ЗАДУЖБИНА МИЛАНА МЛАДЕНОВИЋА: Чувамо успомену на визионара

М. Ћунковић

13. 04. 2019. у 07:54

ЗАДУЖБИНА МИЛАНА МЛАДЕНОВИЋА: Чувамо успомену на визионара

Зоран Костић, Ненад Миловановић, Мишко Плави и Васил Хаџиманов, Фото П. Милошевић

Представљена "Задужбина Милана Младеновића" и откривени детаљи награде која носи његово име

ПОЧЕТАК рада "Задужбине Милана Младеновића" као и додељивање регионалне музичке награде која ће носити име легендарног фронтмена ЕКВ, званично су најављени у петак, на конференцији за медије у београдском "Лејла рекордсу".

Чланови Управног одбора Зоран Костић Цане, Миливоје Петровић (Мишко Плави) и адвокат Ненад Миловановић објаснили су да је задужбина основана према налогу који је у свом тестаменту оставила Миланова мајка, Даница Младеновић. Настала је са намером да се ауторска и лична заоставштина чувеног рок музичара сачува као целина, и да се намени за културне и хуманитарне сврхе. Циљ је да се чува успомена на Милана, да се брине о објављивању његових дела, и да се подстиче уметничко стваралаштво кроз награду која носи његово име.

Ово признање ће се додељивати сваке године на дан Милановог рођења, 21. септембра за, како је речено, музичко дело од изузетне уметничке вредности. Награда се састоји од повеље и новчаног износа од 2.000 евра. Могу да конкуришу аутори са територија свих бивших југословенских република, за дело објављено између 30. јуна претходне и 30. јуна текуће године, без жанровских ограничења. Рок за пријаве је од понедељка 15. априла до 30. јуна преко сајта задужбине Milanmladenovic.com, где ће бити детаљно објашњена правила и начин конкурисања. Чланови првог жирија за доделу награде су музичари Зоран Костић и Васил Хаџиманов, као и рок новинар и публициста Александар Жикић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Основана Задужбина Милана Младеновића


На конференцији је такође најављено да ће, највероватније до краја септембра, задужбина објавити реиздање албума "Angel's breath" из 1994. који је Милан, пред смрт снимио у Бразилу са Митром Суботићем Субом, а до краја године и реиздање компилације "Као да је било некад" (2002) где су песме ЕКВ изводили, између осталих, "Партибрејкерс" ("Заједно"), "Електрични оргазам" ("Круг"), Дарко Рундек ("Она се буди"), Влада Дивљан ("Радостан дан"), "Дел арно бенд" ("Новац у рукама"), Тања Јовићевић ("Изнад града")...

Лидер "Брејкерса" Зоран Костић Цане је истакао да се награде неће давати пошто-пото.

- Ако се не испуне критеријуми које су Милан и његова група задали својим постојањем, неће бити ни награде - напоменуо је Цане. - Куповаћемо инструменте клинцима који живе у неким забитима, којима је Бог дао неки дар, али они немају могућност да га презентују свима јер 30 километара око њих не постоји инструмент који би хтели да имају.

Милан, Фото С. Сарић

Наредне Костићеве речи су измамиле снажан аплауз:

- Скупили смо се да обнародујемо праву причу о Милану, музичару и визионару. Створена је слика у јавности о бенду ЕКВ која уопште не одговара истини. Они су, превасходно, били музичари и то људи морају да знају. Све те серије, књиге које су изашле, све то је представило наше другове у неком светлу које није примарно, него је секундарно. Трошкови живота, трошкови занимања... Ствар је само у томе - показати вредне људе и сачувати их од заборава."ШТА ТИ КАЖЕШ"

ДЕТАЉ који је многе насмејао десио се по завршетку званичног дела конференције. Васил Хаџиманов је, у изјави за једну телевизију, поменуо "Као што је Цане рекао...". Баш тада, у непосредној близини био је вођа "Партибрејкерса" који није пропустио, уз осмех, да га прекине и надовеже се:

- Није битно шта сам ја рекао, важно је шта ти сада имаш да кажеш.СВЕ КРЕНУЛО ОД "ПАР ГОДИНА ЗА НАС"

БЕЗ размишљања је Васил Хаџиманов прихватио да буде члан првог жирија за доделу Миланове награде. Истакнути пијаниста се јасно сећа како је почео да слуша ЕКВ.

- Као клинац са 14, 15 година сам се заљубио у џез музику - прича Васил за "Новости". - Слушао сам и неке рок бендове, и блуз и нешто друго, али ме домаћа музика није нешто интересовала. Самоиницијативно сам, међутим, отишао да купим касету у тадашњој робној кући "Београд", то је био албум "Пар година за нас". Слушао сам га интензивно у вокмену. Свирао је тада Срђан Жика Тодоровић, мој омиљени бубњар, а и сви остали су ми постали омиљени музичари, на челу са Миланом. После сам кренуо да истражујем његов целокупни рад и свих људи око њега. Он је изузетно важан за овдашњу музику, и ово је један од начина да сачувамо успомену на њега.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације