АКОРДИ СА ЛЕШКА: Пола века манифестације Први глас долине Ибра

М. НИЋИФОРОВИЋ

24. 07. 2017. у 07:07

АКОРДИ СА ЛЕШКА: Пола века манифестације Први глас долине Ибра

Оркестар Мише Мијатовића Фото М. Н.

У присуству више хиљада житеља северног Косова и гостију из целе Србије и са севера Црне Горе, у рударској варошици Лешак, педесети пут заредом, одржана традиционална културно-забавна манифестација

У присуству више хиљада житеља северног Косова и гостију из целе Србије и са севера Црне Горе, у рударској варошици Лешак, подно Копаоника, прексиноћ је, педесети пут заредом, одржана традиционална културно-забавна манифестација "Акорди Лешка - Први глас долине Ибра", која деценијама негује добру народну песму, дружење, суживот, културу и обичаје народа овога краја.

На великом јубилеју није било традиционалног такмичења најбољих певача "од Рожаја до Краљева", из девет општина и градова кроз које протиче Ибар, већ су ревијално, у својеврсном "времеплову", наступили певачи који су на овој манифестацији побеђивали од 1967. године па све до данас. Громогласним аплаузом поздрављена је Светлана Јаснић из Лешка, прва победница "Акорда", која је 1967. године била девојчица. Пред публиком су се појавили и први водитељи Мирослав Нинић и Гордана Вукашиновић...

- Били смо жељни добре песме, игранки и окупљања. Прву бину направили смо од дасака, картона и платна, а свирао је оркестар гарнизона ЈНА у Рашки - прича Мирослав Нинић, дугогодишњи директор Центра за културу "Сава Дечанац", организатора манифестације.

Као и ранијих година, и овога пута са житељима Лешка био је хармонике Миша Мијатовић, који је са својим оркестром дао немерљив допринос одржавању и угледу "Првог гласа долине Ибра". Наступио је и специјални гост Чеда Марковић, који негује косовску народну песму.

Гордана Вукашиновић и Мирослав Нинић

ПРИЗНАЊЕ "НОВОСТИМА"

Поводом великог јубилеја, посебна признања су добили Мирослав Нинић, Валентина Питулић, Гојко Миливојевић, Миша Мијатовић, лист "Јединство" и "Вечерње новости", које три деценије непрекидно учествују на овој манифестацији и с ње извештавају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације