Југословенка за сва времена: Нова серија која се наслања на “Црвени месец”

Јелена БАЊАНИН

29. 05. 2020. у 10:28

Југословенка за сва времена: Нова серија која се наслања на “Црвени месец”

Милош Ђуровић и Ивана Дудић / Фото К. Михајловић

Редитељ Роман Мајетић припрема спин-оф популарне теленовеле "Црвени месец". Прича "Југословенке" почиње у најмрачнијем моменту 1916. године, када је земља окупирана, а војска на Крфу

ТЕЛЕНОВЕЛА "Црвени месец" је за кратко време стекла милионску публику, која је сваке вечери на Пинку нетремице пратила нове епизоде. Љубавна прича лепе ћерке аустроугарског дипломате Софије Бауман (Ивана Дудић) и храброг српског официра Николе Станимировића (Милош Ђуровић), која се дешава после победе Србије у балканским ратовима, а уочи Првог светског рата, најзад ће добити епилог у десет завршних епизода.

На питање да ли ће се главни јунаци изборити за срећу или ће судбина умешати прсте редитељ и један од сценариста Роман Мајетић каже да ће причу "Црвеног месеца" заокружити нова серија "Југословенка".

- Није реч о наставку, већ је "Југословенка" спин-оф. Такво решење се наметнуло, јер су важни ликови "Црвеног месеца" били историјски, па их је немогуће избећи. Дакле, пренећемо у нову серију исте јунаке, попут краља Александра (Михајло Јовановић), краља Петра (Миодраг Милованов) и Николе Пашића (Лепомир Ивковић), а од фиктивних остаће само Софија Бауман - открива за "ТВ новости" Роман Мајетић који режира и потписује сценарио "Југословенке".

У плану је 140 епизода у једној, јединој сезони, а како Мајетић објашњава после "Југословенке" неће бити још једног спин-офа.

- Прича је потпуно нова и збива се у другом времену. "Црвени месец" је почео у светлом, позитивном и оптимистичном тренутку српске историје, после балканских ратова и ослобађања територија, док прича "Југословенке" почиње у најмрачнијем моменту 1916. године када је земља окупирана, а војска на Крфу. Радња прати историјске догађаје до 1921. године и смрти краља Петра, дакле Велики рат, ослобођење земље, стварање Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, односно Краљевине Југославије. Док је "Црвени месец" показао последњу историјску епоху у којој су владали част и витештво, са "Југословенком" ћемо ући у период у којем је настало оно што влада и данас - корупција, скривене игре, лажи - истиче Мајетић. - У средишту заплета су две породице и њиховне љубавне приче. Упознаћемо стару београдску породицу Павловић, која је изданак прошлог времена и која се не сналази у новом, као и породицу Ристић која је типични представник "новог доба". Софија Бауман, као један од главних ликова, је спона која их повезује. Постоје паралелне приче на Крфу и у Паризу где је већи део обе породице био за време Првог светског рата. Док пратимо причу младих ликова, сазнајемо детаље из младости генерације њихових родитеља. После ослобођења земље, јунаци ће се спојити у Београду и увидети да се историја понавља. Све што су у младости проживели родитељи сада су на другачији начин спозанали и млади.

Редитељ Роман Мајетић / Фото Пинк

Велика прича је, попут "Црвеног месеца", епоха са раскошним костимима, али другачији ће бити реквизити.

- Уместо коња и фијакера, користићемо реплике старих возила. Имаћемо десетак аутентичних аутомобила из тог времена, управо оних за које је познато да су коришћени на двору краља Александра. Разлика је још можда у томе што ће у серији "Југословенка" бити више наглашен приватни, љубавни и породични део приче, а нешто мање заступљен биће историјски и фактографски део - објашњава Мајетић.

Лепомир Ивковић и Миодраг Милованов / Фото В. Данилов

ПОЧЕТАК СНИМАЊА НА ОСТРВУ ХВАР

ПРВА клапа серије "Југословенка" требало би да падне почетком јула, на острву Хвар, где ће екипа бити првих пет недеља снимања.

- Првобитно је планирано да снимамо на Крфу у Грчкој, али околности епидемије пресудиле су да променимо локацију. Грци су због мера заштите били веома затворени, а с обзиром на целу ситуацију биће лакше и сигурније да одемо у Хрватску. Хвар је као бајка и нуди прави Медитеран и аутентична села у којима ниједан камен није уграђен у последњих 200 година. Да сам такво нешто тражио од сценографа, не би боље направио - закључује Мајетић.

Миодраг Милованов и Михајло Јовановић / Фото В. Данилов


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације