Хармоника и гусле освојиле свет

В. Н.

среда, 12. 10. 2016. у 10:53

Хармоника и гусле освојиле свет
На 66. интернационалном такмичењу Светски трофеј хармонике у Португалији, брат и сестра Бојана (гусле и вокал) и Никола Пековић (хармоника) освојили су друго место у категорији "ворлд мјузик"

НА 66. интернационалном такмичењу Светски трофеј хармонике у Португалији, брат и сестра Бојана (гусле и вокал) и Никола Пековић (хармоника) освојили су друго место у категорији "ворлд мјузик", до 35 година. Такмичаре је оцењивао жири од 11 професора, а свака екипа морала је да има бар једног уметника на хармоници и не више од шест извођача. Са Бојаном и Николом, победницима трећег серијала "Ја имам таленат", наступили су Андрија Минчић (кларинет) и Никола Цветковић (клавир).

- Било је тешко спремати се за овако велико такмичење, јер су учесници били из целог света - каже Никола Пековић. - Као солиста, победио сам на Светском трофеју 2010. у Шпанији, али овај наступ нашег састава има посебан значај за Србију јер смо успели да објединимо класичну и традиционалну српску музику и презентујемо нашу културу у најбољем светлу. Жири се први пут сусрео са српским језиком и певањем уз гусле. Једини смо састав који је највећим делом свирао ауторску музику, сви остали су обрађивали светски познате композиције. Била је мала разлика у бодовима између нас и победника, у питању су само финесе.

Николина сестра Бојана, чија љубав према гуслама датира од детињства, истиче да је веровала у успех:

- Певала сам им о Светом Сави, нашој цркви, користила сам гусле на аутентичан и модеран начин, што је допринело томе да оставимо јак утисак не само на жири, већ и на све присутне у сали. Први пут на великом светском такмичењу могли су да се чују текстови владике Николаја Велимировића, Матије Бећковића и Драгослава Брновића. Нашом аутентичном музиком желимо да освојимо свет!Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)