Укупно троје оболелих у Јабланичком округу: Код још две особе потврђен вирус корона

Novosti Online / И.М.

четвртак, 26. 03. 2020. у 14:39

Укупно троје оболелих у Јабланичком округу:  Код још две особе потврђен вирус корона

Фото: И. Митић

На подручју Лесковца потврђен је други случај обољевања од вируса корона, а овај вирус је потврђен и код једне особе из Власотинца
Лесковац – На подручју Лесковца потврђен је други случај обољевања од вируса корона, а овај вирус је потврђен и код једне особе из Власотинца.

Ово су најновије информације које је данас изнела Александра Николић, директорка Завода за јавно здравље у Лесковцу.

Она је нагласила да се још увек чекају резултати за још једну тестирану особу, а пре два дана вирус је потврђен код једног од лесковачких привредника тако да Јабланички округ тренутно званично има три оболела пацијента од корона вируса.

Прочитајте још: Расте број оболелих у Пчињском округу: Први случај у Сурдулици

Градски штаб за ванредне ситуације је на данашњој седници донео одлуку да се Дом ученика у овом граду припреми за евентуални прихват оболелих.

НАСТАВЉА СЕ ЕПИДЕМИОЛОШКО ИСПИТИВАЊЕ КОНТАКАТА

Лесковац – Од почетка епидемије анализа брисева три пацијента са подручја Јабланичког округа, две из Лесковца и једне из Власотинца, показале су да су инфицирани вирусом корона, док се један резултат пацијента из града на Ветерници још увек чека. То је за последицу имало да се 165 особа ставе у самоизолацију, због сумње на присуство овог вируса у организму, од којих је 18 било у директном контакту са особама које су званично оболеле од вируса корона. У Лесковцу је још око 645 особа у самоизолацији јер су, после проглашења епидемије, из иностранства допутовали у овај град.

- Ускоро улазимо у четврту недељу епидемије. До сада смо узели узорке 11 особа, од којих су три позитивна. Епидемиолошка ситуација и евентуална прогноза за сваки део Јабланичког округа заснива се на броју извора инфекције и броју контаката које је тај извор инфекције остварио. Две новоинфициране особе нису биле у контакту са особом која је прва регистрована, а резултати још једног теста се очекују – нагласила је др Александра Николић, директорка Завода за јавно здравље у Лесковцу.

  Нису саопштени никакви званични подаци о новоинфицираним особама, али смо из више незваничних, али поузданих извора сазнали да је једна од њих радиолог из околине Лесковца који не ради у државном здравственом сектору. Он је, међутим, био у контакту са пацијентима у једној од приватних амбуланти у граду и за сада није познато колико је особа, на овај начин, са њим ступило у контакт.
    Директор Опште болнице у Лесковцу др Небојша Димитријевић наглашава да је најважније спречити ширења вируса међу особљем ове установе, а одличном је оценио вест да је тест показао  „да је колега са Службе интерне медицине није заражен“. Раније је због тога у самоизолацији било више од 60 људи међу којима 23 лекара и 33 сестре и они су се у четвртак вратили на своја радна места.

- Један доктор са Одељења хирургије се налази у самоизолацији, због тога што су чланови његове породице недавно боравили у иностранству. Одвојили смо улазе за пацијенте и особље, а Одељење физијатрије ће привремено служити као тријажни центар фебрилиних стања – закључио је др Димитријевић.
 
ПОЗИВНИ ЦЕНТАР

Волонтерски позивни центри у Лесковцу и више околних места свакодневно су у контакту са најстаријим Лесковчанима којима је потребна помоћ у набавци хране и лекова. До сада су лесковачки волонтери примили више од 2.000 позива, а око 400 пута су изашли на терен. Градоначелник Горан Цветановић је захвалио свима који пружају подршку у спровођењу мера Владе Србије и локалне самоуправе, а посебно грађанима које је позвао да остану код својих кућа како би се број контаката свео на минимум.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације