Тамо где врхови додирују небо

Ј. С.

08. 08. 2016. у 22:41

Једна од најлепших планина Црне Горе све више привлачи туристе. Смештај од 12 до 15 евра

Тамо где врхови додирују небо

ПРОКЛЕТИЈЕ, тамо где Црна Гора љуби небо! Слоган који најбоље описује једну од најлепших планина у Црној Гори. Ово је и један од најатрактивнијих дестинација у овој земљи. Бројна језера, планински врхови и нестварна природна лепота само су мали део онога што одузима дах.

- Желимо да промовишемо Национални парк "Проклетије", планинске врхове, који су у Црној Гори највиши управо на овој планини, а истине ради, ту су нам и небо и облаци најближи - каже Един Јададић, директор Туристичке организације Плав. - Радимо на развоју планинарења, алпинизма и параглајдинга, за које Проклетије пружа неизмерне могућности. Овде се налазе и многобројна језера и реке, а током читаве године, небо и облаци на њих се буквално пресликавају. И то, без обзира на то да ли је површина Плавског језера залеђена или је плавозелена.

Како прича Јададић, осим планинарења и спортског риболова, све је више бициклиста. А откад су Проклетије постале национални парк, природне лепоте Плава и Гусиња добиле су нову вредност.

- Најпосећенија места на Проклетијама су Хридско језеро и долина Богићевице у Плаву, долине Гребаје, Волушница и Ропојана у Гусињу - каже Јададић. - Хридско језеро налази се на највишој надморској висини у Црној Гори, на 1.970 метара. Од Плава је удаљено 20 километара, а до њега води делом асфалтни пут, а касније макадам. Ту су многобројни катуни где гости могу да се одморе, али и места где могу да се поставе шатори. Осим планинских врхова Мали и Велики хрид, који се уздижу изнад језера, туристи највише обилазе Тромеђу, Старац и Пасји врх.

Долина Гребаје налази се седам километара од Гусиња и до ње води асфалтни пут. Посетиоци могу да одседну у планинарском дому "Каранфил", Клубу Гусиња и дому ПК "Раднички" из Београда. Како прича Јададић, у долини се налазе и два етно-ресторана са смештајем, а ноћење с доручком ту кошта око 12 евра.

* Стена мачији пољубац

- Атракција долине Гребаје свакако је стена под називом Мачији пољубац или Шупља врата - прича Јададић. - Ово чудо природе је право уметничко дело. Изгледа као два мачета која се љубе. На путу до долине Ропојана налазе се познати Али-пашини извори. Даље се наставља пут кроз село Вусање, где су водопад Грља и извориште Око Скакавице. Од карауле Застан организују се и походи на највиши врх Проклетија - Маја језерце, на 2.694 метара надморске висине, који се налази у Албанији.

Највише посетилаца на Проклетијама има у јулу и августу, иако су идеални месеци од маја до октобра. А током посете Плаву и Гусињу може се обићи и Плавско језеро.

* Лепота Хридског језера


ИНФО

* Ноћење је од 7 до 10 евра по особи у бунгаловима.

* За храну треба одвојити још око 10-15 евра дневно.

* У хотелу "Плав", ноћење са доручком стаје 27 евра, док се смештај у Плаву и Гусињу може наћи за 12 до 15 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Makarido

09.08.2016. 14:17

@Koliko je to - Oko ovih podrucja nema siptara.Inace u CG ima oko 20.000 Srba prema zadnjem popisu sto je trecina te drzave. Jesi li njih otpisao kao one Srbe sa Kosova?

gaga

10.08.2016. 13:14

@Koliko je to - Upravo su Plav i Gusinje oblast gdje su muslimani apsolutna vecina u CG.

Апостол

14.08.2016. 12:36

@Koliko je to - Муслимани или Црногорци, свеједно нам је.

довиђења

09.08.2016. 09:14

Ноћење у Плаву и Гусињу 12 до 15 евра? Па, то је као на мору у сезони! Која категорија смештаја је то, шта се добије за ту цену?

Влада

09.08.2016. 11:24

Zasto reklamirate crnogorski turizam pored toliko prelepih mesta sirom Srbije. Pa jel smo mi jos uvek propala Jugoslavija ili Srbija. Manite se vise bratstva i jedinstva znamo koliko nas je skupo kostalo. Treba da gledamo svoj interes a ne da promovisemo drzavu koja nam zabada noz u leca ( priznaje Kosovo i Metohiju i ima antisrpski stav ).Zele nas novac a pluju na nas gde god stignu. Pametnom dosta.

Petar

09.08.2016. 12:57

@Влада - Niko ne zeli tvoj novac. Slobodan si da biras gde ces i kako ces ga potrošiti.Nemoj ti da brines tudju brigu. Da mi uredimo svoje dvorište.