Неда Украден: Љубав је путоказ!

Дејан ЋИРИЋ

03. 07. 2019. у 20:00

Неда Украден: Љубав је путоказ!

Неда Украден / фотографије: Андреја Дамјановић

Рат који се десио на просторима на којима смо моја породица и ја живели, показао нам је, нажалост, најружнију страну и то што нас је спајало постало је разлог злу и раздору

За неке каријере и животне приче један интервју је недовољан, јер се године, успеси, песме и искуства не могу описати на само неколико страница.

Ипак, тих неколико страница је довољно да открију оно најважније, што је довело до непоновљивог и јединственог животног пута и трајања неких људи, који су оставили дубок траг у музичкој антологији овог поднебља. Неда Украден је, свакако, једна од њих.

Жена чија зора блиста истим сјајем, упркос свим олујама кроз које је прошла, и која има право да каже да је срећна. Под том зоромсу све године њене велике каријере, све њене песме, живот, судбина, и она, као неко ко, када сви други јесу, није стао на пола пута.

У томе је, можда, кључ њеног успеха и свега што, у интервјуу за Новости Онлине, истиче као разлог за поменуту срећу.

* Чињеница је да сте велики борац. Имали сте толико успеха, али и падова које је живот наметнуо. Увек сте ишли напред, на свој начин. Шта вас је водило?

Мој живот и каријера одвијали су се у неколико држава, различитих средина, много градова и то би, само по себи, требало да буде велико богатство, драгоцено искуство и нешто што вас учи да заволите различитост. Али, рат који се десио на просторима на којима смо моја породица и ја живели, показао нам је, нажалост, најружнију страну и то што нас је спајало постало је разлог злу и раздору. Требало је много година да се повратим од ружних вести, трагедија, болести, смрти родитеља, разарања и уништења имовине, каријере. Водила ме је љубав и одговорност према мојој ћерки, родитељима, музици, публици, као и истина и вера у добро.

* Ваша каријера, са преко пет милиона продатих плоча, уз низ великих успеха, је за поштовање. Шта је најпримарнији осећај, када се вратите тим сећањима?

Све што сам оставила иза себе, а много је тога, чини ме поносном, јер је резултат најискреније и најистинитије популарности, иза које стоји добра песма, посвећен и професионалан однос према публици и сарадницима.

* Колико је, можда, с једне стране, тешко то бреме успомена?

За педесет година каријере, много дивних али и ружних ствари се десило. Свака је учинила да мој живот буде непоновљив, узбудљив и, на моменте, драматичан. Све те успомене чине тај животни мозаик тако јединственим.

* Одувек сте били доследни свом погледу на свет, на музику и себе, упркос похвалама и оспоравањима. Колико је било тешко ићи тим путем, а шта вас је, увек, уверавало да је он једини прави?

Начин на који идем кроз живот и каријеру је резултат мог васпитања, менталитета, образовања. Наравно, с годинама се стиче отпорност на ударце, зрелост у просуђивању коме треба, а коме не треба поклањати љубав, поштовање и емоције. То је често био пут којим се теже и ређе иде. Да ли су мој живот или каријера могли изгледати друкчије да сам доносила неке другачије одлуке - сигурно да! Али, то је већ спекулисање шта би било, кад би било. Да ли бих била срећнија да сам се родила и живела на неком другом меридијану и паралели!? Можда!

* Мењали сте живот много пута. Шта сте, увек, носили у себи и нисте дозволили да се промени, ни по коју цену?

Увек сам настојала да сачувам своје корене, сећање на своје претке, добре успомене и пријатеље.

* Често сте морали и да се подигнете из пепела. Шта вам је давало снагу?

Прошло је много непроспаваних ноћи и проливених суза које нису решиле ниједан проблем. Одговорна, каква јесам, схватила сам да је рад најбољи лек, и да љубав, а не мржња и глупост, треба да буду мој путоказ.

* Замерали су вам много тога. Друге градове, изјаве, песме, правце. Шта је права истина о Неди Украден?

Све што ми је неко замерао или ми замера, други су се тиме поносили и сматрали квалитетом и богатством. Злим, непотврђеним и неоствареним људима смета туђи успех, па и мој, сигурно. Они који нису успели да ме одгонетну ни после педесет година јавног присуства, што песмом, што кроз многе интервјуе, или су глупи или злобни. Ни једне ни друге не сматрам битним.

* Који пораз у животу вам је био најтежи?

Одлазак из Сарајева ми је обележио живот заувек.

* Емотивно нисте отупели. Како сте се сачували?

Мене су водили љубав, рад, и одговорност у животу. Наравно, и радост коју сам са породицом добила.

* Којим зорама се увек враћате и због чега?

“Зора” ми је много доброг донела. Осим популарности, ту су путовања, пријатељства, зараде, али, нажалост, и враћање са концерата у зору. Зора као време рођења, хит, али и судбина, која ме, увек, у зору кући доводи.

* Ко се није вратио с кишом и то јесте празнина коју, у вашем животу, ништа не може да надомести?

Губитак родитеља, који су ми били велики ослонац и подршка, ме је веома погодио,

као и одлазак из града у ком сам живела тридесет година, и рушење куће у мом родном граду. То сваки нормалан човек веома тешко доживљава.

* Позитивну енергију, духовитост и осмех никада нисте изгубили. Колико вам је та страна ваше личности помогла у најтежим тренуцима?

Духовитост је битна црта карактера једне особе. Духовно су празни и незанимљиви недуховити људи. Смех је лек!

* Шта би се десило да сте стали на пола пута?

Настојим да не застанем на пола пута. Волим да завршим започете ствари. Но, то није увек само до вас.

* Једна од ваших првих песама, давне 75’ године, носила је назив “Срце у срцу”. Шта је, после толико времена, и даље, у вашем срцу?

“Срце у срцу” ми је донело југословенску популарност. И после толико година, у мом срцу живи једна дивна земља у којој сам се родила, школовала, путовала, заљубљивала се и певала.

* Први сингл који сте објавили звао се “Игра без краја”. Педесет година касније, каква је то игра?

“Игра без краја” је симболичан наслов моје прве песме, али и каријере.

* Колико је та игра и игра среће, у којој сте победили?

Зар бих после тако сјајне и богате каријере, песама, концерата, свих награда које се у овој професији могу добити, дивне породице, троје дивних унука, могла рећи било шта друго, осим да сам срећна и успешна жена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Rax

03.07.2019. 20:28

Dejan Ciric zaista pravi posebno interesantne intervjue, uvek ima originalna pitanja, konstatacije, prati sagovornika... Jos pamtim sve sto je objavljeno u "TV novostima", posebno intervju sa glumcem Milosem Timotijevicem. Bravo, kolega!!!

Boby

04.07.2019. 18:00

Odličan intervju, koji se razlikuje od stereotipa i naravno uvek inspirativna Neda!