Британци су потпуно изгубили компас. Време је да већ негде ударе у чврсто, јер више не владају ни собом, а камоли морима света. Цела земља већ дуго не може да се сабере, не полази им за руком да се надговоре око елементерних услова грађанског уговора, на страну "брегзит" и лањски снегови.

Сада се присећамо да није џаба говорио Црњански да су Енглези старином од Срба, нити Кљосов да им је ДНК веома сличан. Два Енглеза - три партије. И не само то. И раније су они имали тешких грађанских трвења па су успели да сачувају главне црте свог менталитета на који су вазда били горди: трезвеност, равнодушност према свима другима и нарочито склоност ка уважавању реалности, тј. чињеница стварног живота. Сада и то предају прошлости. Понашају се потпуно неразумно и сви су ужасно раздражени, од Терезе Меј до навијачких хорди из дубоке праисторије. Пустили су у народни живот зле страсти и сад гањају авети, млате се по улицама и ноћу спопадају једни друге.

Прочитајте још - ОШТРЕ РЕАКЦИЈЕ НА ОСУДЕ БРИТАНАЦА ЗБОГ ФИЛМА: "Међа" им је већа мука од "брегзита"

Сви су им криви и сваког за нешто хистерично оптужују; нема од кога нешто не потражују. Не могу да живе без Скрипаља, Садамовог и Гадафијевог наслеђа, Асадовог хемијског оружја, Милошевићевих сенки, Додикове крвне слике и наравно Путина, кога су, манично par excellence, прогласили главним демоном целог човечанства. Одавно више не уважавају реалност него јуре фантазме попут свог митолошког јунака Бонда, чија повест дубоко урања у корене њихове друштвене параноје. Хорор око "брегзита" показује да уопште нису у стању да се суоче са реалношћу и да се то прво њима обија о главу. Речју, Албион је у једном сумрачном стању.

Речити симптом ове болести је и пад негдашњег симбола Империје у којој сунце никада ни залази - лондонског "Тајмса" - који је за више од два века израстао и у икону светске штампе. Пре неки дан могли смо да се уверимо да и он дели судбину Гордог Албиона, тј. гордо посрће у свом срозавању на најниже гране. Откако га је купио Американац Мардок, "Тајмс" све више личи на бројне британске таблоиде који се не стиде најнижих новинарских стандарда. Али није у томе ствар - ствар је у озбиљнијем унутрашњем обољењу. Поводом српско-руског филма "Балканска међа" лондонски "Тајмс" објавио је недавно редакцијски уводник, дакле нешто што у принципу изражава став и редакције и руководства компаније, па и расположење владајућих кругова земље, са којима је "Тајмс" одувек стајао у дослуху. Да не буде забуне, овај текст је тако и насловљен: "Мишљење ’Тајмса’ о московском погледу на балканску историју: Русија хушка бивше југословенске републике против Запада". Тачка.

Капацитет текста потврђен са најкредибилнијег места. Садржај - ужасан, у границама анамнезе друштвене болести коју смо овде описали. Може се упоредити са најнижим нивоом аргументације било ког таблиода, и то на штету "Тајмса", са најочитијим видом маније, која дубоко дрма духове у Британији, пред којом падају све ограде, сви скрупули и добри манири јавне речи.

Прочитајте још - ГЛУМЦИ "БАЛКАНСКЕ МЕЂЕ": Ћутали су док су Шиптари рушили цркве, а сад им смета истина

Ово је, наводно, текст о могућој рецепцији филма "Балканска међа" на Западу, филма који Запад још није видео, за који "Тајмс" жели и тражи да и не буде виђен, то јест да буде - административно забрањен! Почујте Freedom House и барем још стотинак сличних тела у свету! На почетку ХХI века један лист од имена и угледа, усред Европе, тражи забрану једног уметничког филма, зато што у њему проналази извесне политичке опасности, рецимо "подривање регионалне стабилности на Балкану"! Боже, да ли је ово могуће? Притом, види се из нетачног и дилетантског препричавања овог филма да аутори "Балканску међу" уопште нису ни гледали, него филму дописују своја лична лудила и фобије. Пишући недавно о овом филму овај критичар предвидео је жестоку реакцију Запада на истинит филмски призор агресије НАТО 1999. на СР Југославију.

Овакав манихејски лов на вештице, међутим, није могао да предвиди.