ТВ КРИТИКА - Серија „Група“: У знаку потрошених стереотипа

Божидар Зечевић

20. 10. 2019. у 11:15

ТВ КРИТИКА - Серија „Група“: У знаку потрошених стереотипа

Игор Бенчина / Фото РТС

"Група", ТВ серија, аутори Урош Томић и Драган Ђурковић, Vision team - РТС 1: Најслабија тачка овде је, наравно, сценарио, класична бољка целе наше продукције, који врви клишеима

ОВА прича почиње у новобеоградским блоковима, међу бетонираним животима сабијеним у стереотипе, безнађе и нарко-алкохолна окупљања тинејџера толико истих да се међу собом не могу распознати (кратка коса, смартфон, дукс са капуљачом, "најк" тренерке, патикоципеле...).

Стерилне вертикале крију још странпутица које стрмоглаво воде у београдско подземље, диловање, наркоманију, трефикинг и наравно, насиље. Одатле до ауто-бомбе и нарученог убиства кратак је пут. Све то чини социјални миље нове крими-серије која, упркос најави да ће бити "амбициозна", не доноси ништа ново и не најављује икакав велеобрт; "пакована" је у знаку потрошених стереотипа и сто пута виђених образаца. Нема ту никаквог "реализма", поготову "натурализма" у приказу "београдског нарко-тржишта", како се добро видело у првој епизоди, која је имала дужину целовечерњег играног филма.

Мора се, међутим, признати да је све то подношљиво поређано и аранжирано, да не кажемо режирано (јер би за режију требало много више) и да ће се гледати без већих тешкоћа у наредних десет тужних недеља.

Најслабија тачка овде је, наравно, сценарио, класична бољка целе наше продукције, који врви клишеима и решењима "на прву лопту". Те празне, излизане дијалоге слушамо већ ко зна који пут у радњи чији ток унапред погађамо. Међу потписницима су чак седам сценариста и искусни Ђорђе Милосављевић, који, међутим, није успео да поправи ствар.

Марко Миливојев


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Култна комедија из 90-их враћа се на ТВ екране (ВИДЕО)

Текст изговарају углавном врло млади глумци, невични акцији, у коју их - без припреме - бацају аранжери ових призора: многи од њих још не располажу ни основном техником, а камоли глумачким средствима примереним жанру. Из таквог кастинга издвајају се Игор Бенчина (у улози полицајца Гагија, који личи на чувара плаже док не покаже своје перформансе) и искусни Војин Ћетковић, захваљујући старој слави. Остали су бледи, саткани од уобичајених знакова "момака из блока" које сваки дан срећемо на паркингу. Неке од њих изненада видимо у црној хроници и тада схватамо да се у погнутој прилици са мобилним крио очајник спреман на све за шаку евра или белог праха.

Павле Менсур

Ивана Зечевић
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

Gojle

20.10.2019. 11:48

Ne znam, Marko. Meni se sviđa. Najbolje posle Ubica mog oca.I mlađi glumci su pristojnog umeća. Ni scenario nije loš, blizak stvarnosti.

Sava

20.10.2019. 12:10

Komentator se izlupetao a nema pojma gde zivi. Serija odlicno predstavlja gde se nalazimo kao drustvo

Zeljko

20.10.2019. 16:42

serija jeste realistična,jeste to sve tako,ali nije u tome stvar već jednostavno to smo sve videli već ko zna koliko puta,stereotipno,izraubovano,ništa originalno,mnogo puta viđeno...,e to hoće da se kaže u komentaru...

Ana

20.10.2019. 21:03

Ne znam čemu ovakva kritika! Ovo se stvarno dešava u našem društvu, a čini mi se da mlađi glumci glume više nego odlično!

insajder

20.10.2019. 22:04

1. Ni jedna jedina scena u prve dve epizode nije snimljena na Novom Beogradu. Vidimo donji Dorćol, Vračar i Zeleni venac. 2. Ne pojavljuje se ni jedna jedina scena gde ima trefikinga. 3. Djordje Milosavljevic nije potpisan kao scenarista ni prve ni druge epizode. Recezent, sedi jedan.

Jelena

20.10.2019. 22:17

Neverovatno koliko maliciozna kritika celokupne serije.Odlicno prikazan ,ne "realizam" ,vec realizam naseg vremena.Pogotovo sto se obezvredju mladi glumci,a upravo oni jesu za pohvalu glumackog umeca.

Viktor krle

21.10.2019. 18:37

Iskreno veoma losa kritika ovaku seriju nismo vidjali niti navikli i odlicna je zbog toga sto se u ovoj seriji dogadja vidimo svaki dan