Величанствени слапови - понос Грка

Весна Пантелић

01. 10. 2018. у 23:07

Величанствени слапови - понос Грка

Фото В. М. П.

У Пели, родном месту Александра Великог, можете да уживате у граду водопада едеси и термалној бањи Позар. Највећи водопад Каранос висок је 70 метара, сваке секинде ту се у амбис сурва од пет до десет кубних метара воде

Кад одлазе у Грчку, туристима су дестинације углавном острва или села дуж обала Егејског и Јонског мора. Мало ко одлучи да оде на север, у древну Пелу, некада престоницу античке Македоније и родно место Александра Македонског. Ова област чувена је по бујној вегетацији и многобројним водопадима, а данас је њен главни град Едеса, препуна зеленила и високих, равних стабала, у коме живи 25.000 становника. Многи кажу један од најлепших градова Грчке.

На око 90 километара од Солуна, северозападно ка Кајмакчалану, у брду на 350 метара висине, на ободу плодоносне равнице, лежи чаробна Едеса, Град водопада, Град воде или Воден како га неки називају. Археолошке ископине говоре да је постојала још 814. године пре нове ере. Едеса је вероватно једини град на свету где су водопади врло близу центру. Има их седам, а главна атракција је највећи Каранос, висок 70 метара. Сваке секунде, у зависности од годишњег доба, ту се у амбис сурва пет до 10 кубних метра воде. Иначе, реч "едеса" је фригијског порекла и значи "град на води" или "кула на води".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Ваздушна оаза за чула

Међутим, Едеса није увек изгледала као данас. Крајем 14. века, ту област погодио је разорни земљотрес. Река Едеса са седам притока, која се сливала у оближње језеро Агра, изашла је из корита и променила ток. Вода се просула кроз град, оформивши на крају Каранос, назван у част првог македонског краља. Каранос је, по грчкој трацији, био потомак Херкула и када је победио краља Миду, постао је први краљ древне Македоније. Краљ Мида, коме је Дионис испунио жељу да све што додирне претвори у злато, везује се за Едесу и због ружиних вртова. Наиме, археолози су овде пронашли остатке кружних башта.

Како би посетиоци могли да се диве моћном водопаду, у парку око и дуж њега су постављене терасе са клупама. Караносу се можете дивити и са задње стране. Само треба да прођете дуж моста, усеченог у стену, иза кога се налази мала пећина препуна сталактита (улаз кошта 50 центи), која се сматра јединственом у Грчкој. Недалеко од Караноса налази се још један водопад - Диплос. Чак и у најврелијим летњим данима, магла из Караноса и Диплоса може да вас охлади. Иначе, у Едеси, како тврде мештани, налази се 71 мост, а водопади су увече лепо осветљени. И још једна занимљивост, готово да нема Грка који бар једном није био у Едеси и фотографисао се поред величанствених водопада.

Само 24 километра од Едесе, на 126 метара надморске висине, налази се природна термална бања Позар, један од најбољих терапијских центара у Грчкој. Окружена је планинама, густим високим растињем, дрвећем и водопадима, и кроз њу тече изузетно хладна река Термопотамос (Топлица) чија је температура минус два степена Целзијуса. У Позару постоје три базена (два мања и један олимпијски, улаз два евра), а вода у њима је 37 степени Целзијуса. Боравак у њој се препоручује особама са гинеколошким проблемима, реуматским обољењима, а тврде да је добра за кожу, кости и косу. Базени су пуни натријума, калцијума, сумпора, гвожђа, магнезијума. Мештани су дуж реке од белог камења направили мање базене у којима је вода десетак степени хладнија, али се зато боравак у њима не наплаћује. Кажу да би требало бити у топлој води до 30 минута, а онда направити паузу. Још боље је, ко може да издржи, да из топле воде пређе неколико минута у хладну, па се врати у топлу. Ко није толико храбар, сличан ефекат може да постигне и у термалним базенима, јер изнад два од њих постоје водопади, у којима је вода осетно хладнија, а телу пружају ефекат масаже.

Гостима су на располагању кабине за пресвлачење, сефови, кафићи и тоалет у коме се налази и фен за косу, тако да слободно можете да квасите главу. Грци тврде да је непоновљив осећај кад дођете у Позар усред зиме и купате се у термалној води док је око вас снег. За ову бању зна се од давнина. Њена лековита својства била су позната још у време Александра Македонског, као и у римском и византијском периоду. Наводно је у реци Термопотамос Тетида уронила сина Ахила, држећи га за пету. Реку премошћују дрвени мостови, а околне стазе воде до комплекса од 16 пећина у Мрачној шуми, названој тако јер густо дрвеће у њој не пропушта сунчеву светлост. Легенда каже да је Александар Македонски у Мрачној шуми одсекао грану једног дрвета и направио од њега убојито копље дуго шест метара, звано сариса. То копље било је једно од најубојитијих оружја његове војске.

Позар је идеална дестинација за оне који желе да бораве у природи, уз све погодности хидротерапије. Верује се да 10 купања годишње у термалним базенима даје снагу телу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Странци баш воле Београд

На улазу у бању налази се мини-пијаца, где посетиоци могу да купе зачине, чајеве, слатко, џемове, маслиново уље, ликер, али и тамошњи специјалитет - мед од кестена.

ШТА ЈОШ ТРЕБА ВИДЕТИ ?

У ЖИВОПИСНОЈ Едеси хучање воде чује се на сваком кораку. Осим надалеко чувених водопада, ту се налазе и Музеј фолклора, Музеј воде на отвореном, Археолошки музеј, али и рушевине древног античког града. У самом срцу града налази се Камена кула, један од најстаријих торњева у Грчкој, као и четврти старог града са традиционалним кућама. Не пропустите прилику да обиђете воденицу Јанакис, са акваријумом и кућом за рептиле, у којој се могу видети змије, корњаче, ракови, јегуље, чак и младунци крокодила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Абердар

02.10.2018. 03:15

Воден је преко 40 година био у саставу српске средњовековне државе!( освојио га је цар Душан)

Istorija

02.10.2018. 10:50

@Абердар - Kroz istoriju je bilo mnogo znatno većih i znatno dugotrajnijih carstava. A što se tiče Grka, imali su naseobine od Giblartara (Marsej, Nica, Sicilija, jadranska ostrva, Anaadolija) pa do Indije (grad Bukefal). Takođe i na Krimu gde možete videti ostatke kako antike tako i Vizantije. Pogledajte istorijsku mapu Vizantije za vreme Justinijana pa kažite šta je bilo u sastavu tog carstva.

Бобо

03.10.2018. 05:16

Grad se zove Voden, osnovao ga je car Samuil, u gradu i okolini, živi 100% slovensko naseljenje.