас може видети венецијанска тврђава, а острво има 365 црквица.

Самос

Препун зеленила и прелепих нетакнутих плажа, Самос је надалеко познат по вину (које за причест користе све православне цркве у Грчкој), математичару Питагори, који је овде рођен, и богињи Хери, која се на овом острву венчала са Зевсом. Ово је највеће острво северног Егеја и близу је турске обале, где је могуће отићи на излет.

Сими

Једно од најудаљенијих грчких острва припада групи Додеканеза, а чувено је по сунђерима. Удаљено је 45 минута вожње од Родоса и идеално за љубитеље мира и тишине. Плаже су чисте, а стари град изузетно занимљив. Чине га горњи и доњи део, а најпознатија грађевина је Сат, из 1890. године, који је изградила породица Петридес по угледу на Биг Бен.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Da ne zaboravimo

11.03.2019. 18:29

Uvrede od Hrvata koji stalno nadju načina Da nešto urade iliKažu Da bih Vredjali Srbre bilo Da su u Srbi iz Hrvacke ili Srbije. ZATO Treba Letujemo u Grčku ili čak Tursku 1000 puta je Sigurnije Nego Letovati u Hrvackoj koja je Nepredvidljiva .