ИАКО је Салцбург има само 150.000 становника, заиста има шта да понуди и права је штета провести само један дан у њему.

У овом барокном граду, већина знаменитости се може обићи пешке, а одличан оријентир за сналажење су Салцбуршка тврђава и река Салца. У близини се налази и Хитлерова летња резидениција, позната као Орлово гнездо.

9.00

Салцбург картица” омогућава бесплатан улаз у све музеје, коришћење јавног превоза и жичаре до Салцбуршке тврђаве и планине Унтерсберг, туристичке атракције, зоо-врт и друге погодности.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Отворена летња сезона на Копаонику

Цена за 24 сата је 28 евра и исплати се узети ову картицу, јер само жичара до Унтерсберга кошта 23 евра, а до Салцбуршке тврђаве 12 евра.

9.30

Прелепи парк Мирабел препун цвећа изградио је за своју љубавницу надбискуп који је владао Салцбургом. Обавезно треба посетити пијацу у старом делу града, где се продаје воће.

10.30

Тврђава Хохенсалцбург доминира Салцбургом. Изградња је почела у 11. веку због заштите од опасних непријатеља, а данас се овде долази због предивног погледа на град и Алпе, али и музеја. До тврђаве се стиже жичаром из самог центра града за само један минут.

12.00

Љубитељи пива треба да ручају у пивници “Штернброј” у центру или мало удаљену “Штигл” која производи пиво од 1492. године. Након ручка треба посетити и Музеј пива.

14.00

Моцартов музеј се налази у његовој родној кући у старом делу града у улици Гетрајдегасе. Отворен је до 17.30, улазница је 11 евра, а уз “салцбург картицу” је бесплатно.

15.00

Шетња главном трговачком улицом Гетрајдегасе је незаборавна. Ко не воли шопинг може да оде у дворац Хелбрун, који је познат по воденим вртовима и трик фонтанама.

17.00

Оригиналне “моцарт-кугле” у Салцбургу у послатичарници “Фурст” коштају 1,2 евра. Овај чувени слаткиш је направио посластичар Паул Фурст на стогодишњицу Моцартове смрти. У близини посластичарнице се налази и прва барокна катедрала у којој се одржавају и концерти класичне музике.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Са Халкидикија на Свету Гору

19.30

Јединствен догађај који не треба да пропустите током боравка у овом граду је Моцарт динер концерт у барокној сали. У Штифтскелер Ст. Петар (Stiftskeller St. Peter), најстаријем у писаним документима споменутом ресторану у Европи, у којем је 803. године боравио цар Карло Велики, моћи ћете да уживате у кулинарским специјалитетима из Моцартовог времена, слушајући његова дела.