КОНЦЕРТОМ домаћина, Александар Дујин оркестра, у четвртак, нешто после 20 часова, у Српском народном позопришту почео је Новосадски џез фестивал који у свом 21. издању до суботе, 16. новембра представља девет оркестара из земље и иностранства. Овогодишњу смотру џезера отворио је легендарни Војислав Бубиша Симић, за кога је Витомир Симурдић, новинар и дугогодишњи водитељ програма фестивала, нагласио да је “једина српска реч за џез”.


Препричавајући анегдоте из времена када је живео и радио на релацији Београд – Нови Сад, популарни Бубиша се дотакао и диригентске палице, честих заједничких свирки и позвао публику да ужива у предстојећим концертима.

- Џез је музика у којој, једноставно, мора да се ужива. То је уметност. Џез има душу и зато живи - рекао је Симић и поздрављен овацијама новосадских љубитеља џеза.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: БЕОГРАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ: Стижу Лојд, Мингус и Секалди


Са своје стране, Иван Силер, помоћник градоначелника Новог сада, нагласио је да град, као Европска престоница културе, носилац епитета којим се поноси, подржава манифестације са квалитетним програмом али и радионицама које значе и почетницима али и музичарима за усавршавање.