Требиње: Прави драгуљ Херцеговине

Ј. МАТИЈЕВИЋ

13. 05. 2018. у 23:07

Требиње: Прави драгуљ Херцеговине

Требиње

Најјужнији град РС сваке године посети на хиљаде туриста. Овде вас чекају својеврсно ходочашће, час историје, али и прави хедонизам

ОДУВЕК је Требиње лепотом и самосвојственом патином пленило посетиоце, чак и оне који би на путу до Јадрана само свратили да предахну и попију кафу у хладу чувених платана. Али, последњих година, град подно Леотара постао је прави туристички хит. Одлазак у овај град је својеврсно ходочашће, важан час књижевности и историје, али и место уживања. Јер, Требиње је град Јована Дучића, Василија Острошког, Тврдоша, платана, сунца, винарија...

Као истински бисер Херцеговине, чији шарм и гостопримство опијају, град на Требишњици, нуди бројне садржаје - од музеја, културно-историјских споменика и манастира, преко прелепог старог градског језгра до уживања у аква-парку и локалним винаријама. Зато и не чуди што је у Требињу прошле године остварено 70.000 ноћења, чак 31 одсто више него 2016.

- Због врло приступачних цена услуга, у 22 хотела, мотела и хостела, сваке године број туриста се повећава готово за петину у односу на претходну - каже Марко Радић, директор ТО Требиња.

- Највише гостију стиже из Србије, земаља региона, Турске, Грчке, Русије и Скандинавије. Осим тога, у обиласке града долазе и странци који се одмарају у Дубровнику, Цавтату, Херцег Новом и Котору.

Обилазак града туристи најчешће започињу од старог градског језгра, из сенке 16 чувених платана. Баш ту су истоимени хотел, низ кафића и сувенирница, као и незаобилазна градска пијаца. Иако су пазарни дани среда и субота, пијаца је увек жива, а на њеним тезгама изложена “палета” аутохтоних херцеговачких гастрономских производа.Само неколико корака даље споменици Јовану Дучићу и Његошу. Споменик великом песнику, дипломати, добротвору и родољубу, подигнут, је деведесетих, док је споменик Његошу, 1934. године, подигао сам Дучић. Има тај део града посебну “тежину”, па не чуди што Требињци кажу да је то трг на ком су “Његош и Дучић у вјечном разговору”.

Хиљаде туриста обавезно посећују и Музеј Херцеговине, који поносно чува бројне вредне експонате и Дучићев легат. Обавезно и Арсланагића мост - задужбину Мехмед-паше Соколовића, храм Преображења, католичку катедралу, Осман-пашину и Цареву џамију, али и чувену “Анђелкину капију”...

- Најпосећенији су, ипак, манастир Тврдош и Херцеговачка Грачаница - каже Радић.

- Светињу у Тврдошу је од града удаљена пет километара и чува честицу Часног крста и руку краљице Јелене Анжујске, а у њему се замонашио Василије Острошки. Много је и оних који Тврдош посећују због његове винарије.

Херцеговачка Грачаница, подигнута на брду Црквина изнад Требиња је једна од најлепших сакралних грађевина Херцеговине, али је и место одакле Јован Дучић непрекидно бди над својим “милим градом”.

ВИНАРИЈЕ

Посебан печат туризму Требиња даје 17 винарија, у којима дегустација чувених "жилавке" и "вранца" уз херцеговачки сир и пршут кошта пет евра. Све више туриста, у град на Требишњици долази и због параглајдинга, планинарења, бициклизма, роњења, фото-сафарија, ауто-кампинга и риболова.

АКВА-ПАРК

Јула прошле године, посебан подстицај туризму дао је и аква-парк “Град сунца”, једини у БиХ - каже Марко Радић. - На око 80.000 квадратних метара изграђени су бројни забавни и адреналински садржаји, водена врела, тобогани, играонице, дино парк, ресторани, барови и хотел “Панорама”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Nemanja

13.05.2018. 23:18

Bio u leto 2014.i 2016.god.Zdravlja Boze i u julu ove godine.Kafa pod Platanima.Pogled sa Crkvine na grad,manastir Tvrdos,Trebisnjica,Leotar,prelepe vinarije...Sada i "Grad Sunca".Predivni i dobrodusni ljudi.

тлн

14.05.2018. 15:17

Српски бисер! Појам љепоте, културе и цивилизације и најљепши Српски град.