Слобода Мићаловић: Овакву ме још нисте видели 

Милица Бобинац

недеља, 07. 07. 2019. у 22:45

Слобода Мићаловић: Овакву ме још нисте видели 

Са Игором Ђорђевићем у "Коренима" Фото В. Данилов

Глумица у четвртој сезони крими-драме "Убице мог оца". Дуња је Храбра, способна, пожртвована, одана, ортак и жена змај

КАКО жене постају мета силоватеља, кроз какав пакао жртве пролазе након тог монструозног чина, са каквим погледима се сусрећу док корачају улицом и какве мисли се "мотају" у њиховој глави - о томе, између осталог, говори нова сезона хит серије "Убице мог оца". Четврти наставак мегапопуларне крими-драме аутора Предрага Гаге Антонијевића, која је српским продукцијама задала домаћи задатак када је производња играног серијског програма у питању, бавећи се сексуалним и крвним деликтима, отвориће ново поглавље. Оно ће гледаоце запрепастити, жртве оснажити, а злочинце обесхрабрити. Јер, на сцену ступа инспекторка Дуња, решена да манијаке стрпа иза решетака. Нову главну јунакињу тумачи глумица Слобода Мићаловић, која се после четири године преговарања са сценаристкињом Наташом Дракулић и њиховог заједничког трагања за правом улогом у "Убицама", коначно одлучила да узме правду у своје руке.

- Велика ми је част што сам постала део приче, која из сезоне у сезону бележи велику гледаност. "Убице мог оца" су направиле искорак у домаћем серијском програму. Сетите се само првог циклуса када је цео Београд, а и ја у њему, брујао о томе ко је убица - прича Мићаловићева. - Одувек је постојала обострана жеља да се придружим екипи и Наташа Дракулић је написала фантастичну улогу за мене, према стварном лику. Дуња је мајор, инспектор за сексуалне и крвне деликте, и нешто потпуно другачије у мојој каријери. Овакву ме још нисте видели!

* Хоћемо ли вас као такву и заволети?

- Надам се да хоћете, јер је Дуња позитиван лик, ортак и жена змај. Веома је способна, пожртвована, одана, строга у послу и другар са колегама. Није дама, али ни мушкобањаста. Кроз рад са жртвама искусила је какви све мушкарци могу да буду и зато је дистанцирана према јачем полу. Она се бави деликатном темом, која је код нас веома заступљена. А још страшније је што се жене често устручавају да говоре о силовању и да сведоче на суду. Оне негде потајно желе да се тај човек казни, али се плаше осуде околине, породице и тога како ће касније изгледати њихов живот. Последица датог догађаја их фрустрира, па се често опредељују за ћутање. Самим тим, мене као инспекторку ограничавају у решавању проблема. Између осталог, Дуња је психолог, што је изузетно важно. Са психолошке стране прилази жртвама, а успут се труди да заврши инспекторски део посла.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ГОЛЕ ГРУДИ СЛОБОДЕ МИЋАЛОВИЋ: Сцене из серије Корени направиле пометњу на интернету (ВИДЕО)


* Колико вам је било тешко да начнете ову велику тему?

- Као глумици, веома ми је интересантно да упознам тај свет и сазнам како ствари у њему функционишу. Као жени и мајци, све то о чему говоримо стравично ми је. Разговарала сам са полицајцима о томе на који начин се дистанцирати и како угушити порив у себи да том човеку не саспете у лице све што мислите, јер су они углавном психијатријски случајеви. Када сам почињала да се бавим овом темом, нисам сањала ни у најлуђим сновима да је број силовања у Београду и Србији толико огроман. Такође, има много педофилије, али запрепашћује колико се почини силовања. Драго ми је што ћемо овде поставити нека питања.

Фото К. Михајловић

* Какав сте имали доживљај док сте читали сценарио?

- Прво што ме је одушевило била је његова тајновитост. Код Наташе Дракулић не можете ни да претпоставите шта ће са одређеним ликом да се деси, ко ће са ким да се преплете и како ће радња да се развија. Веома је храбро отворити теме убиства и силовања у нашој Србији. Док сам истраживала, схватила сам да је женама највећи проблем како да се носе са тим да су баш оне жртве. Страхују од тога да ће околина гледати на њих са осудом, а не са разумевањем. У људима се јави сумња да можда она није нешто урадила, па се сада брани силовањем. То су комплексне теме и мени као глумици веома интересантне.

* Свака сезона "Убица" бруталнија је од претходне. Да ли је наша стварност заиста таква?

- Мислим да је и гора! Ова серије је брутална онолико колико може да се гледа, а да коментари публике не буду: "Ма, није код нас баш тако". То је само одбрамбени механизам. Овде су неке ситуације представљене потпуно реално.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Слобода Мићаловић: Моника моја пријатељица


* Осећате ли се онда сигурно у својој земљи?

- Да. Волим да верујем да је тако. Када се сетим својих пријатеља полицајаца и знам какви су људи, осећам се сигурно. Да ли се осећам безбедно у својој држави шира je тема и то не зависи само од органа реда. Ми се у овој серији бавимо стриктно полицајцима и решавањима криминалних дела.

* Која је најузбудљивија сцена коју ћете снимити?

- Једна од њих је она у којој покушавам да убедим жртву да ипак сведочи на суђењу и помогне ми да ухватим човека за којег сумњам да је масовни силоватељ. То је прави психолошки изазов за мене. Нећу снимати акционе сцене пуцања, али шетаћу пиштољ и бићу опасна (смех).

* Као таква, да ли ће инспекторка Дуња помутити разум главним мушким ликовима?

- Замислите, неће бити љубавних заплета! Зато је та улога другачија будући да су ме увек пратиле романтичне роле. Овде сам жена која је фокусирана искључиво на посао и заснива само пријатељске односе.


РАДНО ЛЕТО

СЕРИЈА "Убице мог оца" није једини пројекат на којем ће Слобода радити овог лета. Многе од њих је, каже, договорила пре него што се прихватила "посла с криминалцима" али је, наглашава, са великом радошћу одлучила да слободно време жртвује зарад рада на овој крими-драми.

- Са Дејаном Луткићем ускоро почињем да снимам нову серију, затим се у наставку придружујем екипи филма "Бисер Бојане", а у медицинској драми "Ургентни центар" преузимам једну од главних улога - открива глумица. - Такође, у фебруару започињем још један пројекат, којем се бескрајно радујем. Реч је о новој екранизацији дела Добрице Ћосића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)