Блажа као Елвис, Вајта без ципеле: Објављени фото-портрети чак 333 музичара са простора бивше Југославије

Милан Ћунковић

03. 11. 2019. у 07:45

Блажа као Елвис, Вајта без ципеле: Објављени фото-портрети чак  333 музичара са простора бивше Југославије

Петар Јањатовић (лево) и Благоја Борислав Пешић Фото Марина Пешић

Аутор фото-монографије Благоја Борислав Пешић

ОБИМНА монографија "Лонг плеј - забелешке у времену (1950-2000)", аутора Благоје Борислава Пешића, представљена је недавно у београдском "Дорћол плацу". Књига обухвата фото-портрете чак 333 музичара са простора бивше Југославије под истим сценским условима (укупно 1.332 фотографије), са пратећим биографским текстом о сваком од њих.

Промоцију су присуством увеличали многобројни значајни музичари са ових простора - Цане и Антон ("Партибрејкерс"), Видоја Божиновић Џинџер и Вицко Милатовић ("Рибља чорба"), Дејан Цукић, Бајагини "Инструктори" Мирослав Цветковић и Чеда Мацура, Иван Феце Фирчи, најстарији српски рокер Бранко Марушић Чутура, Бата Костић, Инспектор Блажа, чланови "Неверних беба", Маја Цветковић ("И-плеј"), Аца Селтик, Оги Радивојевић... За добру свирку су се побринули Никола Чутурило Чутура и "Психомодо поп".

- Последњих шест и по година сам се возио по региону и био у већини градова где се свира рокенрол - истиче Пешић. - Када сам дошао до првих 100 портрета музичара, схватио сам да је велика бројка. Онда је то још више нарасло, до 333.

Пешић је, заједно са новинаром и публицистом Петром Јањатовићем, сарадником у стварању монографије, радосно истакао креативност музичара, па је, тако, Инспектор Блажа позирао у костиму Елвиса Прислија, Сеид Мемић Вајта без једне ципеле...

- Желео сам да фотографија буде несвакидашња - подвлачи аутор. - Неки људи су долазили са својим идејама, неке сам правио ја. Бубњар "Психомодо попа" Тин Остреш је, рецимо, захтевао да се слика - обучен у бубањ. Много музичара је донело на снимање инструменте из старог доба. Успео сам да сваком од њих ухватим карактер.

Прочитајте још - “Неверне бебе”: Још нисмо рекли све што желимо

Благоја Борислав је, за "Новости", признао да је, током рада на књизи, било и проблема.- Одбио ме је Џони Штулић, а нисам успео да дођем до Ђорђа Балашевића. Жао ми је због тога јер је он велики песник. Није хтео да пристане ни Гале из "Кербера", коректно ми је рекао да га то не занима. Дуго сам обигравао око Јасенка Хоуре из "Прљавог казалишта". Пролонгирао ме је, и на крају рекао да не може. Са већином људи из књиге сам у веома добрим односима, она је учинила да имам 333 нова пријатеља диљем бивше Југославије.На шаљиво питање да ли ће, можда, у допуњеном издању књиге бити 666 личности, што би многима било у духу рокенрола, Пешић се насмејао:

- У већини интервјуа сам говорио да је ово на пола пута до ђавола. Моја жеља је да други део књиге обухвата период од 2000. до 2025. године. Нисам сигуран, међутим, колико ћу имати снаге, треба ми одмор. Сад сам почео глумце да радим, то ми је нови изазов.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације