БОЉЕ да будем сендвичар него бурегџија - поручује, за "Новости", рокер, песник, писац, један од најутицајних аутора на југословенској и српској музичкој сцени, вођа "Рибље чорбе" Бора Ђорђевић.

Његова група управо је објавила јубиларни, 20. по реду студијски албум "Да тебе није" ("Сити рекордс"), са 11 песама. О новим хитовима, Ивици Дачићу коме је посветио бонус нумеру, хајци на његов бенд после концерта на митингу СНС у Београду, о Косову и Метохији као рак-рани Србије, животу у Словенији и супрузи Дубравки, вечити бунтовник Бора Чорба је за наш лист говорио, као и увек, без длаке на језику.

Нови албум отвара песма "Убијају рокенрол", у којој пева како "Бубе, Џале и лажне Расте, којима је машина свевишњи, продају маглу", и криви "полуголе курве" да убијају рок. Питамо Бору како се борити против њих кад клинци то желе.

- То "деца воле" није никакво оправдање за медије који форсирају нижеразредне глупости - одговара нам Бора Чорба. - Проблем је у томе што свако људско биће може да уђе у студио, да исфалшира неку глупост од текста, па да аутотјун направи да то звучи метално и тачно, и онда се то створење зове певач, уметник, а медији то бесомучно гурају под чувеним изговором "тражи се". И нисам рекао полуголе курве, него краве, што је тачнији опис. Не слажем се да људи хрле на њихове наступе. Верујем да су те преваре кратког века. Ако тај младић, који себе назива Раста због дредова и траве, концерт у "Арени" пева на плејбек, то може једном да прође, други пут не.

* Зашто само пси ваљају и понеки људи, као што певате у "Пасјем животу"?

- Јесам љубитељ животиња, нарочито паса, и на омоту сте могли да уочите логотипе друштава које подржавамо - "Левијатан", "Кербер" из Бањалуке, "Кора" из Козарске Дубице. Ту је и слика нашег пса Ларе, усвојене из Котор Вароши. Људи ће помоћи људима, а псима нема ко да помогне.

* "Отвори очи", "Чорбиног" најмлађег члана Јоце Змаја, право је освежење, није "Чорба", а јесте?

- Зна се да у "Рибљој чорби" сви добију шансу да се искажу као композитори. Јоца је свој таленат исказао још у његовом претходном бенду "Чика Јоца и змајеви". Песма нам се допала, упаковали смо је на "Чорбин" начин, и слажем се да је више поп музика, али сигурно има своје место на албуму.

* Бонус песма "Ивица Дачић" поделила је јавност?

- Ивицу знам двадесетак година. Наравно да је бонус песма, јер тематски не припада албуму. Чак је и пауза између завршне песме "Крај", Џинџеровог ремек-дела, требало да буде дужа. Без обзира на ранија политичка размимоилажења, сматрам да оно што Ивица данас ради за Србију много значи, и да је велика ствар то што многе земље повлаче признање измишљотине и карикатуре од такозване државе Косово. О томе да ли је Ивица био обавештен о песми, могу само да кажем да је био обавештен исто толико колико је Воја Коштуница био необавештен. Не разумем, посвећује се пажња једној мање-више неозбиљној песми, јер су се сомови навукли на мамац, а не говори се о великим песмама као што су "Последња", "Крај", па можда и "Да тебе није" и "Мистер перфект".

* Албум сте посветили супрузи Дубравки, коју сте испрва крили од медија, а сада нам се смеши са омота у виду тетоваже?

- Моја Дубравка је мој спас, и заслужила је не само једну тетоважу и један албум, већ много више. Људи који нас воле и толико нам верују, заслужили су да им ту љубав и поверење узвратимо, они су неокрњено тврдо језгро наших навијача и они нам дају снагу да будемо најбољи.

* Јубилеј - 40 година рада, протекао је без београдског концерта. Када и где ћете се одужити Београђанима?

- Даће добри Бог здравља и могућности за једну "Маракану". До тада, ипак, "Арена", негде на пролеће.

* Присталице опозиције грдно су вам замериле због концерта на митингу СНС у Београду, називајући вас сендвичарима. Због подршке Александру Вучићу, на стубу срама су после вас завршили и Ненад Јездић, Жељко Јоксимовић, Здравко Чолић?

- Не знам о каквој опозицији говорите? Таква јадна и бедна опозиција, част изузецима, не заслужује никакву пажњу. Већ сам раније говорио да је њихов једини конкретан програм лова и само лова. Када сам прочитао Ђиласове идеје о Косову, смејао сам се пола сата. То је политичко булажњење. Зар да свирам бахатом Ђиласу или Весни Пешић? Уосталом, нисам свирао Вучићу и СНС, већ коалицији више странака које чине Владу Србије. Свирали смо Србији. Боље бити сендвичар него бурекџија. Председник Вучић барем покушава да учини нешто за Србију, опозиција баш ништа. Поред Јездића, Чолића, Јоксимовића, заборавили сте да поменете Горана Бреговића, Микија Манојловића, па и групу С.А.Р.С., која, такође, доживљава непријатности. Та мала група, која је "Рибљој чорби" и мени објавила умрлице, не заслужује баш никакву пажњу.

* Како видите решење проблема Косова и Метохије?

- Постоје две ствари које увек наглашавам у вези с Косовом и Метохијом. Прва, да не сме да се мења Устав. У преамбули Устава стоји да је КиМ део Србије. Да ли треба да вас подсећам на то да је чак и блаженопочивши патријарх Павле изашао да гласа за тај устав? Однос са самопроглашеном квазидржавом, у овом тренутку, најближи је односу Кине и Тајвана. Тајван де факто постоји, а за Кину де јуре не постоји, и криза је увек присутна. Под два, овај проблем није везан толико за КиМ, али је важан за Србију. Ето, не морам увек да се слажем са Вучићем, али сматрам да је једини демократски начин да се распише референдум о уласку Србије у ЕУ. Када нас једном приме 2089. године, Европа ће да процвета.

* Предстоје вам промотивне активности са албумом. Како ћете сада да се возите по Београду кад таксисти, чија сте редовна муштерија, штрајкују?

- Концерата ће бити, следећи је заказан за 7. децембра у Минхену са групом С.А.Р.С., "Ван Гогом" и "Партибрејкерсима" у градској хали. Београд ме радује увек кад дођем, а ваљда ће се таксистичка криза коначно решити.

* Чему сте се последњи пут обрадовали?

- Ево, најновија ствар која ме је много обрадовала је излазак новог албума. Иначе, сваког јутра се обрадујем када се пробудим поред моје две женске, Дубравке и Ларе, јединог кучета које хрче.


РЕДОВНО КУПУЈЕМ "НОВОСТИ"

* ШТА бисте пожелели "Вечерњим новостима" за 66. рођендан?

- "Новостима" желим да још дугу буду малтене једини објективан лист у земљи. Прва ствар коју ујутру урадим кад устанем у Љубљани је да прошетам са Ларом до косешке тржнице и купим "Новости".