Магијске приче и чуда Србије: Креће снимање “Бележнице”

ЈЕЛЕНА БАЊАНИН

27. 06. 2020. у 19:35

Још једна домаћа серија, "Бележница", по књизи Ратка Дмитровића, снима се у јулу. Сценарио од 12 епизода потписују Ђорђе Милосављевић, Коста Пешевски и Радослав Лале Павловић, режира Мирослав Лекић

Магијске приче и чуда Србије: Креће снимање “Бележнице”

Момчило Оташевић / Фото Д. Миљанић

ПРВА клапа нове домаће серије "Бележница", по књизи Ратка Дмитровића "Бележница професора Мишковића" из 2014. године, како сазнају "ТВ новости", пашће почетком јула. Извршни продуцент "Кошутњак филм" откупио је права на адаптацију књиге, а серија настаје у продукцији "Телекома Србије" и РТС. Сценарио од 12 епизода потписују Ђорђе Милосављевић, Коста Пешевски и Радослав Лале Павловић, а режија је поверена Мирославу Лекићу.

- У плану је да снимање почне 6. јула, и трајаће 12 недеља. Током јесени серија ће бити у обради, а надамо се и готова до краја године. Радимо на локацијама у Београду, Кладову, Пироту, Ваљеву и Краљеву. У серији ће бити више од 200 глумаца, а избор је завршен прошлог викенда. Носеће ликове тумачиће Момчило Оташевић, Светозар Цветковић, Даница Радуловић, Дејан Луткић, Стефан Бундало, Милена Радуловић, Аница Добра, Исидора Јанковић, Ирфан Менсур, Александар Радојчић, Иван Зарић, Александра Балмазовић, Драгана Варагић, Александар Ђурица и многи други - открива нам продуцент Зоран Јанковић, оснивач "Кошутњак филма".

Главни јунак Бошко Стевановић (Момчило Оташевић), новинар београдског листа "Аргумент", добија од уредника задатак да интервјуише Јелисавету Мишковић (Аница Добра), удовицу несталог етнолога, у научној заједници признатог и поштованог професора Арсенија Мишковића.

- Бошко трагом бележнице, коју му је дала Јелисавета, улази у зачарани круг. Серија је мешавина фантастике, надреалног и крими-жанра. Главна прича дешава се у два временска периода, првих година овог и седамдесетих година прошлог века - објашњава Јанковић. - Глумци ми се јављају и кажу да су сценарио прочитали у даху. Први утисци нам говоре да имамо задатак да урадимо веома занимљиву и добру серију.

У роману Ратка Дмитровића, уместо очекивано досадног разговора са удовицом Мишковић, поводом текста о научној оставштини њеног супруга, новинар Стевановић сусреће се са серијом мистериозних и научно необјашњивих догађаја о којима није ни сањао да су могући, а камоли да су се одиграли и да још увек трају у Србији. Ти догађаји чине садржај мале бележнице са црним корицама, коју је добио на поклон. Њени мистериозни записи годинама опседају неке људе из иностранства - Беча, Лондона, Москве и једног градића у Аризони. Бележница на крају покреће и лавину чудних догађаја који породицу и пријатеље београдског новинара доводе у животну опасност.

Сценарио прве две епизоде серије "Бележница" написао је Ђорђе Милосављевић, наставак је настао из пера Косте Пешевског, а последње две епизоде "зачинио" је Радослав Лале Павловић.

Аница Добра / Фото Б. Градовски

- Магијске приче и чуда, који се спомињу у књизи Ратка Дмитровића, поклапају се просторно са делом сценарија за моју серију "Јесење кише", а реч је о тврђави Маглић и Студеници - прича нам Радослав Лале Павловић. - Идеја продуцената је била да направим 12. епизоду, тако да се отворе врата за могућу идућу сезону. Наиме, Дмитровић има још прича о томе како се мешају време, душе, простори и дешавају чуда на етно-простору који се зове Србија.

Машту гледалаца, између осталог, заголицаће и оживљавање средњег века током ноћи на Петровдан. Због магијског обреда, у садашњости се пробудила принцеза из 13. века, која је праунука дужда Дандола. Док серија не стигне на мале екране, највероватније идуће године, остаје нам да слутимо шта се збило са њом и главним јунаком Бошком Стевановићем.

Светозар Цветковић / Фото Н. Скендерија

НАШ "ДОСИЈЕ ИКС"

РЕДИТЕЉ Мирослав Лекић појашњава нам да се прича плете око натприродних појава и да такав жанр код нас није био експлоатисан до сада:

- Ова серија биће први покушај тзв. супер натурал жанра у домаћој продукцији. Тема су чудне појаве које немају логично објашњење, а током серије открива се о чему је реч. "Бележница" припада жанру у којем је и чувени "Досије икс", али неће имати везе са главном темом овог серијала, ванземаљцима. Наш главни јунак, новинар Бошко Стевановић, по трагу бележнице, креће у авантуру и откривање тајни које она садржи.

Милена Радуловић / Фото М. Тврдишић

ЧЕКА СЕ "СЛУЧАЈ ПОРОДИЦЕ БОШКОВИЋ"

ТОКОМ деценије и по, колико дуго "Кошутњак филм" постоји, направљено је 14 играних серија и 11 филмова. Милиони гледалаца плакали су уз "Рањеног орла", смејали се уз "Белу лађу", дрхтали уз "Цват липе на Балкану" и нетремице пратили "Јунаке нашег доба". Почетком септембра ове године требало би да на каналу РТС буде емитована прва сезона ситкома "Случај породице Бошковић". Ауторке серије Катарина Јанковић и Нина Џувер написале су причу о градској породици са три генерације, а главне улоге играју Раша Буквић, Наташа Марковић, Јелисавета Сека Саблић, Бојан Димитријевић...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације