СЕЛО Рудно, "ушушкано" на обронцима планине Радочело, на надморској висини од око 1.100 метара у природном парку и резервату биосфере "Голија-Студеница", удаљено око 100 километара од Краљева, и минуле летње сезоне у потпуности је оправдало лидерску позицију у развоју сеоског туризма краљевачког краја.

Надалеко познато по чувеном рудњанском кромпиру, малинама, кајмаку и сиру, меду и домаћој ракији, ово село на истоименој висоравни уз удобан смештај у неколико добро опремљених пансиона и вила, умерено континенталну климу са утицајем ветрова који допиру чак са Медитерана, чист ваздух, столетне шуме и планинске речице богате поточном пастрмком, својим гостима омогућава чаробно искуство у правој ваздушној оази.

Прочитајте још: Промоција сеоског туризма у Рудну (ФОТО)

- Упркос лошем времену током јуна и јула, задовољни смо летњом сезоном, а за предстојећу зимску већ су резервисани сви смештајни капацитети у нашем пансиону. Сеоским туризмом бавимо се дуже од једне деценије и имамо сталне госте који редовно долазе да се одморе и уживају у нетакнутој природи - каже Слађана Миликић Сретовић, власница пансиона.

РАЗНОВРСНУ туристичку понуду употпуњује близина средњовековних манастира Студеница, Градац, Нова и Стара Павлица, испоснице Светог Саве и бројних сеоских цркава, као и чак 65 километара мапираних планинских стаза за шетњу и излете и седам километара шумских бициклистичких стаза. За госте у зимској сезони ту је и стаза за скијање, дугачка 350 метара, са ски-лифтом.

Прочитајте још: Више од 1.000 српских сеоских домаћинстава се бави туризмом

- Рудно располаже свим неопходним атрибутима за сеоски, планински, верски и здравствено-рекреативни туризам - каже Драган Милошевић, један од власника виле која као сеоско туристичко домаћинство ради пуних десет година. - Иза нас је одлична летња сезона, а осим домаћих, имали смо и бројне госте из Израела, Немачке, Француске...

Гостима се служи органска храна


А ДОМАЋЕ, рудњанске гастрономске ђаконије - сир, кајмак, јагњетина са ражња или испод сача, погача, гибаница, пита, уштипци, пршута, слатко и пекмез од шумских плодова, ракија од дивље крушке, и најпробирљивије госте остављају без даха.

- Било лето или зима, на Рудну сва чула уживају и сви гости дишу пуним плућима - поручују домаћини. - Они који једном дођу као гости, следећи пут се враћају као наши пријатељи.


Село Рудно као ваздушна бања


САЈАМ

ПРЕПОЗНАВШИ потенцијал Рудна, Туристичка организација Краљево је минулог лета на рудњанској висоравни други пут заредом приредила дводневни "Сајам сеоског туризма" који је, осим краљевачких, окупио и туристичке посленике и из околних градова и општина. Осим бројних презентација, у склопу овогодишњег сајма одржана су бројна стручна предавања и панел-дискусије, уз неизоставни културно-уметнички програм.