Алпи хладе лети

Ј. Су.

18. 08. 2016. у 16:16

Алпи хладе лети
Национални парк Триглав и Крањска Гора све више привлаче туристе из Србије. Смештај у хотелима, брвнарама, колибама и камповима

НЕКАДА су ђаци из Србије били редовни гости на рекреативним наставама у Крањској Гори. Сада, очаравајући Алпи и густе четинарске шуме, у оквиру Националног парка Триглав, главни су синоним за добро скијање. Ипак, овај за многе најлепши део Јулијских Алпа живи и лети.

Планинарење, бициклизам, шетња, нордијски центар, најстрмији зиплајн у Европи дуг више од 500 метара, хајк парк и летње санкалиште за децу, само су неке од понуда у којима туристи могу да уживају. Природне лепоте, нестварно чиста околина и уређеност ових крајева све више привлаче госте из Србије. И док су наши гости навикли на чувене словеначке терме и ски-центре, боравак у Крањској Гори током лета све је привлачнији.

- Крањска Гора удаљена је само сат времена вожње од Љубљане, или нешто више од шест сати од Београда - прича Мојца Матко, менаџер ланца хотела "Хит Алпинеа". - Природа је та која је овде најбитнија и најлепша. Од језера, где гост може да се купа, па до извора реке Саве или вожње бицикла по стазама које воде и до Италије и Аустрије. У хотелу "Амадан ризорт" постоје базени, спа-центри, сауне и глечерски велнес, што је уникатно. Третмани се раде водом из глечера која је најчистија у природи. Иначе, испод хотела "Шпик" налази се глечерска вода која је тамо више од 1.000 година.

До смештаја у Крањској Гори није тешко доћи. Домаћини нуде собе и апартмане, планинске колибе и брвнаре, врхунске хотеле и уређене кампове.

- Овде је добро повезати активни одмор и велнес - прича Мојца Матко. - Идеално је место за породице са децом. Ту је и аква-парк "Аква Ларикс", а ко воли мирнији одмор може да се опусти у велнес центру "Компас".

Национални парк Триглав, где се налази и Крањска Гора, представља главни симбол Словеније. Највиши врх Јулијских Алпа - Триглав, на 2.864 метра надморске висине, сваке године посети велики број планинара. Туристи могу да посете планински прелаз Вршич, да се одморе и пецају на језеру Јасна, обиђу водопад Перичник, са својих 52 метара званично највиши у Словенији.

РОДНО МЕСТО КЕКЕЦА

Из Крањске Горе је и чувени писац Јосип Вандот, творац књижевног лика бистрог и храброг пастира Кекеца. Он је оживео у многим стриповима, позоришним представама, филмовима, а био је и маскота слична швајцарској девојчици Хајди. Овде се налази и Вандотова "Земља Кекеца", коју посећују многобројни туристи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Goran

18.08.2016. 17:46

@ToskeVideo ti Alpe nisi, ej porediti Alpe i Kopaonik, pa to je kao porediti grcke i hrvatske plaze.