Зликовци су у свим временима исти: Гордан Кичић о улози Калуђера, антијунацима и породици

Маја Јешић

29. 12. 2019. у 15:46

Зликовци су у свим временима исти: Гордан Кичић о улози Калуђера, антијунацима и породици

Фото Предраг Митић

Стварност не треба доживљавати сувише драматично, неопходно је да људи пронађу радост једни у другима, рекао нам је глумац

РАДЊА серије "Сенке над Балканом" дешава се у прошлом веку, али је савремена по много чему, по конструкцији ликова, причи, проблемима кроз које јунаци пролазе у оном времену, али и у овом данашњем. И негативци су слични, заправо исти, а мени је то била инспирација. Захвалност дугујем писцима и Драгану Бјелогрлићу. Алимпије Мирић, односно Калуђер, сјајно је написан лик, ја сам само могао да га надоградим. А такви ликови постоје у сваком времену, нарочито у данашњем, тако да су сенке над Балканом надвијене све време - каже за "ТВ новости" Гордан Кичић, кога гледамо у једној од најбољих домаћих серија, сваког понедељка, у 20.00, на Новој С.

* Глумци обично кажу да могу да пронађу начине да одбране и негативне ликове, где ви налазите "материјал" да одбраните Калуђера? Да ли је он уопште одбрањив?

- Мислим да је сваки драмски јунак одбрањив, па је у том смислу мој задатак као глумца лепши и занимљивији, него када имате прилику да играте неку позитивну личност. Мислим да је лик Калуђера посебан, публика је заволела негативног јунака, што сматрам и својом заслугом. Прихватила је зликовца, доживела га и духовито, што је и опасно и проблематично.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Напустио "Легенде", али неуморно ради на својој соло каријери: Нова песма Ивана Милинковића, у духу српске традиције (ВИДЕО)

* Сви са неизвесношћу очекују шта ће бити са Калуђером, може ли бити гори но што је?

- Па наравно, ближи се пета односно шеста епизода, и публика ће се уверити да може.

* Колико вам је било узбудљиво да учествујете у пројекту у коме се дешава "историја коју нас нису учили", помешана са фикцијом?

- То је период о којем се мало зна, између два рата, а који је био врло занимљив. Ми као народ врло брзо заборављамо своју прошлост, и као да увек крећемо од почетка. Интересантан је тај спој фикције и историјских чињеница, све је смештено у време о коме јавност нема довољно информација. И сам сам много сазнао и научио. И Тарантино ради такве ствари. Мени се то веома свиђа.

* Како вам се као уметнику допада нова естетика у домаћим, али и страним серијама, коју многи ствараоци називају постмодерна, а коју карактерише мешање жанрова?

- Мислим да је то један логичан след догађаја, нарочито кад је реч о телевизијском програму, који је тренутно далеко инспиративнији од филмског дела. Налазимо се у једној врсти револуције и транзиције - интернет платформе преузимају примат филмских и играних програма. Дефинитивно се налазимо у времену у коме су интернет и телевизијски садржај занимљивији и инспиративнији за ауторе. Сав таленат је тренутно на телевизији, и у различитим жанровима. Највише волим када су жанрови помешани, што сам урадио и својим филмом "Реална прича". Увек се обрадујем када радим у пројектима који су мешавина жанрова, јер вам дају уметничку слободу.

"Реална прича" / Фото Промо

* Ваш филм, "Реална прича", у којем сте продуцент, редитељ и глумац мешавина је драме и комедије. Да ли тај жанр најбоље описује наш "менталитетски код"?

- Сиже моје приче је прилично драмски, ту нема ничег смешног, али перспектива из које сам је испричао дала ми је могућност да се играм са јунацима. Они су и духовити и тужни истовремено, а, опет, немају зрелост да се преиспитују. Нисам желео да као аутор имам иронијску дистанцу, већ да се искрено и без коментара поставим у односу на ликове.

* Кажете да је ваш Вељко у "Реалној причи" - антијунак. Имате ли јасну дефиницију јунака и антијунака у нашој свакодневици?

- У некој мери смо сви антијунаци у нашим животима, као и Вељко, јер увек постоји нешто што бисмо желели, а то не можемо да дохватимо. Нисмо задовољни оним што имамо, нити знамо шта имамо јер се нисмо ни запитали шта нам је дато. Морамо да правимо неки план, гајимо односе, водимо рачуна о себи, породици. Човек не сме да заборави стварну виталност и ведрину која је неопходна за свакодневни живот. Можда стварност не треба доживљавати сувише драматично и трагично. Неопходно је да људи пронађу радост једни у другима.

* Зашто себи дајете најтеже задатке - продуцент, редитељ (поред глумачког)? Морате ли?

- "Реална прича" ми је била изазов, осећао сам да то морам да направим. Није то никаква филозофија. Ово је мејнстрим филм и тачно сам знао како ће он да изгледа. Реакције на филм су стварно фантастичне, прешли смо број од 50.000 гледалаца у Србији, што је велики успех. Филм има емоцију која је чиста, није запрљана сарказмом. За мене је ово путовање било и терапеутско - желео сам да испричам причу која није велика, али је врло прецизна, тачна и чиста.

* Постоје ли за вас у професији "црвене линије"?

- Свакако да постоје. На пример, нешто што умем или не умем, у смислу да ли мене нешто радује или ме нешто не радује, и то је то. Када сам, пре 25 година, почео да се бавим глумом, за мене је она била радост која ми је неопходна - радост игре, стварања, колективног чина... За сада се то није изгубило, иако су околности компликоване. И када тога не буде било, онда се вероватно нећу ни бавити овим послом.

* Како чувате породицу од лоших вести, нервозе, нездравих модела понашања?

- То је перманентна битка, бављење и собом и породицом. Деци треба пружити другачију врсту енергије од оне коју могу да добију у окружењу и из медија. У наше време постојале су неопходне ствари које сте морали у свом културолошком одрастању да обавите. Од литературе која се читала, преко музике која се слушала и филмова које сте морали да погледате. Мој задатак као родитеља јесте да понудим нешто у шта верујем.

* Да ли ћеркама успевате да објасните магију стрипа и рокенрола, чули смо "из поузданих извора" да сте редовни на родитељским састанцима, да са ћеркама радите домаће задатке?

- Уживам у родитељству. Моји родитељи су били либерални, они су та рокенрол генерација. Доста плоча сам наследио од њих, винили су се слушали стално у нашој кући, гледали су се добри филмови, библиотека је била фантастична. Када је о магији стрипа реч, не знам да ли сам успео да је пренесем на децу, али моја ћерка често се изолује када црта Манга ликове, као да је у неком свом свету - и у томе је подржавам. Трудим се да им као родитељ понудим праве моделе понашања и вредности, надам се да смо на добром путу.

"Сенке над Балканом" / Фото Промо


ПРИОРИТЕТИ СЕ ГУБЕ

* ШТА је порука филма "Реална прича"?

- Приоритети се губе, моја, и порука филма "Реална прича" је да не смемо бити себични као мој јунак, треба одрасти, савладавати препреке изнова и изнова. Сви су презасићени садржајима и информацијама. То утиче на људе, забринути су, не само над својом судбином већ над судбином суграђана, народа, земаља.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Цеца објавила снимак са базена: Бели купаћи костим истакао њене облине (ВИДЕО)

ЛАЖНИ СЈАЈ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

* ЧИТАВИ животи су се преселили на интернет и друштвене мреже. Шта је реално у том "универзуму"?

- Количина лажних вредности и модела успеха представљена је у скоро сваком сегменту свакодневице. Болест данашњег времена је да перманентно гледамо неке имагинарне људе на друштвеним мрежама. Они имају измишљене животе, а нису срећни јер је то све јефтина лаж и мимикрија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације