Буђење раног пролећа у децембру: Бајага и „Инструктори“ блистали у Сава центру

М. Ћунковић

06. 12. 2019. у 00:17

Буђење раног пролећа у децембру: Бајага и „Инструктори“ блистали у Сава центру

Фото ATA Images

Славни бенд блиставо започео серију концерата с хором "Лола" и оркестром "Београдски солисти" у Сава центру. Више од два и по сата свирке, уз два биса, није никог оставило равнодушним

СЕРИЈУ од чак четири концерта са хором и оркестром у београдском Сава центру, поводом обележавања 35 година рада, један од наших највећих бендова, Бајага и "Инструктори", започео је вечерас наступом за памћење пред распродатом двораном. Обожаваоци разних генерација које су Момчило Бајагић и екипа "регрутовали" у минулих 35 година два и по сата су уживали у надахнутим, јединственим верзијама хитова из свих фаза каријере, где је највећи део нумера, њих више од 20, изведен уз оркестар, добио сасвим нову боју.

Елегантно одевени, под диригентском палицом маестра Војкана Борисављевића, Бајага и "Инструктори" ни овога пута нису одустали од праксе да концерт почињу споријом песмом ("Још те волим"), а још пре првог тона дочекао их је еуфоричан аплауз публике. Одмах су везали још један "лаганић" са доминантним гудачима - "Змај од ноћаја". Није ни визуални део заостајао - сваку песму пратио је омот албума на ком је објављена.

Озарише се редовни посетиоци Бајагиних концерата и кад су чули "Мале слонове", дуго их у сет-листи није било. Права журка је почела уз "Године пролазе", када су аплаузи одјекивали двораном. У обавезан део спадају и "Лепа Јања, рибарева кћи", "Са друге стране јастука", "Живот је некад сив, некад жут", "Весела песма"... Уз "Зажмури", што је увелико традиција, целу су салу обасјали мобилни телефони и упаљачи.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Постхумни албум Леонарда Коена на првом месту светских листа

Освежење представљаше "Даљина, дим и прашина", "Бам, бам, бам", Ружа ветрова", "Римљани", којима овакво "одело" савршено пасује... Неколико нумера је бенд самостално одсвирао, а звук је био савршен од почетка до краја.

Концерт Бајаге и "Инструктора" са хором ("Лола") и оркестром ("Београдски солисти") био би, напросто, недоречен да се не изведе "Буђење раног пролећа", и то у већ испробаној, сјајној комбинацији са Наташом Тасић, првакињом Опере Српског народног позоришта у Новом Саду. "Што не може нико, можеш ти", још једна од оних које се дуго нису свирале, вечерас је, на крају званичног дела, добила своју најупечатљивију верзију досад.

Актуелни албум "У сали лом" завредео је заслужену минутажу кроз насловну песму, моћну баладу "Било би лако" и симфо-метал мајсторију "Може да те убије гром", која је, просто, вапила за оваквом поставком инструмената.

У одлично конципираној завршници нису изостали мегахитови "Плави сафир" и "Моји другови", а чак и они који су их се заситили морали су да признају да су зазвучали освежено. Умирујућа "Откада тебе волим" и расвирана "Тишина", на бис, представљале су сјајну завршницу несвакидашње скројене листе песама, занимљиве и оним највернијим посетиоцима концерата Бајаге и "Инструктора". Све је, напросто, звучало и изгледало баш онако како су желели и музичари и публика, која ће, сасвим сигурно, ово вече дуго памтити. Више од два и по сата свирке није оставило никога равнодушног. Тражио се нови бис, па су "Инструктори" концерт завршили уз "Тамару" и "Горе-доле".

Реприза је, у истој поставци и на истом месту, у петак, затим у недељу, па у понедељак, 9. децембра.

 

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Anastasia

12.12.2019. 09:36

Fenomenalan koncert, za pamcenje!!! Bila sam 8 i 9.dec., uzivala sam!!!