ВИШЕ од 20.000 дечјих ски-карата продато је током прошлогодишње зимске сезоне на Копаонику, а пошто се ове године очекује да ће рекордан број малишана уживати у скијању и бордингу, не чуди што је у зимским центрима од 1. фебруара тешко пронаћи слободан лежај.

У скијашким центрима Србије су презадовољним новим школским календаром који је дефинитивно продужио зимску сезону. Наиме, сезона, која је некада трајала две недеље, сада траје два месеца, јер од 25. децембра до 19. фебруара планине Србије препуне су деце. Први су на школски распуст отишли малишани из Војводине, а убрзо су им се придружила деца Црне Горе и Републике Српске. Када ова деца врате рентиране скије, појавиће се малишани из Србије јужно од Саве и Дунава.

- Промена распуста продужила је шпиц сезоне на два месеца. Одлично смо попуњени. Мислили смо да је претпрошла година са 300.000 туриста била рекордна, а прошла је успела да је надмаши за седам одсто - каже Јован Павловић из Туристичке организације Златибор. - Само Стопића пећина је претпрошле године имала 49.000, а лане 61.000 посетилаца. Златибор је традиционално омиљена породична планина и све чинимо да привучемо родитеље са децом.

Златибор има 30.000 лежајева, па увек може да се нађе слободан кревет. Приватни смештај прве класе на Златубору кошта десет евра по кревету, а полупансион у шпицу сезоне је од 25 евра. Деца могу да изнајме опрему и смучају на осам километара дугачким стазама Торника, који је од центра насеља удаљен девет километара. Занимљив је и "Дино парк" (дечја улазница је 300 динара), са којим Златибор деци нуди три авантура парка. Баш у време распуста, од 2. до 4. фебруара у Мачкату се одржава Пршутијада.

ЈАХОРИНА ПОВОЉНА
НА Јахорини се налазе два полигона за најмлађе са покретним тракама, а када прођу обуку могу да скијају на 35 километара стаза. На Јахорини може да се купи породични ски-пас који важи за најмање једну одраслу особу и једно дете, а уштеда је и до 15 евра за недељну карту. Смештаја има за свачији џеп, док полупансион почетком фебруара у бољим хотелима кошта 50 евра.

С обзиром на то да свако десето дете у Србији скија, "Скијалишта" су осмислила "дуо преносиву породичну кату" за родитеље.

- Намењена је родитељима са малом децом, па док један чува малишана, други може са том картом да скија - објашњава Дејан Ћика, директор ЈП "Скијалишта Србије". - Трудимо се да сваке године привучемо што више деце на планину како би заволела скијање и бавила се спортом. Спремни смо за зимски распуст, радимо пуним капацитетима, а ниже температуре погодују производњи вештачког снега.

И на Старој планини је све подређено деци. Рецимо, малишани до десет година која проведу зимски распуст на овој планини, имају бесплатну опрему, ски-пас и школу скијања! Деца у јутарњим часовима могу и бесплатно да науче да пливају, а увече имају специјални шоу- програм. Клинци до 15 година, у пратњи родитеља, добијају попуст од 50 одсто. Смештај у хотелу је по принципу "све укључено" који за одрасле кошта 68 евра.

- За школски распуст у хотелу "Стара планина" слободно је неколико соба, а највећа предност су гондола удаљена само 100 метара и одличан велнес - истиче Горан Караџић, директор "Стара планина ризорт". - Нудимо и бесплатан паркинг, као и водиче за шетњу по природи, а примамо и кућне љубимце до седам килограма.

Држава је преузела и бригу о планинском хотелу "Бабин зуб" на Старој планини, али и ту има само неколико слободних соба.


БРОЈКЕ


*
30.000 лежајева има Златибор
* 100 метара је удаљена гондола од хотела "Стара планина"
* 20.000 дечјих ски-пасова продато на Копаонику