Дејан Петровић: Трубе и гитаре су сјајан спој

М. Ћунковић

четвртак, 27. 06. 2019. у 13:41

Дејан Петровић: Трубе и гитаре су сјајан спој

Фото Д. Карадаревић

Мајстор трубе пред концерт поводом 62. рођендана "Комбанк дворане". Као дете сам у Дому синдиката бину делио са легендама и пратио Уснију Реџепову

ЧУВЕНИ трубач Дејан Петровић, добитник великог броја награда у Србији, са својим оркестром ће 29. јуна увеличати прославу 62. рођендана београдске "Комбанк дворане". Дејан је истовремено и срећан и узбуђен што ће поново наступати у дворани за коју га, још док се звала "Дом синдиката", вежу дивне успомене.

- Неки од мојих првих наступа са тек оформљеним оркестром су били баш тамо - присећа се, за "Новости", Дејан. - То никад нећу да заборавим. Практично, били смо деца, а делили смо бину са великанима наше музичке сцене. Између осталог, огромна част ми је била то што смо пратили легендарну Уснију Реџепову. Мислим да сам тада, у тој дворани, први пут осетио и доживео сцену на прави начин.

Дејан је, са својим оркестром, између осталог, специфичан и по репертоару, који већ дуги низ година укључује и рокенрол класике у трубачком аранжману:

- Не могу много да откривам кад је у питању суботњи репертоар, али ће бити веома разноврстан, као и увек на нашим наступима. Верујем да ће се за сваког наћи понешто.

Врсни музичар истиче да је сада, у време друштвених мрежа, његова комуникација са обожаваоцима знатно другачија у односу на период кад је почињао да се бави музиком.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дејан Петровић поводом јубилеја “Новости”: Хвала вам за Златне трубе


- Раније је било више директног контакта - констатује Петровић. - Било је, међутим, немогуће комуницирати са толиким бројем људи, што је данас уобичајено. Присутан сам на друштвеним мрежама, али мислим да то није претерано. Кад имам шта да поделим са људима, онда то и урадим.

Дејан је велики пријатељ са Ђулетом Ван Гогом, и многим другим колегама из света музике. У свом окружењу има људе који су му много више од колега и пословних сарадника. Незахвално би било, вели, да било кога издвоји. Све их неизмерно цени и воли, а свако од њих то добро зна.

Трубач за наш лист описује како је дошло до тога да са својим оркестром засвира и рокенрол репертоар:

- То је почело давно, још док смо наступали као стандардан трубачки оркестар, када смо изводили разне обраде светских хитова. Како се бенд развијао, и како су додавани нови инструменти, тако су расле и могућности, а и музичке слободе и идеје. Чини ми се да нам најбоље леже неке "тврђе" ствари, јер звук труба и дисторзије на гитари изазивају сличне осећаје код слушалаца и сјајно звуче у комбинацији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дејан Петровић разгалио Србе на Космету за Бадњи дан! (ФОТО+ВИДЕО)


Летња сезона је за Дејана и његов оркестар увелико у току. Од већих наступа, Петровић издвача Сабор у Гучи и београдски "Бир фест", а кад је у питању рад у студију?

- Ту се увек нешто "крчка", одузима и додаје - сликовито ће Дејан. - Често снимамо и музику за друге извођаче или за ТВ емисије, серије... Тренутно радимо и на неколико старих песама које ће слушаоци ускоро чути у другачијим аранжманима.


НЕ ЛЕЖИ НАМ СВЕ

Признаје Дејан и да постоје песме које њему и оркестру "не леже". Дешавало се много пута да ураде неку ствар на проби и никад је више не одсвирају, јер, једноставно - то није то.

- Није проблем "скинути", све може да се одсвира, али поента је да добро зазвучи - објашњава нам. - Ако нама није лепо док свирамо, ако нас "не вози", онда неће ни публику, па нема ни сврхе да тако нешто радимо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације