ЕВРОПСКА агенција регулаторних тела већином гласова у петак је одбила предлог да такозвана држава Косово буде примљена у Европску радиодифузну унију (ЕБУ), чиме је онемогућено и да учествује у престижном музичком такмичењу "Песма Евровизије". Помоћник директора Радио-телевизије Србије Миливоје Михајловић, који је присуствовао састанку у Ослу као представник те медијске куће, пуноправне чланице тог тела, рекао је да тзв. држава Косово није успела да путем преседана уђе у ЕБУ, пошто су 673 гласа била против, а 400 за измену статута.

- Чланице ЕБУ су прихватиле аргумент РТС да се ради о политичком потезу, о политичком преседану, као и да ће то штетити миру у нашем региону и опредељењу Европске радиодифузне уније да буде професионална, а не политичка организација - објаснио је Михајловић.

Помоћник директора РТС сматра да се не ради о ометању професионалног развоја РТВ Косово.

- Они имају уговор са Европском радиодифузном унијом и имају све бенефите које ЕБУ нуди својим чланицама и придруженим чланицама - истакао је Михајловић. - Ово је био политички потез, на неки начин доказивање да је Косово држава, а не међународни протекторат.

КОМШИЈЕ ПОДРЖАЛЕ ТАКОЗВАНУ ДРЖАВУ МИХАЈЛОВИЋ указује да је процес уласка тзв. државе Косово у ЕБУ пре више од годину дана иницирало пет јавних сервиса из региона - Црне Горе, Хрватске, Словеније, Македоније и Мађарске, која је у петак одустала од захтева: - Мађарска је повукла потпис са тог захтева, али се, ипак, расправљало и гласало.

Председник Александар Вучић кратко је прокоментарисао одлуку рекавши да то није ништа спектакуларно и да не решава прави проблем

- Лако је да сеиримо или тугујемо, или солимо памет некоме другом... Неће од тога више робе имати Срби на Косову и Метохији, нити ће лакше живети - рекао је Вучић новинарима у Краљеву.

Иначе, тзв. држава Косово већ неколико година покушава да буде примљена у ЕБУ, али без успеха. ЕБУ су основале 23 радиодифузне агенције са простора Европе и Медитерана на конференцији у енглеском граду Торки 1950. године. Чланице су радио и телевизијске компаније од којих су већина радиодифузне организације у државном власништву или у приватном власништву са јавном концесијом. Најпознатија активност ЕБУ је организовање музичког такмичења "Евросонг". Право учешћа на њему имају земље које су пуноправне чланице ове организације.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Евровизија 2019. у Тел Авиву