ОПШТИНСКА инспекција за заштиту животне средине у Кули саопштила је да је за велики помор рибе у Великом бачком каналу (ВБК) одговорна Фабрика шећера "Црвенка" у Црвенки. Установљено је да је Шећерана отпадну фабричку воду, иако за њено одлагање има изграђена таложна поља, испуштала у латерални канал И-64, звани Бегејац, који се улива у ВБК.

Рибокрадице су мрежама и чамцима хватале ошамућену рибу, која је бежала од загађења, а одређене количине су понуђене на пијацама, највише на новосадском "Најлону".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Основце хтели да возе у аутобусима са неисправним кочницама: Поднета прекршајна пријава против “Ниш експреса”, полиција спречила могућу трагедију

Које количине загађених риба су се нашле на црном тржишту није познато, али је несумњиво реч о тонама. Док пецароши тврде да је угинуло око 10 тона, надлежни у ЈВП "Воде Војводине" процењују да је загажење "убило" око три тоне рибе.

Бранислав Чобанов, из УСР "Шаран" у Србобрану, рекао је за "Новости" да је новосадско тржиште највеће, и да је тамо риба "отишла" упола цене.

- Сом, који у рибњаку у Бечеју кошта око 800 динара килограм, продавао се "на црно" за 400-500 динара - шаран, чија је цена у рибарницама 400-500 динара, нуђен је за 250-300 динара, па и испод тога, само да се прода. Из Канала је на пијаце отишло и доста толстолобика и златице (бабушке) - рекао је Чобанов.

Према његовим речима, ошамућену рибу су вадили не само Србобранци и Бечејци, него и мешетари из Врбаса, Куцуре, Бачког Градишта... Рибочувари "Вода Војводине" су, каже Чобанов, пресретали рибокрадице по Каналу, и терали их да покупљену рибу избацују из чамаца.

Анализе, урађене на Природно-математичком факултету у Новом Саду, указале су на недостатак кисеоника у узоркованој каналској води. Риба се, другим речима, угушила услед великог ослобађања угљен-диоксида и осталих штетних гасова.

- Угинуло је толико рибе да људи питају да ли је нешто уопште остало у Каналу. Површина воде прекривена је мртвим смуђевима, штукама, шаранима, амурима, толстолобицима, карашима... Извађено је много полумртве рибе, која ће завршити на трпезама, а не зна се да ли је отрована или штетна, или је, као што говоре они што су је на брзину покупили, "здрава, јер је само остала без ваздуха" - наводе пецароши из Бечеја.

"Воде Војводине", које газдују хидросистемом ДТД, известиле су да се, упуштањем свеже воде преко уставе у Куцури код Врбаса, поправило стање у делу Канала код Србобрана, али је постало забрињавајуће код Бечеја.

- Загађена вода из ВБК сада лагано улази у Тису. Остаје само нада да ће Тиса, због своје величине, избећи последице какве је загађење донело Каналу - рекао је директор ЈВП "Воде Војводине" Славко Врнџић.

Помори рибе и раније су се дешавали у Србобрану, Бечеју, Врбасу и Сивцу, а пецароши су сваки пут упирали прстом у црвеначку Шећерану. Она је сад први пут означена као кривац, али инспекција није поменула санкције. Председник Еколошког покрета Србобрана (ЕПОС) Драган Курјачки рекао је за "Новости" да ће ово удружење тражити да се предочи која је супстанца изазвала помор, и да се загађивач процесуира.

ПОШТУЈУ НАЛОГ

- ШЕЋЕРАНИ је дат најпре усмени, а после три дана и писмени налог да престане са испуштањем отпадних вода из технолошког процеса. Контролама је утврђено да се налог поштује - изјавила је Биљана Леовац, инспекторка за заштиту животне средине у Општини Кула, у којој се налази црвеначка шећерана.