Од Баха до севдаха: Лазарова хармоника се чула до Њујорка

Бранко ПУЗОВИЋ

07. 01. 2020. у 08:54

Од Баха до севдаха: Лазарова хармоника се чула до Њујорка

Лазар Пушић

Успех Ваљевца Лазара Пушића, виртуоза на класичној хармоници, нашао се у Светској је енциклопедији најбољих уметника. Престижни "Тајмс сквер прес" га сврстао међу најутицајније светске личности из области музике у 2019.

МЛАДИ уметник на класичној хармоници Лазар Пушић (25) из Ваљева налази се на управо објављеном списку најутицајнијих светских личности из области музике у 2019. години по оцени престижног и угледног часописа "Тајмс сквер прес" из Њујорка! Лазар је и у Светској енциклопедији хармонике, у којој су биографије свега 1.000 најбољих уметника на овом инструменту. Уз класичну, која му је основни професионални позив, успешно свира све врсте музике. Победио је и на чувеном фестивалу народне музике "Илиџа" у Сарајеву.

Био је ученик генерације Музичке школе "Живорад Грбић" у Ваљеву, у класи професора Владимира Обрадовића. Потом је био први на ранг-листи за упис на Музичку академију у Источном Сарајеву, где је хармонику студирао у класи професора Данијеле Ракић. Током школовања, освојио је око 140 награда, признања, пехара и диплома на музичким такмичењима. Октобра 2018. одбранио је мастер рад, као најуспешнији у својој генерацији, једини са максималном просечном оценом - десетком.

- Хармонику свирам од девете године, пре свега класичну музику, потом традиционалне композиције Балкана, варијете, џез, руске романсе, разне друге уметничке правце и дела светских аутора - каже Лазар. - Музика је за мене највиши облик уметности и одувек сам се трудио да изградим сопствени, препознатљиви стил свирања. Искрено, не пратим превише модне трендове у музици, али сматрам да представљају важан сегмент данашњице и начина живота савременог човека. Изузетна је част што се моје име нашло на два значајна списка светских уметника на хармоници, у њујоршком часопису и у енциклопедији.

Према оценама стручњака, Пушић је јединствен и упечатљив управо по енергичним наступима. Али, и по веома префињеном осећају и динамичком нијансирању и лирском изражавању музике на хармоници. Лазар наглашава да га највише интересује четврттонска музика и микротонална клавирна хармоника. Нада се да ће ускоро детаљно да се бави том облашћу музике, а кроз докторске студије оствари трајни научни допринос на пољу академске хармонике.

- Четврттонска музика представља посебан тонски систем класичне музике који се заснива на подели октаве на 24, уместо 12 полустепена колико их наука до сада познаје и који се користе широм света - објашњава Лазар. - Овај систем даје двоструко веће тонске и извођачке могућности у оквиру једне октаве, самим тим и врло специфичне фреквенције тонова на које просечан слушалац није навикао. То пружа потпуно нови звучни спектар и уживање. Микротонална хармоника заснива се на могућности извођења управо четврттонова, помоћу посебне конструкције унутар инструмента. Ова област веома је мало истражена и зато желим баш у њој да остварим свој оригинални научни допринос и крунишем све своје досадашње успехе.

Посебно је, истиче, поносан и што је убедљиво тријумфовао на чувеном, 55. Фестивалу народне музике "Илиџа" у Сарајеву, у конкуренцији 37 најбољих такмичара. Као награду, добио је уникатну италијанску хармонику "сетимо сопрани", наменски израђену за овај фестивал.

Нису га заобишла ни признања у завичају - једини из своје генерације троструки је добитник Награде града Ваљева! Једини је петоструки победник такмичења "Прва хармоника"!

- Мој отац је студирао ветерину у Сарајеву и још тада је заволео севдалинку, а ту љубав је, касније, пренео и на мене - каже Лазар. - Требало је веома много љубави, стрпљења, времена, преданости и учења од разних врхунских интерпретатора, да потпуно овладам овим музичким правцем. Веома ме радују позитивне критике жирија "Илиџе" и публике, поготово што је финале уживо пратило више од два и по милиона гледалаца у БиХ и региону. Много сам научио гледајући снимке Јовице Петковића, који је по мом мишљењу најоригиналнији интерпретатор севдалинки икада. Много је допринео усавршавању севдалинке. Био сам у прилици да испробам једну од његових хармоника, иако је дугметара. И после пола века, његова хармоника "далапе" савршено ради, као што су трајне и његове композиције и виртуозна извођења.


ИНСТРУМЕНТ ЗА ЧЕТВРТТОНСКУ МУЗИКУ

- ДИРЕКТОР највеће фабрике хармоника у Италији "Пиђини" рекао ми је да би мој инструмент врло лако и брзо могли да преправе, да на њему може да се у потпуности изводи четврттонска музика - каже Лазар Пушић. - То би требало да буде реализовано током лета 2020. године. У Европи до сада нико још не поседује такву клавирну хармонику. Нисам сигуран да ли четврттонских хармоника уопште има на продаји у фабрици, јер се наручују посебно и мислим да их свега неколико уметника на свету поседује.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Miladin

07.01.2020. 09:36

Zar se ne kaže Lazareva? Ne Lazarova, kako stoji u naslovu! Sve čestitke mladom umetniku i novinaru za tekst