Далиборка Стојшић Ђокић: Престала сам да певам због вулгаризације естраде

Иван Ловрић

19. 11. 2017. у 08:30

Далиборка Стојшић Ђокић: Престала сам да певам због вулгаризације естраде

Далиборка Стојшић

Она је певала у групи "Оне и они", блистала као мис Југославије, дипломирала књижевност, радила као ТВ водитељ са Мићом Орловићем

ОНА је певала у групи "Оне и они", блистала као мис Југославије, дипломирала књижевност, радила као ТВ водитељ са Мићом Орловићем и Браниславом Сурутком... Она је Далиборка Стојшић, која је седамдесетих година будила машту многих мушкараца.

И данас је лепа. Недавно је објавила своју прву збирку песама "Лутка која говори". Песме је писала годинама, а од укупно 500, за збирку је одабрала 150.

* Дуго сте чекали са првом збирком?

- Требало ми је доста времена да преломим и своју душу ставим на "тезгу". Друго, кочила ме је и нека "естрадофобија" која влада у нашем друштву, да је све што долази од естраде скандалозно и вулгарно, што се често у пракси и показало.

* Зашто сте одабрали овај наслов?

- "Лутка која говори" је мало самоироничан наслов, јер ја сам, метафорично гледано, годинама представљала неку врсту жене лутке, било као мис или као певачица, од које се тражило да ћути. Ово је сада лутка која је проговорила.

* Били сте мис Југославије 1968. Шта је за вас лепота?

- Појам лепоте је вечан, а мода дође и прође. Лепота се увек препознаје, без обзира на стилове и време у коме настаје.

* У чему је разлика између некадашњих и садашњих лепотица?

- Да смо у оно време хтеле, не бисмо могле од свог тела и лица да урадимо оно што се данас ради. Дакле, било је све потпуно природно. Сада је то већ роба, а лепота се може и купити.

* Били сте певачица. Зашто сте се повукли из шоу-бизниса?

- Управо због почетка вулгаризације естраде. Имала сам друге жеље, амбиције и преокупације, за које ми је било потребно све моје време.

* Шта сада слушате и чиме се, осим писања, бавите?

- Бавим се обичним животом, посматрам, размишљам и слушам музику из моје младости. А омиљена ми је песма "Ноћи у белом сатену".

* Да ли је у плану нека нова књига?

- Јесте. Још увек ће то бити песме, а за касније ћемо видети.

* Који су вам омиљени писци?

- Од домаћих Данило Киш, а од страних Томас Ман. Песникиња која је ставила први печат на моје срце је Десанка Максимовић.

* Шта вам је још обележило протеклу недељу?

- Недеља је била некако тужна и кишна, тако да је у мени будила неке успомене и сетна расположења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Zoran Pesic

19.11.2017. 13:40

Žena koja je oduvek plenila svojom pojavom i bila ukras estrade.Ništa nije slučajno...Divan intervju i velika poslanica za sve mlade devojke

Радослав Радовић

19.11.2017. 22:40

Била је природна и природно лијепа и није од тога правила сензације.Ја лично сам волио да је видим кад води птограм и кад пјева.Право женско,са поплотом и љепотом.

Talicni Opanak

01.10.2018. 17:55

Moja generacija je bila zaljubljena u Daliborku. Sada je volimo I zelimo joj sve najbolje.

Istini za volju

12.08.2019. 17:15

Lepota je relativna stvar i svako vreme ima svoju lepotu.A sto se pevanja tice Dalibirka je zapocela sa Zarkon Dancuon i Minjom u nekom nazovi kvartetu. Zena je imala stas ali ne i glas.