Би-Би-Си: Приштина је најружнија престоница Европе

Танјуг

06. 03. 2019. у 22:41

Приштина је изгледа најружнија престоница Европе, оценио је репортер Би-Би-Сија, који се 2018. нашао у близини булевара Џорџа Буша и Била Клинтона у том граду на Косову и Метохији

Би-Би-Си: Приштина је најружнија престоница Европе

Приштина Depositphotos

ЛОНДОН - Приштина је изгледа најружнија престоница Европе, оценио је репортер Би-Би-Сија, који се 2018. нашао у близини булевара Џорџа Буша и Била Клинтона у том граду на Косову и Метохији.

Наводи да је уредно платио собу у хотелу без воде, и одлучио да искористи наредна два дана за обилазак града изграђеног у комунистичком стилу бетонских блокова и његових, како каже, прљавих улица.

"Не мислим да је ово најгори хотел на свету", али само зато што је свет веома велики, рекао је председник тзв. Косова, Хашим Тачи за хотел државни "Гранд", подсећа Би-Би-Си и додаје да је у култнај емисији Lonely Planet Приштина описана као "једно од не много естетских места" а The Boston Globe "као најружнију и најсмешнију престоницу у Европи".

Прво место које је репортер Би-Би-Сија обишао је Национална Библиотека Косова којој је на порталу Виртуелни туриста додељено престижно признање најружније зграде. Отворена је 1982, а њена ограда највише подсећа на затвор.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Београд очарао и Американце

Иронијом сматра то што се у Приштини налази катедрала Мајке Терезе, а пре свега зато што Ватикан не признаје косовску независност, али и зато што је 90 одсто грађан Косова исламске вере. Он каже да су до 14. века већина албанског становништва били хришћани и да се тек после турског освајања све променило, те да сада хришћани чине само три одсто становништва.

Пут независности не доводи нужно до напредка, консатује репорте и додаје да би "без новца који долази из иностранства економија потпуно пропала". Тврди и да је сувереност Косова признало 114 од укупно 193 државе УН.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (21)

Nikola I.S.

06.03.2019. 23:37

Svi novinari sa zapada treba da dođu i vide to isto- najružniji i najzaostaliji dio Evrope. Oni toga uopšte nisu svjesni dok ne dođu i vide.

dobrovoljac

07.03.2019. 01:09

a da tek odu po zabacenim mestima da vide one sa belim kapicama mislili bi da su u Afganistanu.

Miki

07.03.2019. 01:20

Lepo ste tekst ulepsali da se gradjani nebi uznemiravali. Procitao sam ga na Engleskom. Kakva propagandna bljuvotina od onoh koji nam nikad nisu bili prijatelji niti ce ikad biti.

Komentator

07.03.2019. 02:17

Ružnoću je jedino tačno primetio, sve drugo je pogrešno u skladu sa njihovom lažnom propagandom o Kosovu. U 14-tom veku tamo nije ni bilo Albanaca, ta Nacionalna biblioteka ne sadrži ništa nacionalno, priznalo ih je manje od 100 država, a njihova ekonomija ne postoji pa zato ne bi mogla ni da propadne.

Dadus

07.03.2019. 04:02

E pa kad je ako sve gadno, zasto se mi Srbi borima da zadrzimo to Kosovo. Neka im je lepa kuca…Od kako se Kosovski cirkus razglabapo (primitivnoj I pro-rezimskoj) stampi, pise se samo o zlu. Nikada nesto lepo o tom Kosovu? To se moze oznaaciti samo kao huskanje, ruganje, I dokaz je krajnjeg primitivizma upravo onih koji u tome ucestvuju, a ne Siptara. Mi Srbi se moramo izdici iznad tog prizemnog nacina razmisljanja I ostaviti istoriji da da svoju ocenu. Nas je vek kratak za to!

Ranjaš

07.03.2019. 06:35

znaju ti novinari sve oni znaju ne treba njima ekonomija i lepi gradovi njima su potrebne tenzije i remetilacki faktor

Čika Jova

07.03.2019. 06:56

I taj Bi-bi-si izveštava a pojma nema da Priština ne može biti prestonica. Ako nema države, nema ni prestonice.

Čuveni švajcarski arhitekta

07.03.2019. 10:36

@Niste videli - rekao je za Beograd tridesetih godina prošlog veka, : "najružniji grad, na najlepšem mestu". U međuvremenu je postao mnogo ružniji...

dimče

08.03.2019. 18:27

@Niste videli - Al opet lepši, veći, bogatiji i evropskiji od maloazijske prištine

Koja Laž

13.03.2019. 17:23

@Niste videli - Koji je to “Čuveni Arhitekta iz Švajcarske ??? Samo Širite Laž!!