ПОЛИТИКУ УМЕШАЛИ У МУЗИКУ: Албанија забранила емитовање Цециних спотова; Цеца: Ја сам патриота, а моја музика не сме да има границе

НовостиОнлине/ Танјуг

среда, 17. 07. 2019. у 11:28

ПОЛИТИКУ УМЕШАЛИ У МУЗИКУ: Албанија забранила емитовање Цециних спотова; Цеца: Ја сам патриота, а моја музика не сме да има границе

Фото В. Данилов

У саопштењу АМА Ражнатовићева је окарактерисана као "проблематична певачица". Фолк дива поручила да је у питању класична манипулација и да њене песме одувек шире искључиво љубав
Агенција за аудиовизуалне медије (АМА) Албаније упозорила је албанску јавну радиотелевизију РТСХ због емитовања песама певачице Светлане Цеце Ражнатовић, супруге покојног Жељка Ражнатовића Аркана, а након жалби да је у програму намењеном мањинама емитован спот српске певачице.

То је учињено јер је Ражнатовићева више пута имала антиалбанске иступе против Косова и да су њене песме, како се тврди, "инспирисале злочине у Босни и Херцеговини и на Косову", пренели су албански медији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Провалио у Цецину кућу, неколико дана боравио у подруму и то није најгоре!

Како се наводи, наглашено је да програм намењен мањинама треба да служи пријатељству и солидарности међу народима и културама, а не да промовише особе које су конкретним потезима показале супротно.

У саопштењу АМА Ражнатовићева је окарактерисана као "проблематична певачица" која је својим ранијим песмама и изјавама "инспирисала злочине у БиХ и на Косову, подржала нехумана дела супруга Жељка Ражнатовића Аркана и српских војних и паравојних формација које је водио".

"Скрећемо пажњу да избегавате такве случајеве", саопштила је АМА.

ЦЕЦА: "ЈА САМ ПАТРИОТА, А МОЈА МУЗИКА НЕ СМЕ ДА ИМА ГРАНИЦЕ"

Огласила се и фолк дива која наводи да је у питању класична манипулација и да њене песме одувек шире искључиво љубав. Цеца је изненађена овим дешавањима и јасно истиче да никада кроз своју музику није слала политичке поруке.

- Сматрам да музика не сме да има границе и баријере. Бар је то правило којим се водим током каријере дуге више од тридесет година. Никада кроз своје песме нисам слала било какве политичке поруке или мржњу. Увек је, и биће, све засновано на љубавним порукама јер моје песме спајају људе. Као што и ја волим све људе - каже Цеца. - Патриота сам и волим свој народ, увек ћу бити уз њега, али то не подразумева да неког другог мрзим или да не поштујем људе који су друге вере, боје коже или нације. То нисам ја. Овде се ради о класичним манипулацијама. Замолићу да моје име не мешају у то, моја публика је шаренолика и тако ће остати. И певаћу мојој публици где год се она налазила и док они то буде желели.

Фото Т.Ћирић

ЂУРИЋ: ЗАБРИЊАВАЈУЋА ПОРУКА О МРЖЊИ КОЈА ЈЕ УШЛА У СВЕ ПОРЕ ДРУШТВА

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић прокоментарисао је, за "Новости", забрану емитовања спотова Цеце Ражнатовић у Алабанији наводећи да је шовинистички однос према српским певачима и српској музици, па и према таквој регионалној звезди каква је Цеца, иако, како каже, на жалост није изненађење, ипак је лоша и забрињавајућа порука о мржњи која је ушла у све поре једног друштва.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЦЕЦА НА КОНЦЕРТУ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ ПОРУЧИЛА: Ја сам део овог народа (ФОТО+ВИДЕО)

- Срби са КиМ, посебно они са севера, са захвалношћу памте подршку коју им је, наступајући без накнаде и бивајући са њима када је било ризично и тешко, и када други нису хтели или смели, пружила Светлана Ражнатовић. Са митровачких тргова и улица тада су стизале поруке љубави, не мржње, а њеним наступима и на Космету и другде присуствовали су и присуствују грађани свих националности.

За разлику од Срба у деловима КиМ и у Албанији, Албанци у Србији имају сва права. Ми се поносимо и нашим суграђанима албанске националности, па тако честитам на свим успесима певачицама са југа Србије албанске националности - Дуа Липи, Рити Ори и другима... У томе је била и остала разлика између политике шовинизма и политике нормалности, рекао је Ђурић.


Фото Т.Ћирић

ПАЛМА: ПОЗНАЈЕМ ВИШЕ АЛБАНАЦА, И ОНИ ВИШЕ СЛУШАЈУ ЦЕЦИНЕ ПЕСМЕ НЕГО СВИХ АЛБАНСКИХ ПЕВАЧА

- Цецине песме нису националистичке, ни ратнохушкачке. То су песме које не позивају на насиље, на крвопролиће, рекао је председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма.

Како каже Цецин одлазак на Косово и Метохију није њен политички став.

-Она је тамо отишла као мајка и певала за ђаке, за студенте, јер се све вереме у континуитету крши људско право и међународно право. Угрожена је слобода кретања и безбедност грађана. Цеца није споменула ниједног Албанца, наводи он.

-Политичари из Албаније не могу да забране Албанцима да слушају Цецине песме. Познајем више Албанаца, и они више слушају Цецине песме него свих албанских певача. Цеца је најбоља естрадна личност на Балкану па им сад, као, нешто смета, нагласио је Палма.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Dimitrijevic Boris

17.07.2019. 12:25

Uvek je ono sto je zabranjeno cini samo da postane Jos popularnije ....Mi Ljudi radimo sve kontra : Ako zelis da neko nesto uradi ,samo mu kazi :: Da nisu slucajno probao to da uradis .Budi siguran da ce to uradili ..# NekoKoTeVoli