ПОСЛЕ вишегодишње паузе, Слободан Мићић и Марија Шкиљаица Мићић, одлучили су да се врате на мале екране са култном путописном емисијом "Свет на длану". Нове репортаже о интересантним дестинацијама широм планете, које су снимане седам година, гледаћемо петком од 18.25 на РТС 1. Трећи члан уигране екипе овог серијала, сниматељ и редитељ Ратко Кушић, оком камере ће нам дочарати земље од чијих природних лепота застаје дах, међу којима су Куба, Шри Ланка, Патагонија, Исланд, Аљаска и Кипар. Свакој од њих посвећене су по две епизоде, а прва на реду је Папуа Нова Гвинеја, за коју Слободан каже да је "најдивљија" земља коју су икада видели.

- Њихови становници живе у племенима као пре хиљаду година у првобитној заједници. Земља је огромна, богата рекама и џунглама, а нема путева, па до многих делова може да се приђе само малим авионом - прича наш најпознатији глобтротер који је обишао више од 180 земаља света, а бројне дестинације и по неколико пута.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Жељко Јоксимовић - Балканац и помало Финац

Две епизоде серијала посвећене су Шри Ланки, малој острвској земљи раскошне тропске вегетације, коју, препоручује саговорник "ТВ новости", треба видети у "пакету" са Малдивима. Осим по прелепој природи, остацима старе архитектуре и религијских споменика, позната је и по великим плантажама чувеног цејлонског чаја. Мићић нам открива да су туристи подједнако одушевљени топлим морем и пешчаним плажама, као и бујним џунглама, приобалним подручјем и градом Коломбом.

Следећа дестинација је егзотична Патагонија у којој су бродом упловили у област Јужног пола где су видели глечере, одушевљено прича наш најпознатији светски путник. А да није чувен само код нас, показали су и туристички посленици Исланда, који су га прогласили почасним конзулом земље гејзира.

- Драго ми је да су ме Исланђани изабрали, на препоруку наших дипломата. Тражили су неког познатог ко би могао да представља њихову земљу, а ја сам испунио те услове као путописац, туристички радник и новинар - каже светски путник који је каријеру започео пре неколико деценија у највећој југословенској туристичкој агенцији, "Путник". Открива нам да је Исланд земља нестварних природних лепота, али доста скупа, због чега није погодна за масовни туризам, бар што се нас тиче.

- Клима је најпогоднија у јуну, јулу и августу, када је сунчано а температура идеална, од 18 до 20 степени. Лети, када су беле ноћи, сунце сија и дању и ноћу, па можете да се купате у топлим гејзирима и језерима. Исланд је, иначе, највећи извозник ракова, а у Рејкјавику постоји и јединствен у свету Музеј секса, другачији од онога у Копенхагену.

Слободанова супруга Марија упознаје нас са следећом дестинацијом, Аљаском, коју су снимали у августу када је, тврди, температура сасвим пристојна.

- Крстарили смо бродом јужним делом Аљаске, од Ванкувера до Енкориџа, што је могуће само у летњем периоду. Авионом смо летели до Фербенкса, затим аутобусом до Енкориџа и на крају смо бродом крстарили седам дана по јужном делу Аљаске. Много наших студената ради тамо, као келнери и собарице, од јуна до краја октобра, када могу лепо да зараде - открива наша саговорница, која је почела да ради као туристички водич још као студент економије. Две деценије радила је за једну од највећих америчких туристичких агенција, а водила је и домаће туристе на интерконтинентална путовања преко "Путника", где је и упознала супруга Слободана.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Беба Арчи иде у своју прву посету са принцом Харијем

- Преварила ме - шаљиво добацује њен животни и пословни партнер, настављајући причу о последњој дестинацији, Кипру, где су обишли Аја Напу, најпознатије летовалиште смештено у југоисточном делу Афродитиног острва, затим Ларнаку, један од најстаријих градова на Кипру, као и највећу луку Лимасол.


КАД СНИМАТЕЉА ПОЈУРЕ МОТКОМ

- СНИМАЛИ смо великом камером и сви су увек тражили да им платимо, нарочито у "банана државама", али имали смо ми свој начин. Некад је Ратко тако држао камеру да не виде да их снима, а некад смо морали и да платимо. Мада, знали су и да га појуре мотком, последњи пут код Таџ Махала у Индији, где није дозвољено снимање, осим ако платите неколико хиљада долара - открива Мићић.