Ања Алач: Пронашла сам свог Петра Пана

Татјана Лош

недеља, 13. 01. 2013. у 13:01

Ања Алач: Пронашла сам свог Петра Пана
Ања Алач о радости глуме, опроштају од Сплићанке из "Руже вјетрова" и подршци родитеља:

МОГЛА је да буде успешна кошаркашица, можда и - као што је у једном тренутку пожелела, адвокат или политиколог, свирала је клавир и имала прилику да "искористи" свој добар глас, али је, у самом финишу, изабрала глуму. У преломном тренутку, Ања Алач је "замрзла" све друге таленте и одласком на пријемни за Факултет драмских уметности, потврдила да жели да буде глумица. Ни данас не бежи од признања да је била пресрећна када је из прве успела да се "домогне" индекса који ју је врло брзо увео у свет глуме. Није зажалила због своје одлуке.

Иако је заиграла у популарним серијама "Мирис кише на Балкану" и "Монтевидео, бог те видео", Ања је на велика глумачка врата ушла најпре - код комшија. Главна улога у далматинској серији "Ружа вјетрова" донела јој је велику популарност у Хрватској, која јој, верује, неће бити камен спотицања за каријеру на домаћем терену.

- Мислим да то није никаква отежавајућа околност за моје даље професионалне кораке. На овај ангажман гледам као на сјајну шансу и непроцењиво искуство, како глумачко тако и приватно. Прошлу годину ћу упамтити баш по снимању ове серије, у коју сам много уложила, трудећи се да дам све од себе.

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА ДИПЛОМУ КРАЈЕМ прошле године, Ања је уз редовне представе "Све о мојој мајци", "Харолд и Мод" и "Петар Пан", играла 20 новогодишњих, дечјих комада са својим класићима и певала у представи "Брод плови за Београд". Сада ће се, каже, усредсредити на дипломску представу, коју је одложила због снимања "Руже вјетрова". Прижељкује да поново заигра у некој епохи, јер јој је то, каже, драг формат.

А када су је, присећа се Ања, на кастинг за улогу Инес Матошић позвали на основу биографије и фотографије, а потом јој јавили да је добила главну ролу, блистала је од среће, без икакве дилеме да ли да прихвати понуду или да је одбаци. Штавише, то је био велики изазов за младу глумицу, коју су врло брзо "запљуснули" једногласни коментари гледалаца - да је рођена Београђанка далматински дијалекат савладала без грешке. Отац Сплићанин и чињеница да је лета проводила у Далмацији, помогли су јој да "укачи" тај дијалекат. А на питање шта је још било важно да га тако добро "проћакула", Ања кратко и јасно одговара.

- Генетика и свакодневни рад.

Пажљиво је упијала далматинске локализме и пуштала да је освоји њихов шарм, а успела је да стекне и омиљену изреку: "Враг однија пришу" или у преводу "Нека враг однесе журбу, само полако".

Чак ни Сплићани нису имали шта да јој замере, па је тако побрала велике симпатије, али је после више од годину дана снимања одлучила да се на неки начин опрости од Инес. Колико год било лепо и значајно за њену каријеру, стално мењање Београда за Сплит, а потом Сплита за Београд, ипак ју је уморило.

ПОДРШКА БРАНКЕ ПУЈИЋ У "РУЖИ вјетрова", Ања је играла с Бранком Пујић, која је у серији тумачила њену мајку. Подршка наше познате глумице јој је, признаје, много значила.
- Бранка је дивна особа и упркос томе што јој и даље персирам, јер ми је донедавно предавала на Академији, постале смо добре пријатељице.

- Било је веома напорно. Дешавало ми се да после представе на коју бих допутовала у Београд, одспавам само неколико сати, па већ у 4.00 ујутру кренем назад за Сплит, где након осам сати путовања, стижем право на сет. Није било другог начина за усклађивање, јер сам играла главну улогу, па сам била ангажована у свакој епизоди.

Опраштајући се од Инес, Ања је схватила да може да буде задовољна успехом који јој је донела ова девојка с Јадрана. А задовољни су и њени родитељи, глумци - Весна Чипчић и Александар Алач, који су јој од почетка дали ветар у леђа. Нјихова подршка јој је драгоцена, а не либи се и да од њих, као од искуснијих колега, затражи професионалне савете.

- Најважније ми је њихово мишљење, јер знам да ће ми увек искрено рећи све што мисле. Баш као и ја њима.

Ања има подршку још једне блиске особе из овог света - дечка Радована Вујовића, с којим се зближила док су радили комад "Петар Пан" у позоришту "Бошко Буха". Он је играо насловног јунака, а она је била Венди. На питање да ли је тада пронашла свог Петра Пана, млада глумица са осмехом каже:

- Јесам. И замислите, исти је као у представи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације