Софка Николић, краљица песме и дерта (ВИДЕО)

Славица ДОБРОСАВЉЕВИЋ

06. 01. 2018. у 13:02

Софка Николић, краљица песме и дерта (ВИДЕО)

Фото Принтскрин "Недељне илустрације " 1934.

Данашње певачице не могу да се пореде са првом естрадном звездом Краљевине Југославије

ЛАКО је данас постати музичка звезда, али мало ко зна да је прва естрадна звезда у Краљевини Југославији била Софка Николић. Наша најпопуларнија певачица народне музике између два светска рата славу је стекла чаробним гласом и песмама којима је миловала и опијала, харизмом и лепотом. Кафане, ресторани и хотели у којима је Софка певала са орекстром свог супруга Паје Николића били су препуни. Сви су желели да чују и виде чувену певачицу, која је у сваком погледу била испред свог времена!

- Било је популарних певачица и пре Првог и Другог светског рата, али нико није стекао славу као Софка - каже, за "Новости", Саша Спасојевић, који припрема биографију о славној певачици "Софка дерт и сузе краљице народне музике" и већ 15 годинама бележи њен живот и изучава нашу предратну музику. - Мада су је многи сматрали краљицом севдаха, она то није била, јер је само један део уметничког рада посветила севдалинкама. Софкин репертоар чиниле су песме из Врања, београдска компонована музика и нумере наших познатих композитора.

Софка је на врхунцу каријере била од 1927. до 1936. Рођена је 1906. у Табанићу код Шапца и потиче из музичке породице. После Првог светског рата још као девојчица почиње да пева у Мачви, затим одлази у Зворник, где почиње професионалну каријеру и наступа широм Босне и Херцеговине. Све до 1929. када долази у Београд и упознаје младог музичара и будућег супруга Пају Николића. За 17 месеци Софка је снимила 55 плоча, прву пре 90 година, 27. новембра 1927, у Музичкој школи "Станковић" у Београду, где на врхунцу предратне дискографије долазе представници америчке издавачке куће "His master's voice".

ПЕВАЛА ЗНАЧАЈНИМ ЛИЧНОСТИМА МАДА нема званичних података, причало се да је Софка певала и угледним личностима Београда тог времена. - Причала је да је певала глумцу Добрици Милутиновићу, песнику Тину Ујевићу и комедиографу Браниславу Нушићу. У Зетској улици била је кафана у којој је певала, а у том улазу живео је Нушић.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Buran život Sofke Nikolić

Снимила је тада 16 песама, а прва је била "Сву ноћ млада". Велику славу стекла је нумерама "Цојле Манојле", "Али паша" и "Колика је Јахорина планина". Почетком 1928. њене плоче су се појавиле на тржишту и продавале у великим тиражима, а песме постале хитови.

На њеним наступима у кафанама и ресторанима није било слободног места. Бол, туга и патња лакше су се поднели уз Софкине песме, а угледни угоститељи су се утркивали да је ангажују. Била је једина певачица у Краљевини Југославији која је имала велике турнеје. Штампа је нашироко пратила њену каријеру, али и приватни живот.

- До тада су кафанске певачице сматране обичним певаљкама, а Софка је својим певањем и појавом свему дала одређени ниво - прича Спасојевић. - Неко време живела је у Крунској улици у Београду, у вили са скупоценим намештајем, а имала је и кућне помоћнице. Облачила се изузетно модерно за своје време.

Када је Радио Београд почео да ради у марту 1929, Софка је имала ангажман у Загребу где ју је чула чувена певачица и плесачица Џозефина Бекер на првом гостовању у Југославији. Пре наступа у Загребу, вратила се из Париза, где је снимила рекордних 20 плоча, са по две песме.

Саша Спасојевић, музиколог, са плочом коју је Софка снимила за америчку дискографску компанију / Фото З. Јовановић

- За 40 песама добила је 40.000 динара, и то су биле огромне паре - прича Спасојевић. - Долазили су музиколози и новинари из Русије, Америке и Холандије како би слушали Софку и писали о њој. Цена њених ангажмана није била мала, била је плаћена као врхунски оперски певачи, чак и више. Људи су је китили новчаницама на наступима. Имала је понуду из Немачке да сними филм. Често је побеђивала на такмичењима у севдалинкама, као и у кафанским двобојима са тада најбољим певачицама.

Национални радио често је уживо преносио Софкине кафанске наступе, а на прву годишњицу Радио Београда, у марту 1930, њен глас се чуо на радио- станицама широм Европе, од Загреба, Љубљане, Будимпеште до Беча. Била је популарна и у иностранству, а остало је забележено да је 1934. са оркестром Паје Николића гостовала у Софији. Наступали су у препуној башти ресторана "Алказар", пред бугарском интелектуалном елитом, страним дипломатама и отменом публиком. И тако из ноћи у ноћ! По повратку из Бугарске, Софка је за "Недељне илустрације" изнела утиске са тих нступа:

- У животу сам на пољу уметности имала много успеха. Годинама ми се диви публика која обожава севдах. Данас када материјална беда немилосрдно дави и стеже све, севдах освежава нерве и мозак, делујући заносно. Уживам да певам. Знате ли зашто? Због свог темперамента, који тражи велика узбуђења. Из сваке отпеване песме избија врела крв моје младости. Из сваке песме извиру ватрени осећаји који хипнотички делују на публику.

После концерта у Новом Саду 1933, код познатог гостионичара Манета Бубња, тадашња штампа је забележила:

- Унела је завист и немир чак и код многих гостионичара. Нико не може да опрости Софки и њеној песми, јер сви гости иду тамо где она пева.

После Софке, нисмо имали праву естрадну звезду све док се нису појавиле Силвана Арменулић и Лепа Лукић. Софка је живела у Београду до 1939, када јој је умрла шеснаестогодишња ћерка Мариола. За њену превелику тугу и бол није било утехе. Одлази у Бијељину, где јој је живела мајка. Златно време њене славе је прошло, развела се од Паје Николића, а после рата је снимила неколико снимака за Радио Београд. Глас јој је већ био истрошен, долазе друге певачице и певају се нове песме. Краљица дерта умрла је 1982. у Бањи Ковиљачи.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Mиро Марковић

06.01.2018. 18:11

Музика остаје вечно лепа, али људски глас се много мења. Софкино певање у њено време је мођжда било врхунско, али немам утисак да би данас могла да успе испред широке публике. Међутим, пошто је онабила пионирка модерног певања у њено време, скидам своју капу у знак поштовања. Нека сада пева анђелима на небесима!

Sloba

06.01.2018. 21:07

@Mиро Марковић - g.Markovicu,ona je bila vrhunska, vratite se na njenu biografiju I gostovanja,pa bi treblo da vam bude sve jasno. Kvalitet glasa ne mozete ceniti premaondasnjem snimku! Uzgred, pitala bih autora clanka o Sofki zasto preskace veliku pevacicuDIVNU KOSTIC (koju sam slusala nebrojeno puta u kafanama), a odmahprelazi na Silvanu I Lepu? Divna je jos kao mlada pevacica u Pozarevcuzarila I palila svojom pesmom, a to je nastavila posle rata u Beogradu, kadaje vec bila u zrelim godinama.

Jugoslava Pravdic

07.01.2018. 11:43

Da. Ovo je izvorna sevdalinka i peva je vanserijski. Ovo je period kad harmonika nije dodata kao dominirajući instrument. Ako ne grešim, Zinka Kunc je pevala sevdalinke na jednom koncertu u Mentropolitenu kad je i Nikola Tesla bio u publici da je sluša.