ОВА прича почиње у новобеоградским блоковима, међу бетонираним животима сабијеним у стереотипе, безнађе и нарко-алкохолна окупљања тинејџера толико истих да се међу собом не могу распознати (кратка коса, смартфон, дукс са капуљачом, "најк" тренерке, патикоципеле...).

Стерилне вертикале крију још странпутица које стрмоглаво воде у београдско подземље, диловање, наркоманију, трефикинг и наравно, насиље. Одатле до ауто-бомбе и нарученог убиства кратак је пут. Све то чини социјални миље нове крими-серије која, упркос најави да ће бити "амбициозна", не доноси ништа ново и не најављује икакав велеобрт; "пакована" је у знаку потрошених стереотипа и сто пута виђених образаца. Нема ту никаквог "реализма", поготову "натурализма" у приказу "београдског нарко-тржишта", како се добро видело у првој епизоди, која је имала дужину целовечерњег играног филма.

Мора се, међутим, признати да је све то подношљиво поређано и аранжирано, да не кажемо режирано (јер би за режију требало много више) и да ће се гледати без већих тешкоћа у наредних десет тужних недеља.

Најслабија тачка овде је, наравно, сценарио, класична бољка целе наше продукције, који врви клишеима и решењима "на прву лопту". Те празне, излизане дијалоге слушамо већ ко зна који пут у радњи чији ток унапред погађамо. Међу потписницима су чак седам сценариста и искусни Ђорђе Милосављевић, који, међутим, није успео да поправи ствар.

Марко Миливојев


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Култна комедија из 90-их враћа се на ТВ екране (ВИДЕО)

Текст изговарају углавном врло млади глумци, невични акцији, у коју их - без припреме - бацају аранжери ових призора: многи од њих још не располажу ни основном техником, а камоли глумачким средствима примереним жанру. Из таквог кастинга издвајају се Игор Бенчина (у улози полицајца Гагија, који личи на чувара плаже док не покаже своје перформансе) и искусни Војин Ћетковић, захваљујући старој слави. Остали су бледи, саткани од уобичајених знакова "момака из блока" које сваки дан срећемо на паркингу. Неке од њих изненада видимо у црној хроници и тада схватамо да се у погнутој прилици са мобилним крио очајник спреман на све за шаку евра или белог праха.

Павле Менсур

Ивана Зечевић