У ТРИ насеља у Бачкој у току су припреме за велике "мрсне" манифестације. Првог дана наредног месеца у Сивцу ће се одржати први "Чварак фест", а у Бачкој Тополи квалификационо такмичење за "Кобасицијаду" у Турији, за коју је резервисан последњи викенд у фебруару.

Сивац, највеће село у Војводини, које чува традицију свињокоља, добио је светковину посвећену специјалитету насталом "чварењем" комадића сланине док се из ње не извуче сав вишак масноће. Колико је секретар МЗ Бобан Дамјановић "погодио" идејом за покретање "Чварак феста", потврђује податак да је интересовање за учешће на овој манифестацији досад показало више од 40 екипа, а пријављивање још траје. Организатори, МЗ Сивац и Туристичка организација Општине Кула, омогућиће свим посетиоцима да дегустирају и по промотивним ценама купе врхунске војвођанске чварке.

Домаћини у Бачкој Тополи пожелели су да се окушају у такмичењу у прављењу кобасица, у чему имају великог искуства, али будући да су у томе неприкосновени мајстори из Турије крај Србобрана, надалеко чувени по "Кобасицијади", Тополчани ће 1. фебруара угостити Туријце, који ће почастити домаћине својим специјалитетом и жирирати у локалном надметању за најбољу кобасицу. "Кобасицијада" у Бачкој Тополи биће одржана на пијаци, а победничка екипа добиће бесплатну котизацију за такмичење у Турији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кобасица од 2.035 метара

Ранислав Станков, председник Удружења "Кобасицијада" у Турији, каже да занимање за 36. "издање" ове гастро-туристичке манифестације влада у целој Европи, одакле ће, према најавама, стићи и такмичарске екипе и посетиоци. Туријски мајстори ће сложно, ван такмичења са другима, покушати да надмаше себе.

- Очекујемо да ћемо угостити на десетине хиљада гостију из земље и иностранства, који ће присуствовати још једном обарању Гинисовог рекорда у дужини направљене кобасице у једном комаду. У Гинисову књигу ушли смо 2013. године са кобасицом од 2.029 метара, коју сваке године продужавамо за метар, тако да има два километра и онолико метара колико година траје манифестација. То значи да ће овогодишња "рекордерка" бити дугачка 2.036 метара - рекао је Станков.


Кобасицијада изазов за мајсторе Фото И. Новак

ПРОМОЦИЈЕ УЗ ПОПУЛАРНЕ ЦЕНЕ

Централној манифестацији у Турији, на којој ће 29. фебруара бити презентована дивовска кобасица, претходиће промоције "Кобасицијаде" 7. фебруара у Сомбору, 14. у Суботици и 21. у Новом Саду. Посетиоцима ће бити понуђене свеже, суве и печене кобасице по популарним ценама.