ПРОДАЈЕМ дедовину, светиње, образ и душу! А све то због појединаца који су на власти како у косовским, тако и у српским институцијама на нашем Косову и Метохији!

Овако гласи део несвакидашњег огласа који је на дрвеној табли поставио у дворишту породичне куће Ненад Недељковић (35), медицински техничар из Лапљег Села. Са супругом Данијелом (28) има три ћеркице, Наталију (11), Катарину (10) и шестогодишњу Хелену, а револтиран је пре свега због неправде којој је изложена већина српских житеља на КиМ. Запослен као ложач у Општини Косово Поље, Ненад каже да се на овај несвакидашњи оглас одлучио јер не може више да поднесе неправду која се односи углавном на расподелу помоћи, али и додељивање радних места на Косову и Метохији, јер осим што му је супруга без посла, ни он не ради у својој струци.

- Председниче Вучићу, помагај или ће наше Косово равно пусто остати - наставак је поменутог огласа, а Ненад у разговору за наш лист каже да је уверен "да председник Вучић не зна већи део истине и реалне ситуације у српским срединама на Космету". Револтиран је јер му се кућа налази преко пута болнице у Лапљем Селу, а ни он ни супруга не раде у струци, па и због тога размишља о одласку са КиМ.

- Не могу да прежалим што су моји родитељи били приморани да оду одавде јер буквално нису могли да преживе. Продали су једну мању њиву и отишли код моје браће у околину Београда - додаје Ненад, који каже да његово оглашавање нема везе са политиком јер је и сам активиста СНС.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: И чесмовача као са извора: Житељи Раче коначно добили постројење за прераду воде

Ненад признаје да је његова објава огласа на друштвеним мрежама изазвала лавину и позитивних и негативних коментара, али је, каже, уверен да негативне коментаре пишу они који не знају реалну ситуацију на Косову и Метохији. Поготову што локални челници сервирају свој део "истине" која, како каже, може бити сагледана из више углова. И док појашњава да се и његова супруга слаже са објавом коју је поставио у доришту, а која је привукла велику медијску пажњу, Ненад сматра да преостали Срби на Космету морају бити праведније сагледавани и да је то, по његовом мишљењу, суштински разлог због којег се не враћају ни расељени.

И док су коментари поводом Ненадовог "огласа" на друштвеним мрежама различити, мештани Лапљег Села углавном подржавају комшију. Кажу да потиче из честите породице и да су му и родитељи били пожртвовани и вредни, као и он сам.

Ненад са породицом

НЕГДЕ РАДЕ СВИ, НЕГДЕ НИКО

СТРАШНО ме погађају такве објаве о најави селидбе наших људи, јер знамо да је то чињеница, да су у једној кући, рецимо, сви укућани запослени, а у другој нико не ради, иако имају, рецимо, по троје, четворо и петоро деце. Имам комшије преко пута, млади брачни пар који су високообразовани, имају троје деце, а немају сталан посао. Нажалост, много је таквих породица овде - појашњава Гордана Ђоић, председница Удружења "Авенија".

Она каже да је свесна чињенице да не може држава свима да обезбеди посао, али да се, како истиче, мора радити на малим породичним бизнисима који би требало да буду равномерно сагледани.

ЈОШ ЈЕДНА ТАБЛА

ПОСЛЕ Ненадовог огласа, у Лапљем Селу надомак Грачанице осванула је још једна табла о продаји куће и одласку петочлане породице чији су чланови, како сазнајемо, незадовољни недавном расподелом пољопривредне механизације коју је донирала Влада Србије мештанима, а расподелу спровела власт на локалу.